Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [02] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ Τ/Κ
  • [03] ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
  • [04] ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ``ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗΣ``

  • [01] ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Οι εργασίες για την ανέγερση του νέου αεροδρομίου Λάρνακας θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο 2009 και ο πρώτος επιβάτης θα εξυπηρετηθεί στις 11 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τους υπεύθυνους της κατασκευάστριας κοινοπραξίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε το εργοτάξιο και ξεναγήθηκε στους χώρους του αερολιμένα, δήλωσε πάρα πολύ ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών που γίνονται για το κτίσιμο του νέου αεροδρομίου της Λάρνακας.

    Συνοδευόμενος κατά την επίσκεψή του από την Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Μαρία Μαλακτού Παμπαλλή, το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη των εταιρειών που κατασκευάζουν τον αερολιμένα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είναι πραγματικά εντυπωσιακή η εργασία που γίνεται στο συντονισμό και στο σχεδιασμό» του έργου.

    Πρόσθεσε πως «κάτω από όλη αυτή τη γη υπάρχουν όλα τα έργα υποδομής, σωλήνες για ηλεκτρισμό, για καύσιμα και νερό και πως λίγο - λίγο» σχηματίζεται «ένα εντυπωσιακό έργο» και είπε πως για την κατασκευή του έργου «εφαρμόζονται δύο τρεις τεχνικές ίσως για πρώτη φορά» στην Κύπρο, όπως είναι η ανθεκτικότητα του επιστρώματος στους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης των αεροσκαφών που είναι «ένα από τα ισχυρότερα που έχουν γίνει ως τώρα. Είναι δύσκολο ένας να εκτιμήσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια που είχαν γίνει προηγουμένως», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα είναι ένα πολύ λειτουργικό αεροδρόμιο».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, επίσης, ότι η κοινοπραξία των εταιρειών που κατασκευάζουν το αεροδρόμιο «δείχνουν ψηλό επίπεδο ποιότητας εργασίας» και πρόσθεσε πως «σε δύο χρόνια και δυο μέρες από σήμερα, ο πρώτος επιβάτης θα περάσει από το αεροδρόμιο».

    Αναφερόμενος στις εργασίες που διεξάγονται, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτές «είναι δύο με τρεις μήνες μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα» και σημείωσε πως ένας αστάθμητος παράγοντας είναι κατά πόσον «η εταιρεία θα μπορέσει να εργαστεί τους χειμερινούς μήνες» λόγω των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν.

    Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών κατασκευής του αεροδρομίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε λακωνικά: «πάρα πολύ».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημερώθηκε από τους υπευθύνους των εταιρειών που κατασκευάζουν το αεροδρόμιο ότι οι εργασίες του νέου αεροδρομίου θα ολοκληρωθούν στο τέλος Ιουνίου 2009 και ο πρώτος επιβάτης θα εξυπηρετηθεί στις 11 Νοεμβρίου του ιδίου χρόνου.

    Αναφέρθηκε, επίσης, ότι ο καινούργιος αερολιμένας είναι πενταόροφος, θα έχει 100 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στεγασμένο χώρο και θα εξυπηρετεί 7,5 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

    Οι υπεύθυνοι των εταιρειών ανέφεραν ακόμα ότι το καινούργιο αεροδρόμιο θα έχει 67 σημεία ελέγχου επιβατών και 8 αυτόματα σημεία ελέγχου, θα έχει χώρο στάθμευσης για 27 αεροπλάνα, ενώ θα υπάρχουν 22 είσοδοι επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών.

    Αφού αναφέρθηκε ότι οι εργασίες βρίσκονται περίπου 2 - 3 μήνες μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα, λέχθηκε ότι μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί το 15% των εξωτερικών εργασιών, το 28% των χώρων στάθμευσης και περίπου το 80% των εσωτερικών εργασιών.

    Στη συνέχεια, η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Μαρία Μαλακτού-Παμπαλλή μεταφέρθηκε από τους υπευθύνους της Hermes Airports στο υφιστάμενο αεροδρόμιο Λάρνακας και αφού παρακάθισε σε σύσκεψη ξεναγήθηκε στους χώρους του αερολιμένα.

    Σε δηλώσεις της, η κ. Παμπαλλή ανέφερε ότι «γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει το υφιστάμενο αεροδρόμιο Λάρνακας να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν» στο χρόνο που απομένει μέχρι την παράδοση του νέου αεροδρομίου

    Πρόσθεσε ότι φέτος είχαμε «το καλοκαίρι με τη μεγαλύτερη διακίνηση επιβατών από ποτέ» και σημείωσε πως «με δεδομένη την υφιστάμενη υποδομή έγιναν όλες οι προσπάθειες που μπορούσαν να γίνουν, ούτως ώστε να γίνει καλή εξυπηρέτηση και καλή λειτουργία».

