Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [03] ΚΤ - ΕΠΙΤΟΚΙΑ
  • [04] ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ - ΕΕ

  • [01] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΣΥΣΚΕΨΗ

    Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα - μέλος, έχει αναλάβει υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και έχει υποχρέωση να τιμήσει την υπογραφή της και τις υποχρεώσεις της, αλλιώς η ΕΕ, που είναι μια Ενωση αρχών και αξιών, πρέπει να στείλει ένα πολύ σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σε δηλώσεις τους στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Μπακογιάννη όπως και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας ανέφεραν ότι οι δύο χώρες, αφού ανασκόπησαν από κοινού τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη διαπιστωμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, συντονίζονται και διαμορφώνουν τις θέσεις τους, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Η σύσκεψη άρχισε μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και των δύο Υπουργών Εξωτερικών αρχικώς, ενώ αργότερα συμμετείχαν σε αυτήν η πενταμελής Ελλαδική αντιπροσωπεία, στην οποία μετείχαν και ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Δημήτρης Ράλλης και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ελλαδικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Από κυπριακής πλευράς, πλην του Προέδρου Παπααδόπουλου και του κ. Λιλλήκα, συμμετείχαν ο Τάσος Τζιωνής, Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κυπριακού και Ευρωτουρκικών Σχέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών και Πρέσβειρα της Δημοκρατίας στο Λίβανο με έδρα τη Λευκωσία Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, καθώς και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Νίκος Αιμιλίου.

    ``Στο πλαίσιο των συνεχών διαβουλεύσεων και του συντονισμού των δράσεων των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου``, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, ``είχαμε μίαν εποικοδομητική συζήτηση, όπου αναλύσαμε τις τελευταίες εξελίξεις, μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής``.

    Οπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, ``τώρα ξεκινά ο διάλογος σε πολιτικό επίπεδο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και συμφωνούμε ότι θα πρέπει η Ευρώπη να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ως υποψήφια χώρα, ότι οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο, υποχρεώσεις που ανέλαβε οικειοθελώς``.

    ``Είχαμε μία μακρά και ιδιαίτερα χρήσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο τον κ. Παπαδόπουλο, το συνάδελφό μου τον κ. Λιλλήκα και με τις αντιπροσωπείες μας``, δήλωσε η κ. Μπακογιάννη στους δημοσιογράφους μετά τη δίωρη περίπου σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στη διάρκεια της σύσκεψης, όπως ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, έγινε ``η ανάλυση των νέων δεδομένων, τα οποία παρουσιάζονται μετά τις προτάσεις της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας``.

    ``Η Ελλάδα και η Κύπρος``, δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, ``έχουν μία συνεχή συνεργασία και ένα συντονισμό στις κινήσεις τους και προετοιμαζόμαστε, είμαστε στην αρχή μίας μακριάς διαπραγμάτευσης και μεγάλης διαβούλευσης, η οποία θα γίνει με κορύφωση είτε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, είτε στο Συμβούλιο Κορυφής πλέον τον Δεκέμβριο, όπου θα μετέχουν οι Πρόεδροι και οι Πρωθυπουργοί``.

    Σε ερώτηση εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι διατεθειμένοι να στείλουν ``κάποια αυστηρά μηνύματα`` στην Τουρκία, ότι δεν πρέπει να μένει μόνον στα λόγια, αλλά και στην πράξη να φροντίζει για την υλοποίηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεών της έναντι της ΕΕ, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι ``η Επιτροπή έκανε μία πρώτη πρόταση``.

    ``Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται, όπως ξέρετε``, είπε η κ. Μπακογιάννη απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους, ``από την Επιτροπή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά από τους πολιτικά υπεύθυνους, οι οποίοι είναι οι Πρωθυπουργοί, ή οι Υπουργοί Εξωτερικών, που εκπροσωπούν τις κυβερνήσεις τους``.

    ``Σας είπα``, επανέλαβε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ``στην αρχή μιας μακριάς διαβούλευσης, θα γίνουν πολλές συζητήσεις αυτές τις ημέρες και θα μπορέσουμε να έχουμε την άποψη όλων``.

    ``Η δική μας η άποψη``, πρόσθεσε, ``είναι ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα - μέλος, έχει αναλάβει υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ, ότι η ΕΕ είναι Ενωση αρχών και αξιών και ότι έχει υποχρέωση να τιμήσει την υπογραφή της και τις υποχρεώσεις της, αλλιώς η Ευρώπη πρέπει να στείλει ένα πολύ σαφές κα ξεκάθαρο μήνυμα``.

    ``Αυτή τη συζήτηση κάνουμε, είμαστε στην αρχή των διαπραγματεύσεων, στην αρχή των διαβουλεύσεων και εδώ θα είμαστε να σας ενημερώσουμε για κάθε άλλη πρόταση``, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

    Σε ερώτηση εάν η ελλαδική κυβέρνηση συμφωνεί με τη θέση που διατύπωσε η Λευκωσία, ότι, εάν δεν βελτιωθεί η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα συναινέσει στα συμπεράσματα, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι ``όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός μας, ο κ. Καραμανλής, η Επιτροπή κατέθεσε μία πρόταση η οποία αποτελεί βάση για συζήτηση``.

