Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΑΙΡΟ ΔΑΜΑΣΚΟΣ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [04] ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΑΙΡΟ ΔΑΜΑΣΚΟΣ

    Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες σε όλους τους αρχηγούς αποστολών της Δημοκρατίας σε χώρες μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης να καταγγείλουν την ενέργεια του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Διάσκεψης να προσγειώσει το ιδιωτικό του αεροσκάφος στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου.

    Στη δήλωση αυτή προέβη η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο κατήγγειλε την υπόθεση στο Eurocontrol ενώ ανέφερε ότι έγινε παραπλάνηση τόσο των αρχών της Δημοκρατίας όσο και του Eurocontrol.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Κάιρο, η Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να αναφέρει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Κυβέρνηση αναφορικά με την παράνομη προσγείωση.

    Αφού σημείωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε αρκετές ενέργειες, η κ. Μαρκουλλή πρόσθεσε ότι από χθες «έχουν σταλεί οδηγίες σε όλους τους αρχηγούς αποστολών της Δημοκρατίας που είναι διαπιστευμένοι και σε χώρες μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης να καταγγείλουν αυτή την παράνομη ενέργεια».

    Είπε επίσης ότι έχουν γίνει «καταγγελίες στο Eurocontrol για την παράνομη αυτή πτήση του ιδιωτικού αεροσκάφους ενώ διαμαρτυρίες έχουν γίνει και στην Κυβέρνηση στο Ντουμπάϊ από όπου προήλθε η πτήση. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω και είναι σημαντικό» συνέχισε η Υπουργός «είναι πως το σχέδιο πτήσης αυτού του ιδιωτικού αεροπλάνου είχε προορισμό την Αττάλεια και υπήρχε μια παραπλάνηση και των Αρχών της Δημοκρατίας αλλά και του Eurocontrol, στο οποίο είχε σταλεί το σχέδιο πτήσης».

    Αντί το αεροσκάφος να κατευθυνθεί προς την Αττάλεια, κατευθύνθηκε προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, είπε, κάτι που θα καταγγελθεί σε όλες τις αρμόδιες αρχές, στο Eurocontrol και στο Ντουμπάϊ.

    Αναφερόμενη στο ταξίδι της στο Κάιρο,η Υπουργός Εξωτερικών είπε πως αύριο θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου «με τον οποίο θα υπογράψουμε, ένα πολύ σημαντικό μνημόνιο, το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και του Αραβικού Συνδέσμου».

    Είπε ακόμα ότι το μνημόνιο αυτό είχε ήδη μονογραφηθεί στη Νέα Υόρκη και αύριο θα γίνει «η επίσημη υπογραφή του μνημονίου για να ξεκινήσει μια ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Αραβικού Συνδέσμου. Για μας είναι πολύ σημαντικό».

    Σε ερώτηση εάν θα συζητήσει και το Κυπριακό, η Υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «ασφαλώς και το Κυπριακό. Κυρίως όμως θα μιλήσουμε για το Μεσανατολικό, ιδιαίτερα σ αυτή την πολύ κρίσιμη φάση που διέρχεται το Μεσανατολικό με τις προετοιμασίες για τη συνάντηση της Ανάπολης αλλά και την κατάσταση στο Λίβανο και τις σχέσεις μας με τις αραβικές χώρες».

    Πρόσθεσε ακόμα ότι αύριο το βράδυ θα μεταβεί στη Δαμασκό όπου την Κυριακή θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Συρίας καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών με θέματα συζήτησης το Μεσανατολικό, το Κυπριακό και άλλα διεθνή θέματα.

    Η Υπουργός χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψή της στο Λίβανο «μια πραγματικά πολύ σημαντική και πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη» κατά την οποίαν είχε τη δυνατότητα να έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον αρχηγό της πλειοψηφίας στη Βουλή ενώ είχε συνομιλίες και γεύμα εργασίας με τον Λιβάνιο ομόλογό της.

