Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΕ - ΣΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Λευκωσία χαιρέτισε τις αλλαγές στο προσχέδιο συμπερασμάτων που θα συζητηθεί τη Δευτέρα από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας ωστόσο πως τα συμπεράσματα δεν είναι ακόμα ικανοποιητικά και πως θα πρέπει να καθοριστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των Βρυξελλών, και της Κύπρου.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι να τιμωρηθεί η Τουρκία αλλά να εναρμονιστεί και να εκπληρώσει οικειοθελώς τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ενωσης και στα 25 κράτη μέλη, προσθέτοντας πως αποδεικνύεται από την πράξη και από την εμπειρία ότι μόνο όταν υπάρχει μηχανισμός εποπτείας και ελέγχου της Τουρκίας υπάρχουν ελπίδες ή πιθανότητες η Τουρκία να συμμορφωθεί.

    Χαρακτήρισε θετικές τις αλλαγές που έγιναν στο προσχέδιο συμπερασμάτων που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το οποίο κυκλοφόρησε χθες βράδυ από τη φινλανδική προεδρία της ΕΕ, τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει και σημείωσε πως σημαντικό στοιχείο παραμένει για μας το ραντεβού που υπάρχει στα νέα συμπεράσματα να καθοριστεί σε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τη Δευτέρα αρχίζει η πρώτη συζήτηση «σε πολιτικό επίπεδο με στόχο να καταλήξουμε, αν είναι εφικτό, σε συμπεράσματα» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Πρόσθεσε πως το Σάββατο το βράδυ κυκλοφόρησε το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων από μέρους της προεδρίας που έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σημείωσε πως «έχει υπάρξει μια σειρά από αλλαγές μετά από τη συζήτηση που προηγήθηκε στην Κορεπέρ».

    Ο κ. Λιλλήκας χαρακτήρισε τις αλλαγές αυτές «θετικές τις οποίες βεβαίως και χαιρετίζουμε» και πρόσθεσε πως για την Κυπριακή Δημοκρατία «τα συμπεράσματα όπως έχουν δεν είναι ακόμη ικανοποιητικά. Σημαντικό στοιχείο παραμένει για μας το ραντεβού που έχει μπει στα νέα συμπεράσματα να καθοριστεί σε κάποιο χρονοδιάγραμμα».

    Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει «αρκετή κατανόηση από μέρους αρκετών εταίρων μας και το γεγονός ότι έχει υπάρξει βελτίωση στα συμπεράσματα αυτό οφείλεται και στην υποστήριξη που έτυχαν οι θέσεις μας στην Κορεπέρ από σημαντική ομάδα εταίρων μας» είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή «η στήριξη και υποστήριξη θα συνεχίσει και στην αυριανή συνεδρία».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι «προτιμότερο να μην υπάρξουν συμπεράσματα και να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ως κράτος μέλος τα οποία και έχουμε. Εμείς» επανέλαβε «μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς συμπεράσματα. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας αλλά αυτή είναι η γραμμή άμυνάς μας».

    Σε ερώτηση εάν η όλη διαδικασία μπορεί να προχωρήσει και χωρίς συμπεράσματα ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι χωρίς αυτά η Τουρκία θα έχει πολλά προβλήματα.

    Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι ο στόχος μας δεν είναι «να τιμωρήσουμε την Τουρκία. Στόχος μας είναι η Τουρκία να εναρμονιστεί και να εκπληρώσει οικειοθελώς τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και στα 25 κράτη μέλη. Ομως αποδεικνύεται από την πράξη και από την εμπειρία πλέον ότι μόνο όταν υπάρχει μηχανισμός εποπτείας και ελέγχου της Τουρκίας υπάρχουν ελπίδες ή πιθανότητες η Τουρκία να συμμορφωθεί».

    Γι αυτό, συνέχισε «για μας είναι καθοριστικής σημασίας ο καθορισμός ενός χρονοδιαγράμματος», ενώ επανέλαβε ότι στα τελικά συμπεράσματα έχει προστεθεί ήδη το ραντεβού το οποίο δεν υπήρχε προηγουμένως και σημείωσε πως «είναι μια βελτίωση όχι όμως ικανοποιητική».

    Σε ερώτηση εάν η Κυπριακή Δημοκρατία θα ζητήσει να καθοριστεί αυτό το ραντεβού όσο το δυνατό γρηγορότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «θα ζητήσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία και ήδη έχουμε καταθέσει πρόταση. Όμως» πρόσθεσε «η απόφαση που πρέπει να είναι ομόφωνη πρέπει να ληφθεί από τους 25. Εάν θα είναι 18 μήνες που έχουμε ζητήσει εμείς, ως τροπολογία, ή μικρότερο ή μεγαλύτερο αλλά όχι σε βάθος χρόνου το χρονοδιάγραμμα, εμείς το συζητούμε».

    Ανέφερε ότι το σημαντικό είναι αφού μπήκε το ραντεβού να καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα «σε λογικά χρονικά πλαίσια», επανέλαβε την πρόταση για 18 μήνες και πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και άλλες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

    Κληθείς να αναφέρει ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις στην εισήγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους 18 μήνες ο κ. Λιλλήκας είπε ότι υπάρχουν χώρες που «δεν θέλουν καθόλου και δεν ήθελαν ούτε το ραντεβού και σίγουρα δεν θέλουν το χρονοδιάγραμμα και είναι και χώρες που υποστήριξαν να μπει ραντεβού γι αυτό και μπήκε και έχουν και αυτές οι χώρες τις δικές τους εκτιμήσεις για το χρονοδιάγραμμα».

    Ερωτηθείς κατά πόσον παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ο Υπουργός απάντησε πως «η επίλυση του Κυπριακού ήταν και παραμένει πρώτη προτεραιότητα» και υπενθύμισε πως όλες οι πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οδήγησαν στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

    Συνεχίζουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και μετά την επιστολή του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι την οποία εμείς είχαμε αποδεχθεί αυθημερόν, είπε και σημείωσε πως για να υπάρξει πρόοδος που είναι απαραίτητη στα πλαίσια και στη διαδικασία που είχε καθορίσει ο κ. Γκαμπάρι «θα πρέπει να υπάρχει καλή βούληση απ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ελπίζουμε», κατέληξε, αυτή η βούληση να εκφραστεί και να δούμε σύντομα να επέρχεται πρόοδος.

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΕ - ΣΑ

    Προσπάθεια αποπροσανατολισμού, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την πρόταση της Τουρκίας για άνοιγμα ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου της στην Κυπριακή Δημοκρατία με ανταλλάγματα, προσθέτοντας πως οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ είναι αυτόνομες και ανεξάρτητες και η Αγκυρα οφείλει να συμμορφωθεί με αυτές.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμα, αναφορικά με τις χθεσινές διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ότι πολιτική της κυβέρνησης από το 2005 είναι να εμπλέκονται και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ σε οποιαδήποτε προσπάθεια των ΗΕ για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα γίνει συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπως γίνεται πάντα όταν δεν υπάρχει ομοφωνία.

    «Κάθε πλευρά λέγει τις απόψεις της και προσπαθούν όλοι να βρουν μια κοινή συνισταμένη για να υπάρξει κοινή απόφαση» είπε και πρόσθεσε πως «οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 10 December 2006 - 10:29:16 UTC