Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-01-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΔΡΟΓΟΑΝΘΡΑΚΕΣ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΙΚΟΝΕΣ
  • [04] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΡΙΣΙ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΓΓ ΟΗΕ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε την επιθυμία για συνάντηση σύντομα με την κυπριακή κυβέρνηση για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, ερωτηθείς για την επαφή που είχε στο Παρίσι με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Υποστήριξης προς τον Λίβανο.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε πως ο κ. Μπαν εξέφρασε τη λύπη του για την αναφορά του σε «δύο χώρες» στην Κύπρο και του εξήγησε ότι επρόκειτο περί λάθους.

    "Η δική μου η τοποθέτηση ήταν στην προσέγγισή του ότι δεν πρέπει να του δώσουμε σημασία, ότι όντως η κυπριακή κυβέρνηση το θεώρησε ως ένα λάθος και δεν του είχε προσδώσει οποιανδήποτε άλλη πολιτική σημασία", είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Πρόσθεσε πως ο Γενικός Γραμματέας «εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούμε σύντομα για να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για το Κυπριακό και βεβαίως είμαστε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα και ελπίζω σύντομα να έχουμε μια συνάντηση για περαιτέρω συζήτηση».

    Ερωτηθείς αν αναφέρθηκε οτιδήποτε για τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου, ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά.

    Σε παρατήρηση πως η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν γνωρίζει και τόσο καλά το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως θα πρέπει "να πάψουμε να κρίνουμε" τον νέο Γενικό Γραμματέα από τις πρώτες τρεις εβδομάδες που ανέλαβε τα καθήκοντά του "ή να επιδιώκουμε συγκρούσεις".

    «Είναι λογικό ότι ο Γενικός Γραμματέας βρίσκεται στο πρώτο στάδιο ανάληψης των καθηκόντων του. Θα ενημερωθεί όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά για όλα τα διεθνή προβλήματα που απασχολούν τον οργανισμό και φυσικό είναι να δώσει περισσότερη προτεραιότητα ή άμεση προτεραιότητα σε εκείνα τα προβλήματα τα οποία εμπεριέχουν διενέξεις αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι θα είναι το Κυπριακό στις προτεραιότητές του», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «δεν προσφέρουμε καλή υπηρεσία, προτρέχοντας των γεγονότων και των εξελίξεων και προδικάζοντας ή κρίνοντας τον Γενικό Γραμματέα από τις πρώτες εβδομάδες ανάληψης των καθηκόντων του».

    [02] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΔΡΟΓΟΑΝΘΡΑΚΕΣ

    Στον ορισμό των δεκατριών ερευνητικών τεμαχίων για άσκηση δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, προέβη το Υπουργικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρία του υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Όπως ανέφερε μετά τη συνεδρία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, το Υπουργικό ενέκρινε το ορισμό των δεκατριών ερευνητικών τεμαχίων για άσκηση δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, έντεκα από τα οποία θα διατεθούν στα πλαίσια του πρώτου γύρου αιτήσεων για χορήγηση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης.

    Ενέκρινε επίσης την πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων από οικονομικούς φορείς στα πλαίσια του πρώτου γύρου αιτήσεων για χορήγηση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης, καθώς και τον καταρτισμό των κριτηρίων βάσει των οποίων θα αξιολογούνται οι αιτήσεις.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε επίσης το πρότυπο συμβούλιο αναλογικού καταμερισμού παραγωγής το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης σε ερευνητικά τεμάχια στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Πασιαρδής ανέφερε ότι η επίσημη τελετή για την έναρξη του πρώτου γύρου αδειοδοτήσεων θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου, 2007.

    Για το ίδιο θέμα, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης είπε ότι ένα από τα θέματα που απασχόλησε το Υπουργικό ήταν ο ορισμός των περιοχών για να ασκηθεί η δραστηριότητα έρευνας και πιθανής εκμετάλλευσης ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΙΚΟΝΕΣ

    Η Κύπρος υποδέχθηκε και επίσημα μετά από πολλά χρόνια τις έξι εικόνες ανεκτίμητης αξίας που εκλάπησαν από την Μητρόπολη Μόρφου από αρχαιοκάπηλους και πουλήθηκαν στο εξωτερικό.

    Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή πραγματοποιήθηκε επίσημη τελευτή υποδοχής των εικόνων στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β, του Υπουργού Εξωτερικών εκ μέρους της πολιτείας, του Μητροπολίτη Μόρφου, ο οποίος είχε μεταβεί προσωπικά στη Νέα Υόρκη για τις διαπραγματεύσεις με τον Οίκο δημοπρασιών Sothebys που σκόπευε να τις πουλήσει, των δικηγόρων και των εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν στις συντονισμένες προσπάθειες αλλά και πλήθους κόσμου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β, στο χαιρετισμό του καλωσόρισε τις εικόνες στη δική τους πατρίδα, μετά από προσπάθειες της Εκκλησίας και της Πολιτείας και απηύθυνε ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια.

    Ευχαρίστησε επίσης τον Βυζαντινολόγο Αθανάσιο Παπαγεωργίου που είχε, όπως είπε, την προνοητικότητα να φωτογραφίσει τις πλείστες εικόνες της Κύπρου και εκείνες που βρίσκονται στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Μακαριότατος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εικόνες της επιστροφής θα μεταδοθούν και στην Κύπρο και στο εξωτερικό ώστε να δουν οι συμπατριώτες μας αλλά και οι γερμανικές αρχές, την ευσέβεια, την ευαισθησία του κυπριακού λαού και το πόσο συνδεδεμένος είναι με τα ιερά και τα όσια του και να δοθεί τέλος στην τραγωδία που περνά εδώ και χρόνια και στο θέμα αυτό.

    [04] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΡΙΣΙ

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές εισήλθαν για τα καλά στη γαλλική αγορά, αφού το δρομολόγιο Γαλλίας - Κύπρου που εκτελείται από τις Κυπριακές Αερογραμμές, κατέστησε την πόλη του φωτός τρίτη δύναμη σε έσοδα για την εταιρεία μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.

    Επενδύοντας στην ανάπτυξη του δρομολογίου Γαλλίας - Κύπρου, οι Κυπριακές Αερογραμμές δημιούργησαν και έθεσαν ήδη σε εφαρμογή το νέο δρομολόγιο Λάρνακα - Θεσσαλονίκη - Παρίσι, το οποίο αφήνει πολλές υποσχέσεις για σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιβατών που χρησιμοποιούν τις Κυπριακές Αερογραμμές.

    Με τη δημιουργία τόσο του νέου δρομολογίου Λάρνακα Θεσσαλονίκη Παρίσι, όσο και του δρομολογίου Λάρνακα - Παρίσι, η εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών ανακάμπτει δυναμικά, ενώ εκτιμάται ότι η αύξηση της επιβατικής κίνησης φέτος για τα δύο δρομολόγια θα είναι της τάξης του 36%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 26 January 2007 - 20:29:11 UTC