    ``Από εκεί και πέρα``, πρόσθεσε, ``η στόχευση είναι όπως, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, να επιτύχουμε αυτό που επιθυμούμε και το οποίο όμως να μου επιτρέψετε να μη σας το αναγγείλω στην αρχή της διαπραγμάτευσης, σήμερα, εδώ στη Λευκωσία``.

    Σχετικά με την επίσκεψή της στο Αμμάν της Ιορδανίας, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι είχε κάποιες επαφές και έχει ``συνεχείς επαφές``, όπως και ο κ. Λιλλήκας, με τον οποίο βρίσκεται σε συνεχή επαφή.

    Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αυτής της συγκεκριμένης σύστασης της Επιτροπής, η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δήλωσε ότι γενική εκτίμησή της είναι πως ``η Ευρώπη αναζητεί εκείνο το μείγμα, το οποίο θα οδηγήσει τις αποφάσεις της στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα``.

    ``Εκτίμησή μου είναι``, πρόσθεσε, ``ότι όλοι επιθυμούν το μήνυμα να είναι σαφές και, από εκεί και πέρα, είμαστε στην αρχή μιας μακράς πορείας, μας περιμένει πολλή δουλειά και τον κ. Λιλλήκα και εμένα``.

    Απαντώντας στα Αγγλικά σε ερώτηση ξένης δημοσιογράφου, κατά πόσον στη σύσκεψη συζήτησαν και το Κυπριακό και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι δεν συζήτησε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο αυτό το θέμα σήμερα.

    Ελλάδα και Κύπρος, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, ``από κοινού και συντονισμένα, ήδη έχουμε ξεκινήσει όπως ανέφερε η φίλη Ντόρα, πολλές πρωτοβουλίες και πολλές επαφές, για να επιτύχουμε το στόχο που έχουμε θέσει``.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ισχύει η χθεσινή δήλωση πως, εάν δεν βελτιωθεί αυτή η πρόταση της Επιτροπής, η Λευκωσία θα μπλοκάρει τα συμπεράσματα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει λεχθεί, ότι δηλαδή ``δεν ισχύει``.

    ``Είναι ξεκάθαρο``, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ``ότι εκείνο, που μας ενδιαφέρει και το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, είναι ότι δεν αποδεχόμαστε τις δύο ακραίες θέσεις``.

    ``Δεν αποδεχόμαστε``, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, `` κυρώσεις, οι οποίες δεν είναι ουσιαστικές κυρώσεις, αλλά, από την άλλη, δεν αποδεχόμαστε και όποιες προτάσεις οδηγούν σε πλήρη διακοπή των διαπραγματεύσεων``.

    ``Και ανάμεσα σε αυτό το πλαίσιο``, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, ``είναι που θα διαπραγματευτούμε, γιατί στόχος μας είναι απλά όχι να τιμωρηθεί η Τουρκία, στόχος μας είναι να επιτύχουμε την εναρμόνιση της Τουρκίας και την υλοποίηση από μέρους της των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει απέναντι σε όλα τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί την Κυριακή για τη Ρουμανία, όπου θα εκτελέσει επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση των Προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας της χώρας, Bogdan Olteanu και Nicolae Vacaroiu, αντίστοιχα.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Χριστόφιας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Traian Basescu και θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τους Προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, καθώς και ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    [03] ΚΤ - ΕΠΙΤΟΚΙΑ

    Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής.

    Ανακοινώνοντας την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου είπε πως η Επιτροπή σημείωσε ότι οι διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί ουσιωδώς από την τελευταία συνεδρία της στις 20 Οκτωβρίου 2006, ώστε να υπαγορεύουν, όπως είπε, στο παρόν στάδιο, μεταβολή στα εγχώρια επιτόκια.

    Τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή το επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (main refinancing operations repo rate), και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), παραμένουν αμετάβλητα στο 4,50%, 4,50% και 2,50%, αντίστοιχα.

    [04] ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ - ΕΕ

    Ενας στους δέκα Ευρωπαίους έχει κάποιου είδους αναπηρία, που σημαίνει ότι τουλάχιστον 80 εκατομμύρια άνθρωποι στις 46 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης ζουν με ένα τέτοιο πρόβλημα, είτε αυτό είναι σωματικό, είτε πνευματικό, είτε ψυχολογικό.

    Και αυτοί οι αριθμοί είναι οι πλέον συντηρητικοί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης που εκδόθηκε με την ευκαιρία της Παγκόμιας Ημέρας Αναπήρων την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου.

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις για να τιμήσει το στόχο που είναι η πλήρης και ισότιμη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η συμμετοχή στην κοινωνία των αναπήρων ατόμων.

    Ενωρίτερα αυτό το χρόνο η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε ένα δεκάχρονο σχέδιο δράσης (2006-2015) για το θέμα της αναπηρίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 1 December 2006 - 20:29:19 UTC