Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-08-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΛΥΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΟΥΛΙΟΥ

    Η βάση της συζήτησης κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 5 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να είναι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, η οποία εμπεριέχει σημαντικά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα για δημιουργία προϋποθέσεων και δυνατοτήτων επίτευξης κάποιας προόδου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης πως μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση η ε/κ πλευρά δεν θα μπει στη λογική σχολιασμού δηλώσεων και τοποθετήσεων, όσες προκλήσεις, όπως είπε, και εάν δεχθεί.

    Και αυτό «με τη λογική πως δεν θα πρέπει εκ προοιμίου να σκοτώσουμε μέσα από δηλώσεις και αντιδηλώσεις ή μέσα από δημόσιες συζητήσεις αυτή την προσπάθεια, την οποία κάνουμε και αφορά τη συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου», είπε ο κ. Πάλμας.

    Σε ερώτηση κατά πόσο αυτή είναι μια μονομερής κίνηση, ο κ. Πάλμας είπε πως αυτή «είναι άποψη και θέση της δικής μας πλευράς, της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ευχόμαστε και ελπίζουμε να κρατηθούν οι τόνοι χαμηλοί ούτως ώστε να υπάρξει έναν κλίμα θετικό, ούτως ώστε προσερχόμενοι στη συνάντηση να μην είναι ήδη τεταμένη η κατάσταση και να υπάρχει δημιουργία αρνητικού κλίματος».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως μέχρι τώρα και από όσα γνωρίζει δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των συμβούλων των ηγετών των δυο κοινοτήτων πριν από τη συνάντηση των δυο ηγετών στις 5 Σεπτεμβρίου.

    Πρόσθεσε πως «μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση δεν πρόκειται να μπούμε στη λογική άλλου σχολιασμού δηλώσεων και τοποθετήσεων, όσες προκλήσεις και εάν υπάρξουν είτε από τα ΜΜΕ, με την καλή έννοια προκλήσεων, είτε από την αντιπολίτευση, είτε από την Αγκυρα είτε από το στρατό, είτε από Τ/Κ πολιτικούς».

    Κληθείς να πει κατά πόσον ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής έχει διαπιστώσει να υπάρχει μια τάση επαναδιατύπωσης της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου από πλευράς Τ/Κ, ο κ. Πάλμας είπε πως σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων είναι σαφές, μέσα από τις επιστολές, πως υπάρχει επιθυμία για συζήτηση σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και βεβαίως και όλα όσα κρίνουν οι ηγέτες πως θα πρέπει να θέσουν κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Αναφορικά με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας πως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της συνάντησης της 5ης Σεπτεμβρίου ήταν όπως και οι δύο πλευρές πάνε χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ο κ. Πάλμας είπε πως «στην προσπάθειά μας και στη διάθεσή μας αλλά και στο πλαίσιο των καλών μας προθέσεων να συναντηθούμε με τον κ. Ταλάτ, ο Πρόεδρος σωστά θέτει τα ζητήματα ούτως ώστε με αυτό τον τρόπο να αποφορτίζεται κατά κάποιο τρόπο το κλίμα και να δημιουργούνται θετικά δεδομένα, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάτι σημαντικό από αυτή τη συνάντηση».

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί κάτι πέραν της 8ης Ιουλίου, ο κ. Πάλμας σημείωσε πως «το μόνο συγκεκριμένο έγγραφο το οποίο υπάρχει ενώπιόν μας, χειροπιαστό έγγραφο, το οποίο είναι με τη συναίνεση των ΗΕ αλλά και των ηγετών των δυο κοινοτήτων είναι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Επομένως η βάση της συζήτησης θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτή τη συμφωνία, η οποία εμπεριέχει σημαντικά στοιχεία μέσα, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα για δημιουργία προϋποθέσεων και δυνατοτήτων επίτευξης κάποιας προόδου».

