Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
  • [02] ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
  • [03] ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ - ``ΗΛΙΟΣ``

  • [01] ΕΕ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

    Ενέργεια, καινοτομία και μετανάστευση ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση σχετικά με τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου κορυφής της περασμένης εβδομάδας στο Λαχτί της Φινλανδίας.

    Ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μάτι Βανχάνεν χαρακτήρισε ως επιτυχία το ανεπίσημο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπως και το δείπνο των ηγετών που ακολούθησε, στην παρουσία του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα βασικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν στο Λαχτί, τα οποία περιλάμβαναν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, τη διαμόρφωση μιας ενεργειακής πολιτικής, την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και τη χάραξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής καινοτομίας.

    "Εναντι της Ρωσίας μιλήσαμε με μια φωνή", δήλωσε ο κ. Βανχάνεν, σημειώνοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βελτιωθούν οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, ωστόσο μια μελλοντική συμφωνία εταιρικής σχέσης θα πρέπει να βασίζεται σε κοινές αξίες, μεταξύ των οποίων θα πρέπει να συγκαταλέγεται και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο Φινλανδός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για εντατικοποίηση των σχέσεων της Ευρώπης με τις χώρες που παράγουν ή αποτελούν κόμβους μεταφοράς πετρελαίου, ούτως ώστε να διασφαλιστούν οι ενεργειακές προμήθειες της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο και για την ανάπτυξη ενός δικτύου ανταποκριτών ενέργειας.

    Ο κ. Βανχάνεν επεσήμανε τη σημασία προστασίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος έγκρισης ευρεσιτεχνιών.

    Τέλος, επανέλαβε την έκκληση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην κυβέρνηση του Σουδάν για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

    Ως προς την προώθηση της καινοτομίας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε ότι όλοι συμφωνούν σχετικά με τη σημασία της, αυτό όμως που χρειάζεται είναι "να δείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο".

    Σχετικά με την ενέργεια, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων της ΕΕ με χώρες που παράγουν ή αποτελούν κόμβους μεταφοράς πετρελαίου ή φυσικού αερίου, αναφέροντας συγκεκριμένα τη Ρωσία, τη Νορβηγία, την Αλγερία, την Τουρκία και την Ουκρανία.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ακόμη ότι στο μέλλον οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι, ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με άλλες ενεργειακές κρίσεις.

    Ο κ. Μπαρόζο έκανε μνεία και στη "σύντομη αλλά σημαντική συζήτηση στο Λαχτί για τη μετανάστευση", σημειώνοντας ότι το φαινόμενο αυτό συνιστά "ένα συλλογικό πρόβλημα που απαιτεί συλλογικές λύσεις".

    Προανήγγειλε δε και προτάσεις που θα κάνει η Επιτροπή για τη βελτίωση των νοτίων συνόρων της ΕΕ.

    Επιπλέον, τάχθηκε κατά της ομοφωνίας που απαιτείται μέχρι σήμερα για τα ζητήματα μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι "χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση".

    Σε ό,τι αφορά την κρίση στο Νταρφούρ, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι "είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε άλλη μία ανθρωπιστική τραγωδία".

    [02] ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

    Αναχώρησε ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας Αντρους Ανσιπ, ο οποίος ολοκλήρωσε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Τον κ. Ανσιπ αποχαιρέτησαν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου και η Πρεσβευτής της Κύπρου στην Εσθονία Λώρια Μαρκίδου.

    Από την αίθουσα επισήμων του Αεροδρομίου Λάρνακας μέχρι και την είσοδο του αεροσκάφους του Πρωθυπουργού στρώθηκε κόκκινο χαλί.

    [03] ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ - ``ΗΛΙΟΣ``

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει εντύπωση ότι με την ανακοίνωση από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών της Ελλάδας Ελένης Ράιου για ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για την πτώση του Μπόινγκ της Ηλιος σημαίνει αυτόματα ότι θα υπάρξουν διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων.

    Σε δηλώσεις ο κ. Κληρίδης απέρριψε τη δημιουργηθείσα εντύπωση ότι οι κυπριακές διωκτικές αρχές κωλυσιεργούν για τη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ επεσήμανε ότι η φρασεολογία που ακολουθείται στο ελληνικό δίκαιο δημιουργεί στους μη ειδικούς ``λανθασμένες εντυπώσεις``.

    ``Η φρασεολογία αυτή``, είπε, ``δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά ότι αρχίζει μια ανάκριση για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αδίκημα και ποιοι ενέχονται σε αυτό, ακριβώς το ίδιο που γίνεται με την αστυνομική ανάκριση`` στην Κύπρο.

    Παράλληλα, ο κ. Κληρίδης είπε ότι το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας επανάρχισε με δική του εντολή κατόπιν της δημοσιοποίησης του πορίσματος Τσολάκη και αναμένεται η μετάβαση Κύπριων ανακριτών για λήψη καταθέσεων σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Βρετανία, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιθανόν να κληθεί να καταθέσει και ο ίδιος ο Ακριβός Τσολάκης.

    ``Σε καμμία περίπτωση δεν δέχομαι ότι οι κυπριακές αρχές και ειδικότερα οι ανακριτικές αρχές με οποιονδήποτε τρόπο έχουν καθυστερήσει στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης``, είπε στις δηλώσεις του κ. Κληρίδης.

    Οπως εξήγησε, στην Ελλάδα, η οποία ακολουθεί το δίκαιο της ηπειρωτικής Ευρώπης, η έναρξη ποινικής δίωξης δεν σημαίνει ότι καταχωρούνται υποθέσεις στο δικαστήριο, αλλά σημαίνει ότι αρχίζει η προδικασία με δύο στάδια, την προδικασία και την κυρίως δίκη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 25 October 2006 - 17:29:23 UTC