Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΤΑΛΙΑΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΙΠΕ - 7ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

    POTOCNIK

  • [04] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΤΑΛΙΑΣ

    Το Κυπριακό δεν είναι απλώς πρόβλημα της Κύπρου, αλλά όλης της Ευρώπης, η οποία πρέπει να το αντιμετωπίσει, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φαμιάνο Κρουτσιανέλλι, προσθέτοντας πως η χώρα του υποστηρίζει όλες τις διεθνείς προσπάθειες και ιδιαίτερα αυτές των ΗΕ για επανένωση της Κύπρου και θεωρεί σοβαρό λάθος το να γίνονται οποιεσδήποτε σκέψεις για δυο κράτη στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνομιλίες που είχε το μεσημέρι με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα, ο κ. Κρουτσιανέλλι,, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, είπε ακόμη πως Κύπρος και Ιταλία συμμερίζονται τη θέση πως η Τουρκία θα μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ μετά την τήρηση εκ μέρους της όλων των κανόνων που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Από την πλευρά του, κ. Λιλλήκας είπε πως η επίσκεψη του κ. Κρουτσιανέλλι δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουν το διάλογο που είχαν εγκαινιάσει κατά την επίσκεψη του ιδίου στην Ιταλία και να αναζητήσουν νέους τρόπους για περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση της πολύ καλής συνεργασίας που ήδη έχουν.

    Είπε πως τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν το κυπριακό πρόβλημα, τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τους στόχους της κυπριακής Κυβέρνησης όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου για επανένωση της Κύπρου.

    «Ανταλλάξαμε απόψεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς, επίσης, και για τη Συνταγματική Συνθήκη, όπου διαπιστώνουμε να έχουμε ταυτόσημες θέσεις οι δύο χώρες», ανέφερε, και πρόσθεσε πως κατά το γεύμα εργασίας που θα ακολουθούσε θα κάλυπταν και ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντας, όπως είναι τα Δυτικά Βαλκάνια, το Μεσανατολικό, η κρίση στο Λίβανο και άλλα διεθνή θέματα, στα οποία έχουν ενδιαφέρον οι δυο χώρες, αλλά και που αποτελούν αντικείμενο διαλόγου εντός της ΕΕ.

    Μιλώντας μέσω μεταφραστή, και απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο θέμα του λεγόμενου απευθείας εμπορίου με τους Τ/Κ, ο κ. Κρουτσιανέλλι είπε πως συζήτησε αυτό το θέμα με τον κ. Λιλλήκα.

    Επεσήμανε την ύπαρξη της θέσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του θέματος, σημειώνοντας πως η συνήθης τακτική της Ιταλίας είναι να σέβεται τις αποφάσεις της Επιτροπής «παρόλο που δεν είμαστε και κωφοί στα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει σαν αποτέλεσμα»

    Αυτές τις σκέψεις εμείς θα τις παρουσιάσουμε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ο Ιταλός ΥΦΕΞ.

    Ο κ. Κρουτσιανέλλι είπε πως είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τις εξαιρετικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Το θέμα των προεδρικών εκλογών δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο της Βουλής και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, αλλά έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για το θέμα, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, που διήρκεσε μία ώρα περίπου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τις λεπτομέρειες των προεδρικών εκλογών θα τις συζητήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο και σημείωσε πως θα ήταν καλό να πραγματοποιηθεί συνάντηση των κομμάτων που συνεργάζονται στην κυβέρνηση.

    Πρόσθεσε ότι ``συζητήσαμε μαζί με τον Πρόεδρο την εξέλιξη στο γερμανικό κοινοβούλιο, κάναμε τις εκτιμήσεις μας και είπαμε πώς χειριζόμαστε παραπέρα τα πράγματα``.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ``η διαδικασία στο ΑΚΕΛ δεν είναι αυτή που εικάζεται``, σημειώνοντας ότι ``μόλις άρχισε η διαδικασία``.