    Πραγματικά περιμένουμε το νέο αεροδρόμιο με ανυπομονησία» είπε η κ. Παμπαλλή και πρόσθεσε πως «στο μεσοδιάστημα θα γίνουν όλες οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν υπό τις περιστάσεις, ούτως ώστε να καλυτερεύσει ακόμα περισσότερο η κατάσταση στη λειτουργία αυτής της υφιστάμενης δομής».

    [02] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ Τ/Κ

    Ανησυχίες για τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα η Ομάδα Επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους Τ/κ, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ για δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο και τη μη αναφορά του σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, οι ευρωβουλευτές Φρανσουά Γκροσετέτ, Μέχτιλντ Ρότε, Κάριν Ρεσετάριτς, Φράνσις Βουρτζ και Γεώργιος Γεωργίου αναφέρθηκαν στις επαφές που είχαν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο και διαβεβαίωσαν ότι στόχος τους είναι η επαναπροσέγγιση, η επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού και η επανένωση του νησιού.

    Η κ. Γκροσετέτ ανέφερε ότι οι επαφές της Ομάδας στην Κύπρο ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και άφησαν στα μέλη της Ομάδας ανάμεικτα αισθήματα.

    Εξήγησε ότι υπάρχει βαθειά ανησυχία σχετικά με τη διαδικασία επανένωσης, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ για δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο και τη μη αναφορά του σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

    Πρόσθεσε ότι στόχος της αποστολής εξακολουθεί να είναι η επανένωση του νησιού και διαβεβαίωσε ότι ο στόχος αυτός δεν έχει αλλάξει.

    [03] ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    Παραδόθηκαν από λειτουργούς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, στο Κοινοτικό Συμβούλιο Δρομολαξιάς, οι πρώτες επιταγές στους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα έχουν θανατωθεί λόγω της ασθένειας του αφθώδους πυρετού.

    Η πιο μικρή επιταγή, που ήταν αποζημιώσεις για απώλεια γάλακτος είναι τρεις λίρες και 40 σέντ και η πιο μεγάλη 5.600 λίρες. Από τις 31 επιταγές οι 4 ήταν κλειστές και προορίζονταν για τους κτηνοτρόφους των οποίων θανατώθηκαν τα κοπάδια. Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 331 πρόβατα και 178 αρνιά.

    Στο Κοινοτικό Συμβούλιο Δρομολαξιάς μετέβησαν πρώτοι και παρέλαβαν τις επιταγές οι ιδιοκτήτες των υποστατικών των οποίων θανατώθηκαν τα ζώα. Ο Δημήτρης Ντίρρης που είναι ο πρώτος που είδε να θανατώνεται το κοπάδι του, μόλις παρέλαβε την επιταγή ξέσπασε σε λυγμούς, πέταξε την επιταγή στο πάτωμα και είπε: «αυτή είναι η καταδίκη μου. Σ` αυτό το φάκελο είναι θαμμένη η ζωή μου».

    [04] ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ``ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗΣ``

    Με μια σεμνή τελετή στο Μνημείο Πεσόντων στη Λευκωσία, η Κύπρος τίμησε τους πεσόντες κατά τους δυο Παγκοσμίους Πολέμους, με την ευκαιρία της ``Ημέρας Ανάμνησης``, όπως αποκαλείται η 11η Νοεμβρίου, κατά την οποία στις χώρες της Κοινοπολιτείας, στις πλείστες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ τιμούνται τα εκατομμύρια των ανδρών και γυναικών που έχασαν τη ζωή τους κατά τους δυο Παγκοσμίους Πολέμους.

    Στην εκδήλωση παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως στην παγκόσμια κινητοποίηση για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, είχε και η μικρή Κύπρος το μερτικό της, και μεγάλη κατ αναλογία υπήρξε η προσφορά της.

    ``Χιλιάδες Κύπριοι κατετάγησαν εθελοντικά στις συμμαχικές δυνάμεις και πολλοί θυσιάστηκαν υπέρ της παγκόσμιας ελευθερίας και δικαιοσύνης. Κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο 30.000 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι υπηρέτησαν με αφοσίωση, ζήλο και αυταπάρνηση τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας των λαών``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επεσήμανε πως χώρες στις οποίες οι Κύπριοι πολέμησαν βρήκαν την ελευθερία τους και απόλαυσαν τους καρπούς της ειρήνης, ενώ το νησί μας, στο οποίο επέστρεψαν, εξακολούθησε να παραμένει κάτω από ξένο ζυγό, κάτω από τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 9 November 2007 - 14:29:16 UTC