Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [02] ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [01] ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Την παραίτηση τόσο του Υπουργού Γεωργίας Φυσικών Πόρων όσο και Περιβάλλοντος Φώτη Φωτίου και του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χαράλαμπου Κακογιάννη ζήτησαν κτηνοτρόφοι της Δρομολαξιάς.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο Δρομολαξιάς, στην οποία πήραν μέρος ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ Πάμπης Κυρίτσης και Πανίκος Σταυριανός, ο Κοινοτάρχης Δρομολαξιάς Κύπρος Αντρονίκου, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Κωστάκης Κωνσταντινίδης και κτηνιατρικοί λειτουργοί, οι κτηνοτρόφοι αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα του εργαστηρίου στο Λονδίνο για την ύπαρξη αφθώδους πυρετού στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή «τον πόνο και τον σπαραγμό» των παραγωγών» και πρόσθεσε πως μετέβη στη Δρομολαξιά για να συμπαρασταθεί και να συμμεριστεί τον πόνο τους.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως η Κύπρος δέχθηκε «ένα σημαντικότατο πλήγμα το οποίο θα εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία» όπως είπε και πρόσθεσε πως το θέμα του αφθώδους πυρετού δεν μπορεί να τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης. «Θα δούμε και θα συζητήσουμε τρόπους στήριξης των παραγωγών και εφ` όσον το κράτος σταθεί αρωγός να βοηθήσουμε όσους θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν» είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι «συμμερίζομαι την κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων και συμφωνώ ότι οι παραγωγοί νοιώθουν τα ζώα τους ως μέλη των οικογενειών τους».

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Κωστάκης Κωνσταντινίδης στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε ότι η ΕΚΑ ήταν και θα είναι σθεναρά δίπλα στους κτηνοτρόφους «για να πετύχουμε και να διεκδικήσουμε το μέγιστο που μπορούμε να πετύχουμε για τον κλάδο» λόγω της ζημιάς που θα υποστούν οι κτηνοτρόφοι από τον αφθώδη πυρετό.

    Πρόσθεσε ότι η ΕΚΑ είχε επαφές αυτές τις μέρες με όλους τους αρμόδιους φορείς και με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτη Φωτίου και σημείωσε πως ο Υπουργός τους έθεσε υπόψη την εισήγηση την οποία θα υποβάλει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για αποζημίωση των παραγωγών.

    Ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε πως οι παραγωγοί δεν είναι ικανοποιημένοι από την αποζημίωση που προτείνεται και σημείωσε πως οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να πάρουν την απόλυτη αποζημίωση και να βοηθηθούν όσοι θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν.

    Οι κτηνοτρόφοι αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα του κοινοτικού εργαστηρίου στο Λονδίνο για την ύπαρξη αφθώδους πυρετού στην Κύπρο και ζήτησαν την παραίτηση τόσο του Υπουργού Γεωργίας Φώτη Φωτίου όσο και του Διευθυντή κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χαράλαμπου Κακογιάννη.

    Ένας κτηνοτρόφος είπε πως όσα ζώα έχουν θανατωθεί μέχρι σήμερα δεν φέρουν συμπτώματα της ασθένειας και διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν τα αιγοπρόβατα να «κολλήσουν» την ασθένεια αυτή όταν ζώα πιο ευαίσθητα και πιο επιρρεπή στον αφθώδη πυρετό δεν έχουν ασθενήσει και δεν έχουν τα συμπτώματα.

    Ανέφερε ακόμα ότι οι κτηνοτρόφοι δεν συμφωνούν με την αποζημίωση που προτείνει η κυβέρνηση και σημείωσε πως οι παραγωγοί χρειάζονται έξι περίπου μήνες ψυχολογική υποστήριξη προτού αρχίσουν επαναδραστηριοποίηση.

    Αλλος κτηνοτρόφος ανέφερε ότι όλα αυτά «είναι σκοπιμότητες αφού ιδιωτικοί κτηνίατροι λένε ότι δεν υπάρχει η ασθένεια του αφθώδους πυρετού» και σημείωσε πως όλοι οι παραγωγοί της Δρομολαξιάς αμφισβητούν τις αναλύσεις της κυβέρνησης.

    «Βρισκόμαστε πάνω στο χείλος ενός γκρεμού, κρεμόμαστε από μια κλωστή και ούτε το εισόδημα των έξι μηνών μας σώζει ούτε η αποζημίωση μας σώζει» ισχυρίστηκε ένας άλλος κτηνοτρόφος.

    Αλλος κτηνοτρόφος ισχυρίστηκε ότι «το κτηνιατρείο αδυνατεί σε όλα» και σημείωσε πως «εάν το κτηνιατρείο δεν μου φέρει γραπτώς ποια ζώα έχουν την αρρώστια αυτή, κανένας δεν θα μπει στη φάρμα μου για να θανατώσει τα ζώα μου».

    Ανέφερε ακόμα πως αύριο οι κτηνιατρικές υπηρεσίες θα μεταβούν στο υποστατικό του για να θανατώσουν ζώα και σημείωσε πως «αύριο εάν έρθει κάποιος για να θανατώσει τα ζώα μου θα χυθεί αίμα και ας τολμήσει να έρθει ο ίδιος ο Χαράλαμπος Κακογιάννης, ο διευθυντής των κτηνιατρικών υπηρεσιών να σφάξει τα ζώα μου».

    Θα πρέπει συνέχισε ο συγκεκριμένος παραγωγός να «παραιτηθεί ο Υπουργός Γεωργίας και ο Χαράλαμπος Κακογιάννης» θέση με την οποία συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι κτηνοτρόφοι της Δρομολαξιάς.

    Από την πλευρά τους, οι λειτουργοί των κτηνιατρικών υπηρεσιών ανέλυσαν στους κτηνοτρόφους την μέχρι σήμερα κατάσταση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ύστερα και από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Επιτροπής και σημείωσαν πως οι θανατώσεις ζώων πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του αφθώδους πυρετού στην Κύπρο.

    [02] ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Η Εσθονική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (Estonian Financial Supervision Authority) και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, εκφράζοντας το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους και την κοινή τους επιθυμία για την ανάπτυξη και ενίσχυση διμερών σχέσεων συνεργασίας στον τομέα της εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων, υπέγραψαν πρόσφατα Μνημόνιο Συνεργασίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τo Μνημόνιο Συνεργασίας καθορίζει το γενικό πλαίσιο για αμοιβαία συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο πιο πάνω Αρχών με σκοπό τη διευκόλυνση της εκτέλεσης των εποπτικών τους αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων καθώς και την πιο αποτελεσματική εποπτεία και ρύθμιση των τραπεζικών τους ιδρυμάτων με διασυνοριακή παρουσία στις δύο χώρες, σύμφωνα με τις αντίστοιχες νομοθεσίες και τους κανονισμούς των δύο χωρών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 7 November 2007 - 12:29:21 UTC