Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΥΠΕΞ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
  • [02] ΑΡΜΕΝΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗΣ ΠΥΡΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΥΠΕΞ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας θα βρίσκεται στο Τάμπερε της Φινλανδίας την προσεχή Δευτέρα για διαβουλεύσεις με την φινλανδική προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Μιλώντας στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι δεν έχει μέχρι στιγμής διευθετηθεί οποιαδήποτε συνάντηση του κ. Λιλλήκα με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπτουλάχ Γκιουλ.

    Η διαδικασία των διαβουλεύσεων επαφίεται στη φινλανδική προεδρία, είπε, προσθέτοντας ότι το θετικό όμως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων επαφίεται στην ίδια την Τουρκία, η οποία με την όλη στάση και συμπεριφορά της απομακρύνει την προοπτική επιτυχίας της φινλανδικής πρωτοβουλίας.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Λιλλήκας είχε δηλώσει ότι δεν επρόκειτο να μεταβεί, εκτός εάν προέκυπτε συγκεκριμένος λόγος, ο Εκπρόσωπος απάντησε πως «προέκυψε συγκεκριμένος λόγος», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να κατονομάσουμε το συγκεκριμένο λόγο. Απλώς είναι αρκετή η συγκεκριμένη αναφορά για μετάβαση και παρουσία του ΥΠΕΞ στο Τάμπερε της Φινλανδίας».

    Σε ερώτηση αν η επιστροφή των Βαρωσίων βρίσκεται μέσα στο πακέτο που θα διαπραγματευθεί η Φινλανδία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχουμε μέχρι στιγμής, οποιαδήποτε πληροφορία ή ένδειξη που να επιβεβαιώνει κάποια δημοσιεύματα περί αφαίρεσης του θέματος των Βαρωσίων από την προσπάθεια της φινλανδικής προεδρίας».

    Αντιθέτως, συνέχισε, «έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν η φινλανδική προεδρία να αποσύρει από την πρωτοβουλία της το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων, δεδομένου ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ο ασφαλέστερος τρόπος αποτυχίας της φινλανδικής προσπάθειας». Και οι δικές μας επίσημες πληροφορίες είναι ότι το θέμα των Βαρωσίων είναι μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας της φινλανδικής προεδρίας, συνέχισε.

    Ο κ. Πασιαρδής τόνισε ότι η «δική μας η συμμετοχή στις διαβουλεύσεις που διεξάγει η φινλανδική προεδρία δεν είναι απλώς και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.

    Επεσήμανε ότι από την αρχή «υποστηρίξαμε αυτήν την προσπάθεια και εποικοδομητικά συμμετείχαμε σε αυτήν την προσπάθεια. Και σταθερή επιθυμία και επιδίωξή μας είναι να επιτύχει η προσπάθεια που συνεχίζει να καταβάλλει η φινλανδική προεδρία. Όμως, η επιτυχία αυτής της προσπάθειας, όπως επανειλημμένα είπαμε, δεν εξαρτάται από τη δική μας πλευρά. Βασικά και ουσιαστικά εξαρτάται από τη θέση και αντίδραση της τουρκικής πλευράς. Και αυτή η μέχρι στιγμής θέση και αντίδραση της τουρκικής πλευράς δεν δημιουργεί βάσιμους λόγους για έκφραση αισιοδοξίας».

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η θέση της πλευράς μας είναι γνωστή όσον αφορά το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους.

    ``Γνωστό είναι επίσης το γεγονός ότι αυτό το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλει η φινλανδική προεδρία. Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να προεξοφλήσω. Απλώς από την όλη στάση και συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς συνάγεται το συμπέρασμα ότι είναι περιορισμένες οι δυνατότητες και οι προοπτικές επιτυχίας της προσπάθειας της φινλανδικής προεδρίας», ανέφερε.

    «Ελπίζουμε και προσδοκούμε να μας επιφυλάξει κάποια ευχάριστη έκπληξη η τουρκική πλευρά, με διαφοροποίηση της μέχρι τώρα στάσης και συμπεριφοράς. Δεν μας έχει συνηθίσει βέβαια σε αυτές τις εκπλήξεις μέχρι στιγμής», συμπλήρωσε.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η φινλανδική προεδρία εργάζεται για να πετύχει η προσπάθειά της και η επιτυχία της προσπάθειάς της βεβαίως διαλαμβάνει και το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της.

    Επεσήμανε ότι αν και εφόσον αισιοδοξούν οι Φινλανδοί, το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους θα πρέπει να δικαιολογήσει πλήρως την αισιοδοξία τους.

    Σε ερώτηση αν θα είναι παρών στο Τάμπερε και εκπρόσωπος των Τ/Κ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η πλευρά μας δεν έχει μια τέτοια πληροφόρηση. Πρόσθεσε ότι και «να είναι παρών, δεν πρόκειται να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις, τουλάχιστον μαζί μας».

