Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-11-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

    Κανένας δεν μπορεί να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των συνομιλιών που θα γίνουν στο Τάμπαρε, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας υπενθυμίζοντας ότι ``η πληροφόρηση που έχουμε από διάφορες πηγές είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπει να δηλώσουμε αισιοδοξία``.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρηση του για την Φινλανδία, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ``πάμε όμως με ετοιμότητα, με καλή διάθεση και θετικό πνεύμα``.

    ``Μεταβαίνουμε στο Τάμπαρε όπου στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψη, η φινλανδική Προεδρία θα οργανώσει και διαβουλεύσεις μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και με την τουρκική κυβέρνηση πάνω στις ιδέες που μας έχει παρουσιάσει αρχές Σεπτεμβρίου``, είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Μεταβαίνουμε, πρόσθεσε, «πλήρως προετοιμασμένοι, με όλη την καλή διάθεση αλλά και με δημιουργικές δηλώσεις και στόχος μας είναι εάν υπάρξει καλή διάθεση και από τουρκικής πλευράς να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία».

    Ενδιαφερόμαστε εμείς, συνέχισε, να έχει αποτέλεσμα η φινλανδική πρωτοβουλία στο πλαίσιο που έχουμε καθορίσει και που διαλαμβάνει ουσιαστικά την επιστροφή των κατοίκων στην πόλη των Βαρωσίων.

    ``Κανένας δεν μπορεί να προκαταλάβει το αποτέλεσμα όπως είπα και τις προηγούμενες ημέρες η πληροφόρηση που έχουμε από διάφορες πηγές είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπει να δηλώσουμε αισιοδοξία. Πάμε όμως με ετοιμότητα με καλή διάθεση και θετικό πνεύμα``, σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας ``Ο Φιλελεύθερος`` αν ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πιέζει την Φινλανδία να προχωρήσει στο άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου Ερτζάν στην κατεχόμενη Τύμπου, είπε πως ``θα ήταν εκπληκτικό εάν ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών τοποθετείται έξω από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία δεσμεύουν όλα τα κράτη μέλη και πολύ περισσότερο τον ΓΓ``.

    Αυτό είχε εγερθεί και στο παρελθόν, σημείωσε, από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης κι εμείς είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται για εμάς καν συζήτηση αυτού του ζητήματος.

    Υπενθύμισε ακόμη ότι ``η φινλανδική Προεδρία με δημόσιες τοποθετήσεις της αλλά και στις διαβουλεύσεις που είχε μαζί μας, μας έχει ξεκαθαρίσει επίσημα ότι δεν θα δεχθεί να προστεθούν νέα στοιχεία στο πακέτο ιδεών που παρουσίασε``.

    Αρα η διαπραγμάτευση, συνέχισε, θα γίνει πάνω στα στοιχεία που περιλαμβάνει το πακέτο, και το αεροδρόμιο της Τύμπου, δεν περιλαμβάνεται σε αυτά.

    Κληθείς να σχολιάσει ότι στη Βρετανία, το Foreign Office χρηματοδοτεί κάποιες από τις λεγόμενες υπηρεσίες του ψευδοκράτους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ``ΑΝΤΕΝΝΑ``, είπε πως ``δυστυχώς ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα``.

    Εχουμε κάνει έντονες παραστάσεις στην βρετανική κυβέρνηση, σημείωσε, γιατί η φύση των προγραμμάτων που χρηματοδοτεί είναι τέτοια που οδηγεί και παραπέμπει είτε στην ύπαρξη θεσμών είτε στην δημιουργία κρατικών θεσμών στα κατεχόμενα, πολιτική που κατά την άποψη μας, δεν συμβάλλει στην επανένωση της Κύπρου αλλά μάλλον ενισχύει την χωριστική διχοτομική πολιτική της Τουρκίας για την δημιουργία χωριστού κράτους στην Κύπρου.

    Ερωτηθείς για την εγκατάσταση κεραίας στον κατεχόμενο Αγιο Νικόλαο από τους Βρετανούς ώστε να υποκλέπτουν επικοινωνίες από γειτονικές χώρες, είπε πως ``έχουμε αρκετή πληροφόρηση από διάφορες πηγές και γίνονται παραστάσεις``.

    ``Είναι διπλά απαράδεκτο πρώτα διότι η εγκατάσταση έγινε χωρίς την έγκριση της κυπριακής κυβέρνησης, έγινε σε κατεχόμενα εδάφη που αποδεικνύει ένα είδος συνεργασίας με τις κατοχικές αρχές και βεβαίως εμείς είμαστε ενάντια σε κάθε πρακτική ή πολιτική, η οποία λαμβάνει χώρα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς την έγκριση της και σε βάρος φιλικών γειτονικών μας χωρών``, κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 26 November 2006 - 10:29:19 UTC