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΛΥΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

    Τη θέση πως όλα τα κόμματα συμφωνούν πως το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα της, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, προσθέτοντας πως δεν θα πρέπει να μας απασχολεί τόσο πολύ ο τίτλος της λύσης όσο το περιεχόμενο της. Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις θέσεις που διατυπώνονται από τα κόμματα για το θέμα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο κ. Πάλμας είπε πως «η Κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές γύρω από αυτό το θέμα και η Κυβέρνηση έχει πει με σαφήνεια πως ο στόχος μας είναι η λύση του Κυπριακού να είναι για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο».

    «Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει και δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των κομμάτων», ανέφερε ο κ. Πάλμας, ενώ, όπως είπε, τις τελευταίες μέρες ζούμε και βιώνουμε πως υπάρχει μια αντιπαράθεση μεταξύ τους.

    «Σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το θέμα του περιεχομένου νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως θα πρέπει να είναι τέτοιο το περιεχόμενο που να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα μιας λύσης και βεβαίως τη βιωσιμότητα της. Νομίζω πως αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος και όχι ο τίτλος της λύσης», ανέφερε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως στην Ελβετία ο τίτλος του πολιτειακού συστήματος είναι συνομοσπονδία «ενώ στην ουσία είναι μια κλασική ομοσπονδία».

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ δήλωσε πως η Εκκλησία θα συνεχίσει να έχει λόγο στο εθνικό θέμα, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, και κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να συγκροτήσουν ένα αρραγές μέτωπο στο εθνικό θέμα, περιορίζοντας τις όποιες διαφωνίες εντός αιθούσης. Ο Αρχιεπίσκοπος διαμήνυσε πως ο λαός δεν πρόκειται να ανεχθεί νόθο λύση στο Κυπριακό και διευκρίνισε πως η Εκκλησία δεν διεκδικεί εθναρχικό ρόλο.

    Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που πυροδότησαν προηγούμενες δηλώσεις του, ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε πως μπορεί να πει ότι τον έχουν παρεξηγήσει, αναφέροντας πως η Εκκλησία δεν κομματίζεται, δεν πολιτικολογεί και δεν την ενδιαφέρει η πολιτική.

    «Είναι δικαίωμα μας, δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει κανείς, και θα έχομε λόγο στο εθνικό θέμα είτε τους αρέσει είτε όχι», πρόσθεσε λέγοντας πως «εμείς θέλουμε να έχουμε φιλικές σχέσεις με όλους τους αρχηγούς κομμάτων, με όλο τον πολιτικό κόσμο». Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε πως η Εκκλησία θέλει να θωρακίσει τον Πρόεδρο που αναδεικνύει η τίμια ψήφος αυτού του λαού, για να έχει δύναμη και να μπορεί να διαπραγματεύεται άνετα το εθνικό θέμα, χωρίς να βλέπει πρόσωπα. Επεσήμανε πως οι οποίες διαφωνίες θα πρέπει να παραμένουν εντός αιθούσης και εκτός αιθούσης η γραμμή να είναι μονολιθική απαιτητική ώστε ο εκάστοτε Πρόεδρος, είτε λέγεται Παπαδόπουλος, είτε Χριστόφιας, είτε Γιάννης, είτε Κώστας να έχει δύναμη.

    [04] ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Την πρώτη εκτός έδρας νίκη της και τη δεύτερη νίκη της στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008, πέτυχε το βράδυ η Εθνική Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Η Εθνική Κύπρου μετά από μέτρια εμφάνιση νίκησε στο στάδιο ``Σεραβάλε`` του Σαν Μαρίνο με 1-0 την αντίστοιχη ομάδα του Σαν Μαρίνο. Το μοναδικό τέρμα του αγώνα πέτυχε στο 52` ο αρχηγός της Εθνικής Κύπρου, Γιάννης Οκκάς.

    Η βαθμολογία Δ Ομίλου είναι η εξής: Γερμανία 19, Τσεχία 14, Ιρλανδία 13, Σλοβακία 9, Ουαλία 7, Κύπρος 7, Σαν Μαρίνο 0.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 23 August 2007 - 13:29:21 UTC