    Ερωτηθείς αφού δεν διαβλέπεται αλλαγή της τουρκικής πλευράς μήπως στήνεται ένα παιχνίδι, υπό το φως των εξελίξεων στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, και αν αυτό προβληματίζει την κυβέρνηση, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι «τα πάντα προβληματίζουν την κυβέρνηση. Δεν θέλω όμως να προτρέξω και να εκφράσω οποιεσδήποτε εκτιμήσεις στο ενδεχόμενο αποτυχίας της φινλανδικής προσπάθειας. Γνωρίζετε όμως όλοι μεταξύ λόγων και έργων από καθαρά τουρκικής πλευράς υπάρχει μια μεγάλη απόσταση. Εύκολα η τουρκική πλευρά φραστικά διατυπώνει κάποιες θέσεις για να δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλά στη συνέχεια η ίδια η τουρκική πλευρά διαψεύδει τις λεκτικές διακηρύξεις της με τα έργα της».

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι αν τελικά πάμε σε κρίση θα ενοχλούσε την Τουρκία να υπάρξει αναστολή των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, αλλά δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εάν τελικά αυτή είναι η εκτίμηση, σίγουρα δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να μην ενδιαφέρει την Τουρκία ενδεχόμενη κρίση στις σχέσεις της με την ΕΕ, και αν δεν την ενδιέφερε δεν θα αγωνιζόταν με τόσο πάθος να συνεχίσει κατά τη δική της επιθυμία, ομαλά και απρόσκοπτα, την ευρωπαϊκή της πορεία».

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι η κυβέρνηση «βλέπει, εξετάζει και προβληματίζεται για όλα τα πιθανά σενάρια. Δεν συζητεί όμως αυτή τη στιγμή οποιοδήποτε σενάριο. Το μόνο που συζητεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και το μόνο που επιδιώκει είναι να συμμορφωθεί η Τουρκία έναντι της ΕΕ και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Σε ερώτηση τί ακριβώς διαλαμβάνει η φινλανδική πρόταση, ο κ. Πασιαρδής είπε πως «διαλαμβάνει δύο βασικά σημεία: Την επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου και το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της».

    ``Εάν η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της γίνει απευθείας, είτε μέσω του ΟΗΕ, δεν έχει για μας ουσιαστική διαφορά. Αρκεί να υπάρχει μια καθαρή, σαφής χρονική προοπτική επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους``, ανέφερε.

    Ερωτηθείς κάτω από ποιό καθεστώς θα λειτουργήσει το λιμάνι Αμμοχώστου, ο Εκπρόσωπος είπε «υπό την εποπτεία των αρχών της ΕΕ, ασφαλώς».

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι η διατύπωση που υπάρχει από τους Φινλανδούς είναι ότι δεν θα είναι υπό την εποπτεία η λειτουργία του λιμανιού, απλώς ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος των προϊόντων θα είναι υπό την εποπτεία της ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτός ο έλεγχος σε περίπτωση που ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου, είναι «επιβαλλόμενος και αναγκαίος. Και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η παρουσία αρμόδιων λειτουργών της ΕΕ για τη διεξαγωγή αυτού του ελέγχου».

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες της αντιπολίτευσης ότι η φινλανδική πρωτοβουλία δεν διαλαμβάνει επιστροφή των Βαρωσίων στους κατοίκους της αλλά επιστροφή στα Ηνωμένα Εθνη και τελεία, ο κ. Πασιαρδής είπε: Όχι, τελεία δεν πρόκειται να υπάρξει. Μπορεί να υπάρχει τελεία, προσωρινή και παύλα, και η παύλα σημαίνει επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους έστω και αν σε πρώτο στάδιο, η πόλη των Βαρωσίων επιστραφεί υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ».

    Κάλεσε τους δημοσιογράφους να αναμένουν το αποτέλεσμα.

    Ερωτηθείς αν η αναφορά που αφορά στη λειτουργία των Βαρωσίων ικανοποιεί ως έχει την κυπριακή κυβέρνηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα «περιμένουμε την τελική διαμόρφωση και την τελική τύχη της συγκεκριμένης προσπάθειας της φινλανδικής προεδρίας προτού προβούμε σε οποιαδήποτε εκτίμηση».

    [02] ΑΡΜΕΝΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗΣ ΠΥΡΟΣ

    Λύπη για το γεγονός ότι η Λευκωσία, μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, συνεχίζει να είναι ημικατεχόμενη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν, ο οποίος επισκέφθηκε τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας.

    «Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις αυτή την ιστορική πόλη να είναι μοιρασμένη και να γνωρίζεις ότι αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη. Όχι μόνο η πόλη είναι μοιρασμένη, αλλά χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές και ακόμη πολλοί άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι», έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών ο κ. Κοτσαριάν.

    Ευχήθηκε όπως η Κύπρος και ο λαός της επανενωθούν και ζήσουν υπό συνθήκες ευημερίας και ειρήνης


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 24 November 2006 - 12:29:21 UTC