Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-08-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 5ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [04] ΙΤΑΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 5ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η κυπριακή Κυβέρνηση ενεργεί σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία και τις σχετικές συμβάσεις στο θέμα της εξόρυξης κοιτασμάτων πετρελαίου, δήλωσε στη Λευκωσία ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Luis Filipe Marques Amado, ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά στις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου στο θέμα της έρευνας, εντοπισμού και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου.

    Ο κ. Amado, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, δήλωσε επίσης, μετά από συνομιλίες με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ότι η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας πρέπει να προχωρήσει.

    Στις δηλώσεις της, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πορτογάλο ομόλογό της για τις απειλές της Τουρκίας και εξήγησε τις κυπριακές θέσεις οι οποίες, όπως επεσήμανε, βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, καθώς και τις δικαιολογημένες αντιδράσεις της Κυβέρνησης.

    Σε ό,τι αφορά στις διμερείς σχέσεις, οι δύο Υπουργοί είπαν ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης στους τομείς του εμπορίου και του πολιτισμού γιατί οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά στις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου στο θέμα των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου, ο κ. Amado είπε ότι η Επιτροπή έχει προβεί σε δήλωση για το θέμα. «Αυτή είναι η θέση της ΕΕ, είναι εκεί. Η κυπριακή Κυβέρνηση ενεργεί σύμφωνα με το διεθνή νόμο και τις σχετικές συμβάσεις», επεσήμανε ο κ. Amado.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον οι απειλές της Τουρκίας θα επηρεάσουν την ενταξιακή της πορεία και ως προς τον αριθμό των κεφαλαίων τα οποία πρόκειται να ανοίξουν για διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής προεδρίας, ο κ. Amado δήλωσε, δεν θα ήθελα να επεκταθώ πολύ. Είναι πολύ πολύπλοκη διαδικασία. Υπάρχει μια πολύ βαθειά πολιτική δυναμική τόσο από πλευράς της ΕΕ όσο και πλευράς Τουρκίας. Είναι πολύ πολύπλοκη διαδικασία αλλά κινείται, και τη θέλουμε να κινείται στα πλαίσια των κριτηρίων και των αρχών που συμφωνήθηκαν από τα δύο μέρη από την αρχή των συνομιλιών», σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι δεν υποστηρίζει την τακτική της «δραματοποίησης των προβλημάτων που είναι σύνθετα και δύσκολα όπως αυτό».

    Από την πλευρά της, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι ενημέρωσε σχετικά τον κ. Amado, στον οποίον επεξήγησε τις θέσεις της Κύπρου, οι οποίες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και συγκριμένα στη συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Αναφέρθηκε, επίσης, στο περιεχόμενων των απειλών, αλλά και στις δικαιολογημένες αντιδράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ανέφερε ότι είχαν «μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Amado». Οι συζητήσεις άρχισαν χθες το απόγευμα με την άφιξή του και συνέχισαν σε ένα πολύ φιλικό δείπνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες το βράδυ και σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, «όπου συζήτησαν πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα τα θέματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της πορτογαλικής προεδρίας, αλλά και το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά και θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες».

    Επίσης, συζήτησαν, είπε η κ. Μαρκουλλή, τις διμερείς σχέσεις και «συμφώνησαν ότι θα πρέπει και οι δύο χώρες να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχέσεων», τονίζοντας ότι «υπάρχει πολύς χώρος τόσο όσον αφορά το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τις πολιτιστικές και άλλες σχέσεις που θα φέρουν τις δύο χώρες πιο κοντά».

    Εξάλλου, ο κ. Amado είπε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου είχε πολύ σημαντικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και την κ. Μαρκουλλή. Εξήγησε, είπε, τις προτεραιότητες της προεδρίας της ΕΕ. Ο κ. Amado είπε ακόμη ότι συζήτησαν, επίσης, θέματα που αφορούν στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ το Σεπτέμβριο που θα γίνει στην Πορτογαλία.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις πολύ καλές σχέσεις Κύπρου Πορτογαλίας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της ΕΕ, προσθέτοντας παράλληλα ότι αυτές μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω και σημείωσε ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλές.

    Κληθείς να σχολιάσει το ρυθμό με τον οποίο η Τουρκία προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις στη χώρα και αν αυτές θα αντανακλώνται στην έκθεση προόδου, ο κ. Amado είπε ότι «αναμένουμε όπως η πορεία μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί». Σημείωσε ότι η εργασία που πρέπει να διεξαχθεί σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις είναι θεμελιώδης, και είπε ότι η έκθεση προόδου θα ολοκληρωθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

    Ερωτηθείσα αν κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Πορτογάλο ομόλογό της συζητήθηκε το θέμα του κανονισμού για το εμπόριο, καθώς και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας, η κ. Μαρκουλλή απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι το θέμα έχει συζητηθεί και στις Βρυξέλλες μεταξύ της κυπριακής αντιπροσωπείας και της πορτογαλικής. «Οι θέσεις μας είναι γνωστές και μας δόθηκε χθες η ευκαιρία να εξηγήσουμε ξανά τις κύριες βασικές ενστάσεις μας όσον αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο κανονισμού, το οποίο έχει ετοιμαστεί από την Επιτροπή. Τονίσαμε ξανά ότι η Κύπρος είναι δεσμευμένη για την οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας», σημείωσε.

    Τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν όλα τα ατομικά δικαιώματά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες.

    Τέλος, η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με δημοκρατικό σύστημα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [02] ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την επιθυμία και την ελπίδα του να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στην Κύπρο εξέφρασε ο Υφυπουργός των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του που μεταδόθηκε στο συνέδριο της οργάνωσης των αποδήμων Κυπρίων ΠΣΕΚΑ, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ένα μόνο κράτος στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι προσβλέπει στην πραγματοποίηση της επίσημης επίσκεψής του στο νησί εντός Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου το αργότερο.

    ``Είναι δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών``, δήλωσε ο κ. Μπερνς, ``η βελτίωση των σχέσεών μας με τους φίλους μας, την Κυπριακή Δημοκρατία``.

    [03] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 5ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Την ελπίδα ότι η συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των εργασιών των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Αμερικανός Πρεσβευτής Ρόναλντ Σλίκερ.

    Παράλληλα, ο κ. Σλίκερ εξέφρασε την ελπίδα η διαδικασία της 8ης Ιουλίου να φέρει γρήγορη πρόοδο προς την κατεύθυνση της έναρξης συνολικών ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που θα οδηγήσουν στην επανένωση της Κύπρου το συντομότερο δυνατό.

    Ερωτηθείς, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Χρίστο Πατσαλίδη, ως προς το τι αναμένουν οι ΗΠΑ από τη συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Σλίκερ είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ``η διαδικασία της 8ης Ιουλίου, που περιλαμβάνει τις τεχνικές επιτροπές και τις ομάδες εργασίας, θα φέρει γρήγορη πρόοδο, επειδή πιστεύουμε``, όπως είπε, ``ότι χρειαζόμαστε να πάμε πίσω σε συνολικές ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην επανένωση του νησιού το συντομότερο δυνατό``.

    [04] ΙΤΑΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 5ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Ιταλός βουλευτής και πρώην Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Αρνολντ Κασόλα, την επικείμενη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις 5 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Κασόλα, συνοδευόμενος από το ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 24 August 2007 - 15:29:15 UTC