Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-12-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΡΩΣΕΙΣ

  • [01] ΥΠΕΞ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΡΩΣΕΙΣ

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις 10 και πλέον ωρών συμφώνησαν ομόφωνα στις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Τουρκία, εξαιτίας της άρνησής της να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

    Την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της απόφασης εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

    Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, η απόφαση των «25» προβλέπει το «πάγωμα» των 8 κεφαλαίων εκ των 35 κεφαλαίων, τα οποία κρίθηκε ότι έχουν άμεση σχέση με την τελωνειακή ένωση και τη μη τήρηση της δέσμευσης της Τουρκίας.

    Πρόκειται για τα εξής κεφάλαια: Χρηματοδοτικές Υπηρεσίες, Γεωργία-Ανάπτυξη Υπαίθρου, Αλιεία, Μεταφορές, Τελωνειακή Ενωση, Εξωτερικές Σχέσεις, Ελεύθερη Διακίνηση Αγαθών, Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών.

    Τα υπόλοιπα 26 κεφάλαια (ένα έχει ήδη εγκριθεί), θα ανοίγουν αλλά δεν θα κλείνουν έως ότου η Τουρκία τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οι αποφάσεις για το άνοιγμα των κεφαλαίων θα λαμβάνονται με την κανονική διαδικασία, δηλαδή από την διακυβερνητική διάσκεψη με ομοφωνία.

    Η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών προβλέπει επίσης ότι στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων προόδου της Ευρωπαικής Επιτροπής, το Συμβούλιο θα αξιολογεί το κατά πόσο η Τουρκία ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της. Η εξέταση θα αρχίσει από την επόμενη έκθεση το Φθινόπωρο του 2007, ενώ θα συνεχιστεί το 2008 και αν χρειαστεί το 2009.

    Η απόφαση του Συμβουλίου δεν λαμβάνει υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συνέδεε την επίλυση του Κυπριακού με τη συμμόρφωση της Τουρκίας. Το Κυπριακό αποσυνδέθηκε πλήρως από τις υποχρεώσεις της Αγκυρας, ενώ η φινλανδική προεδρία έκανε μια δήλωση με το περιεχόμενο της οποίας συμφώνησε απόλυτα η κυπριακή πλευρά. Η δήλωση αυτή δεν έχει καταλητική ημερομηνία για επίλυση Κυπριακού αλλά περισσότερο ευχετικό χαρακτήρα και εκφράζει τη βούληση της ΕΕ να επιλυθεί το πρόβλημα το συντομότερο.

    Τέλος, σε ότι αφορά τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, θέμα το οποίο ορισμένες χώρες μέλη ζητούσαν να μπει στο κείμενο της απόφασης, τελικά δεν υπάρχει καμία αναφορά. Το μόνο που αποφασίστηκε είναι ότι ο κανονισμός θα έλθει για συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών (τον Ιανουάριο του 2007 επί γερμανικής προεδρίας), χωρίς, όμως, να υπάρχει καμία χρονική δέσμευση για υιοθέτησή του.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι η κυπριακή πλευρά πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει. Ενας από τους πρώτους στόχους, όπως είπε, ήταν η αποσύνδεση του Κυπριακού από τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε, ανέφερε.

    Ο δεύτερος στόχος ήταν να διασφαλιστεί ότι τα εναπομείναντα κεφάλαια δεν θα ανοίγουν αυτόματα, αλλά με βάση τη γνωστή διαδικασία της διακυβερνητικής διάσκεψης και της ομοφωνίας. Και αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε.

    Τέλος, ο τρίτος στόχος που ήταν ένα ραντεβού αξιολόγησης της προόδου της Τουρκίας επιτεύχθηκε επίσης. Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως με δεδομένο ότι «πάγωσαν» 8 κεφάλαια και ότι τα υπόλοιπα δεν μπορούν να ανοίξουν, είναι σαφές ότι εάν η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι το 2009, τότε οι κυρώσεις δεν θα μπορεί να είναι λιγότερο αυστηρές από αυτές που αποφασίστηκαν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 11 December 2006 - 20:29:22 UTC