Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΡΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΑΛΜΑΣ - ΡΟΤΕ
  • [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΡΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δεύτερο τεύχος του ρωσόφωνου ελληνικών συμφερόντων περιοδικού «Ελλάδα», που κυκλοφόρησε σήμερα στη Μόσχα.

    «Οι καλές σχέσεις που η Ρωσία διατηρεί και με την Κύπρο και με την Τουρκία της δίνουν τη δυνατότητα να βοηθήσει εποικοδομητικά» εκτιμά ο κ. Λιλλήκας, συμπληρώνοντας ότι αυτό συμβαίνει «κυρίως λόγω του ότι είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και λόγω της επιρροής που θα μπορούσε να ασκήσει προς την τουρκική πλευρά ώστε να συνεργαστεί προς την σωστή κατεύθυνση».

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού ο κ. Λιλλήκας σημειώνει ότι «δυστυχώς οι πρόσφατες κινήσεις της τουρκικής πλευράς δείχνουν μία τάση εξουδετέρωσης της Συμφωνίας και της διαδικασίας που με λεπτομέρεια καθορίστηκε στην επιστολή Γκαμπάρι τον περασμένο Νοέμβριο», επαναλαμβάνοντας ότι «θέση μας, την οποία συμμερίζονται και τα Ηνωμένα Έθνη, είναι ότι αυτή η διαδικασία είναι η μόνη που έχουμε ενώπιον μας αυτή την στιγμή και η μόνη η οποία μπορεί να παρέχει ευκαιρία για επίτευξη προόδου».

    Ο ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι «προσβλέποντας στη βελτίωση του κλίματος και στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών μέσω επι μέρους μέτρων, προχωρήσαμε μονομερώς στο γκρέμισμα του τοίχους στην οδό Λήδρας, ακριβώς για να δώσουμε το μήνυμα ότι εμείς τασσόμαστε υπέρ της πραγματικής επανένωσης του νησιού και των δύο κοινοτήτων» και τονίζει ότι «προς αυτή την κατεύθυνση επεξεργαζόμαστε τη λήψη νέων μέτρων οικονομικής στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας πέραν των ήδη υφισταμένων, αλλά και μέτρων για την ανάπτυξη συνεργασιών και κοινών συμφερόντων ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

    Συνοψίζοντας τις πρόσφατες συνομιλίες του στη Μόσχα με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Λιλλήκας χαρακτηρίζει εξαίρετο το επίπεδο των κυπρο-ρωσικών σχέσεων, εκτιμώντας ότι «οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και εμβάθυνσης των σχέσεων μας είναι ευοίωνες.

    Επισημαίνει, δε, ότι «η ένταξη της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ένωση διανοίγει νέους ορίζοντες στην μεταξύ μας συνεργασία», καθώς «ως πλήρες μέλος πλέον της ΕΕ, η Κύπρος θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην προσέγγιση και συνεργασία με τη Ρωσία αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος για την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στον Ευρω-ασιατικό χώρο».

    [02] ΠΑΛΜΑΣ - ΡΟΤΕ

    Τη διαφωνία της Κυβέρνησης με τις εκτιμήσεις που διατύπωσε σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα ``Αλήθεια`` η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε, σχετικά με την πολιτική του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``διαφωνούμε με τις εκτιμήσεις της κ. Ρότε`` ενώ υπέδειξε παράλληλα ότι με αυτές διαφώνησε και η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού.

    ``Νομίζω πως οι δημοκρατικές αποφάσεις κάθε λαού θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από διάφορα πολιτικά πρόσωπα, είτε αυτά πολιτεύονται στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό``, πρόσθεσε ο κ. Πάλμας αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ``το δικαίωμα της κ. Ρότε να εκφράζει αυτές τις απόψεις αλλά η δική μας διαφωνία είναι σαφής``.

    [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο της Βουλής και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 12:30 στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως με τον κ. Χριστόφια τον συνδέει αμοιβαία εκτίμηση και πολύ στενή φιλία και έχουν να μιλήσουν για πολλά και διάφορα πράγματα και όχι μόνο για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

    Την πραγματοποίηση της συνάντησης ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, σημειώνοντας ότι θα συζητηθούν διάφορα θέματα μέσα στα πλαίσια των επαφών που πραγματοποιηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 29 May 2007 - 15:29:14 UTC