    «Ήταν, θα έλεγα, μια πολύ ολοκληρωμένη επίσκεψη και είμαι απόλυτα ικανοποιημένη και από το επίπεδο επαφών αλλά και από το περιεχόμενο» είπε η κ. Μαρκουλλή και πρόσθεσε πως «υπάρχει μια βαθιά εκτίμηση των Λιβάνιων αξιωματούχων αλλά και του λαού για τη συνεισφορά της Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια» στο Λίβανο, για τη βοήθεια που συνεχίζουμε να παρέχουμε για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου αλλά και το ρόλο που μπορεί η Κύπρος να διαδραματίσει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Βρετανία συνεχίζει να προτρέπει τις δύο πλευρές στην Κύπρο να εμπλακούν εποικοδομητικά σε μια προσπάθεια για να καταστεί δυνατή η έναρξη διαπραγματεύσεων προς λύση το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Ευρώπης Τζιμ Μέρφι.

    Απαντώντας σ ερώτηση της Ann Winterton, του Συντηρητικού κόμματος, στη Βουλή των Κοινοτήτων, για το τι έχει πράξει η βρετανική κυβέρνηση για την ανάκτηση, από τους Τουρκοκυπρίους, των περιουσιών τους στις ελεύθερες περιοχές ή για καταβολή σ αυτούς αποζημίωσης, ο κ. Μέρφι είπε ότι το πρόβλημα της ακίνητης περιουσίας είναι πολύπλοκο και ότι αυτό είναι πιθανό να λυθεί στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης.

    «Εξακολουθούμε να προτρέπουμε τις δυο πλευρές να εμπλακούν εποικοδομητικά σε μια προσπάθεια για να καταστεί δυνατή η έναρξη διαπραγματεύσεων προς λύση το ταχύτερο δυνατό», σημείωσε.

    [03] ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Οι εργασίες για την ανέγερση του νέου αεροδρομίου Λάρνακας θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο 2009 και ο πρώτος επιβάτης θα εξυπηρετηθεί στις 11 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τους υπεύθυνους της κατασκευάστριας κοινοπραξίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε το εργοτάξιο και ξεναγήθηκε στους χώρους του αερολιμένα, δήλωσε πάρα πολύ ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών που γίνονται για το κτίσιμο του νέου αεροδρομίου της Λάρνακας.

    Συνοδευόμενος κατά την επίσκεψή του από την Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Μαρία Μαλακτού Παμπαλλή, το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη των εταιρειών που κατασκευάζουν τον αερολιμένα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είναι πραγματικά εντυπωσιακή η εργασία που γίνεται στο συντονισμό και στο σχεδιασμό» του έργου.

    [04] ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Εντός των προσεχών εβδομάδων θα διαφανεί από τις εξετάσεις σε Λονδίνο και Κύπρο πόσο έχει επεκταθεί η ασθένεια του αφθώδους πυρετού στο νησί καθώς και αν είναι ήπιας μορφής ή όχι, ενώ από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το τελευταίο κρούσμα, θα πρέπει να περάσει περίοδος τριών μηνών μέχρι την άρση των μέτρων.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου μετά από σύσκεψη στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι ο Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία Μάρκος Κυπριανού τού ανέφερε σήμερα σε επικοινωνία που είχαν ότι από την πληροφόρηση που έχει από τους εμπειρογνώμονές του, η Κύπρος λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, στη βάση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτά τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουν.

    «Συσκέψεις έχουμε πλέον καθημερινά, δύο και τρεις φορές την ημέρα και αυτό θα γίνεται για αρκετό καιρό», είπε ο κ. Φωτίου, σημειώνοντας πως τόσο ο Επίτροπος όσο και οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως «αυτή η κατάσταση θα πάρει αρκετό καιρό για να ξεκαθαρίσει» και ενδεχομένως «να κρατήσει δύο και τρεις μήνες».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 9 November 2007 - 20:29:16 UTC