Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

  • [01] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Η πρωινή συζήτηση για την Τουρκία στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε την ύπαρξη δύο ομάδων χωρών με διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ποιές θα πρέπει να είναι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Αγκυρα, εξαιτίας της άρνησής της να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

    Η συζήτηση ξεκίνησε με παρέμβαση του αρμόδιου για τη διεύρυνση Ολλανδού Επίτροπου Ολι Ρεν, ο οποίος υπεραμύνθηκε της σύστασης της Κομισιόν. Ο Φινλανδός Επίτροπος τάχθηκε κατά της επιβολής χρονοδιαγράμματος συμμόρφωσης της Τουρκίας, ενώ επανέλαβε τη θέση του για άμεση διασύνδεση της επίλυσης του Κυπριακού με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη υιοθέτησης από την ΕΕ του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    Στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι της ομάδας των χωρών που υποστηρίζουν την επιβολή των ελάχιστων κυρώσεων στην Τουρκία. Οι Υπουργοί Εξωτερικών του Βελγίου, της Ιταλίας, της Σουηδίας και της Λετονίας υποστήριξαν μέρος της σύστασης της Επιτροπής, όπως για παράδειγμα τη διασύνδεση του Κυπριακού με τη συμμόρφωση της Τουρκίας, τάχθηκαν κατά της εφαρμογής χρονοδιαγράμματος στην Αγκυρα, ενώ θεωρούν ότι τα κεφάλαια που θα «παγώσουν» δεν πρέπει να είναι περισσότερα από τρία.

    Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Φιλιπ Ζούστ Μπλαζί σε μια πολύ σύντομη πρώτη παρέμβαση υποστήριξε τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο χρονοδιάγραμμα.

    Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στα καίρια ζητήματα, που είναι η ρήτρα επανεξέτασης (χρονοδιάγραμμα) και τα κεφάλαια που θα «παγώσουν».

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Λιλλήκας χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας την πρόβλεψη ρήτρας επενεξέτασης, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς καθορισμό ημερομηνίας αξιολόγησης της Τουρκίας, η Αγκυρα δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των υποχρεώσεών της.

    Ο κ. Λιλλήκας ζήτησε τη διεύρυνση του αριθμού των κεφαλαίων ώστε να ληφθεί υπόψη, όπως είπε, το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έκανε τίποτα προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατίας, όπως αυτή προβλέπεται στο πλαίσιο της ανακοίνωσης (αντιδήλωσης) της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη στην παρέμβασή της αναφέρθηκε στην ανάγκη να συμφωνήσουν οι «25» σε ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία. Κανένας, όπως είπε, δεν επιθυμεί να κλείσει την πόρτα στην Τουρκία, αλλά η Αγκυρα οφείλει να τηρήσει τα προαπαιτούμενα, δηλαδή τις προϋποθέσεις που η ίδια έχει αποδεχθεί. Η ρήτρα επανεξέτασης είναι απολύτως λογική ώστε να διαπιστωθεί αν η Τουρκία τήρησε ή όχι τις υποχρεώσεις της, ανέφερε.

    Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη τα 8 κεφάλαια, που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «παγώσουν», δεν καλύπτουν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός καθαρού μηνύματος, διότι η σύσταση δεν λαμβάνει υπόψη τη μη τήρηση από την Τουρκία της δέσμευσης για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Απαντώντας έμμεσα σε ομολόγους της που έκαναν τη διασύνδεση μεταξύ του Κυπριακού και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι ``σήμερα σ αυτήν την αίθουσα δεν κρίνεται ένα κράτος μέλος, αλλά ένα υποψήφιο κράτος μέλος, και σ αυτό θα πρέπει να προσαρμοσθεί η συζήτηση``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 11 December 2006 - 16:29:19 UTC