    Πρόσθεσε ότι ``είναι πολύ λίγες οι κομματικές οργανώσεις βάσης που έχουν συνέλθει`` και σημείωσε ότι ``στην Αμμόχωστο δεν συνήλθε ακόμα καμία κομματική οργάνωση, στη Λάρνακα υπήρξαν μόνο πέντε συνεδρίες, δεν υπάρχουν ενδείξεις, συνεπώς, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι όλοι και να μην βγάζουμε βεβιασμένα συμπεράσματα``.

    [03] ΙΠΕ - 7ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ POTOCNIK

    Μέχρι και 54 δισεκατομμύρια ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν ερευνητές ανά το παγκόσμιο, ανάμεσα τους και Κύπριοι, μέσω του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη.

    Οι Κύπριοι ερευνητές καλούνται να διεκδικήσουν σημαντικά ποσά, τα οποία θα διατεθούν κατά την περίοδο 2007 2013, πραγματοποιώντας έρευνες σε διάφορους τομείς, όπως η υγεία, τα τρόφιμα, το περιβάλλον, η ασφάλεια, το διάστημα, οι μεταφορές, η βιοτεχνολογία, οι τεχνολογίες της πληροφορίας, της επικοινωνίας κ.α.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο ημερίδας για το Εβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη της ΕΕ, που διοργάνωσε την Τετάρτη το Ιδρυμα Προώθησης Ερευνας, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής είπε ότι «η Κυβέρνηση θέλει να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να κάνει μεγαλύτερη έρευνα και βεβαίως η σημασία είναι η μετάφραση αυτή της έρευνας σε προϊόντα, τα οποία να πουλούν, να τα θέλει ο αγοραστής και να βοηθείται η Κύπρος στην οικονομική της ανάπτυξη».

    Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κύπρος χρειάζεται προσπάθεια για να μπορέσει να απορροφήσει τα ποσά αυτά.

    Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο Επίτροπος Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Επιστήμη και την Ερευνα Janez Potocnik είπε ότι η έρευνα στην Κύπρο έχει ανοδικές τάσεις.

    Ο κ. Potocnik ανέφερε ότι η Κύπρος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να φθάσει τα επίπεδα των υπολοίπων χωρών στον τομέα της έρευνας, προσθέτοντας ότι «τα ερευνητικά έξοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια».

    «Και αυτό το ποσοστό αύξησης, και για τη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, είναι πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ``, είπε.

    [04] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Συγκεκριμένα στοιχεία και ντοκουμέντα, αλλά και πάρα πολλές λεπτομέρειες γύρω από τα γεγονότα, που αφορούν την Κύπρο της περιόδου 1967 - 1974, κατέθεσε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου ο στενός συνεργάτης του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα - Διγενή, ο συγγραφέας Σπύρος Παπαγεωργίου, ο οποίος -όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Σιζόπουλος- ήταν ``ιδιαίτερα αποκαλυπτικός``.

    ``Η Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου``, είπε ο κ. Σιζόπουλος σε δηλώσεις του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ``μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων από άτομα, τα οποία έχουν σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες να καταθέσουν γύρω από την περίοδο, η οποία εξετάζεται``.

    ``Σήμερα``, πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος, ``είχαμε την ευκαιρία να έχουμε στην Επιτροπή τον κ. Σπύρο Παπαγεωργίου, έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Στρατηγού Γρίβα, ίσως το στενότερο εκείνη την περίοδο, ο οποίος κατέθεσε τις απόψεις του, τις εκτιμήσεις του, αλλά και στοιχεία για τη συγκεκριμένη επίμαχη περίοδο``.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου, ``ο κ. Παπαγεωργίου ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και μάλιστα, με συγκεκριμένα στοιχεία και ντοκουμέντα, αλλά και με πάρα πολλές λεπτομέρειες γύρω από αυτά τα γεγονότα``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 30 May 2007 - 13:29:18 UTC