Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    Καμιά δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την εκ μέρους της Τουρκίας κλοπή και κατοχή των εδαφών μας και την ανακήρυξή τους σε «κράτος», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας προσθέτοντας πως «δεν μπορεί, και δεν θα μπορέσει ποτέ κανείς, να αναγνωρίσει σαν νόμιμο κράτος, ό,τι αποτελεί προϊόν επεκτατισμού, βίας και παρανομίας, εκτός αν εμείς το επιτρέψουμε».

    Σε δηλώσεις του με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο κ. Πάλμας είπε πως η ανακήρυξη αυτή «αποτελεί την κορύφωση μιας μακράς σειράς παράνομων αποσχιστικών ενεργειών, που καταδικάσθηκε από όλα ανεξαίρετα τα κράτη, πλην, βεβαίως, της Τουρκίας, η οποία την επέβαλε».

    «Η Τουρκία, ήδη από την δεκαετία του 1950, με την υποκίνηση και της Βρετανίας, μεθόδευε το διαμελισμό της Κύπρου. Οι απρόκλητες φονικές επιθέσεις Τουρκοκυπρίων εναντίον Ελληνοκυπρίων, που έγιναν κατά το 1958, με την ανοχή της αποικιοκρατικής Κυβέρνησης, υπήρξαν η απαρχή της εφαρμογής ενός σχεδιασμού, για να τεθεί η Κύπρος κάτω από το στρατηγικό έλεγχο της Τουρκίας, η δε τουρκοανταρσία του 1963 έθεσε τις πρώτες βάσεις της επιχειρούμενης διχοτόμησης», είπε ο κ. Πάλμας.

    Πρόσθεσε πως «στη συνέχεια, η βάρβαρη εισβολή του 1974, επέβαλε και εδραίωσε τον εδαφικό διαμελισμό, αλλά δεν νομιμοποίησε την παράνομη, από κάθε άποψη, υποτελή στην Τουρκία διοίκηση του κ. Ντενκτάς, η οποία, στις 15 Νοεμβρίου 1983, προχώρησε στη μονομερή ανακήρυξή της σε δήθεν `Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου`».

    Ο κ. Πάλμας είπε πως «εικοσιτέσσερα χρόνια από τότε, το δήθεν κράτος που δημιούργησε η Τουρκία, παραμένει ένα παράνομο κρατικό κατασκεύασμα, νομικά ανυπόστατο και χωρίς καμιά αναγνώριση, το οποίο λειτουργεί ως προτεκτοράτο της Τουρκίας που το επιβάλλει και το συντηρεί. Η ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους υπήρξε πράξη εξ υπαρχής νομικά άκυρη και πολιτικά ανυπόστατη, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των διεθνών Οργανισμών και Δικαστηρίων», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι η θωράκιση της κρατικής μας υπόστασης, αναγκαίο υπόβαθρο του αγώνα μας».

    Σε παρατήρηση πως γίνονται κινήσεις από τη διεθνή κοινότητα προς μια άλλη κατεύθυνση, αυτήν της αναγνώρισης ύπαρξης κάποιου είδους οντότητας στο βορρά, ο κ. Πάλμας είπε πως «είναι γεγονός πως υπάρχει μια έντονη κινητικότητα από κάποια κράτη μέλη της διεθνούς κοινότητας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και, βεβαίως, όχι για αναγνώριση ενός νέου κράτους μέλους της διεθνούς κοινότητας».

    Πρόσθεσε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί καθημερινά να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα. Είναι γνωστό πως μετά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, στις 24 Απριλίου 2004, υπάρχει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια από κάποιους να επιβραβεύσουν τη στάση και την πολιτική συμπεριφορά που τήρησαν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία εκείνη την περίοδο. Και αυτή η επιβράβευση γίνεται μέσα από την προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους», ανέφερε.

    Επανέλαβε πως η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί καθημερινά να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ζητήματα «και, βεβαίως, να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα που αφορά τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Εμείς λέμε ότι αυτή η απομόνωση θα εξαλειφθεί, όταν αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο», ανέφερε.

    Σε παρατήρηση πως όσο καθυστερεί η λύση, αυτά τα φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται, ο Εκπρόσωπος είπε πως «ασφαλώς, ο μεγάλος χρόνος μη επίλυσης του Κυπριακού δημιουργεί δυσκολίες και αντιξοότητες. Αυτό όμως δεν εξυπακούει πως θα πρέπει να είναι ένας τέτοιος μοχλός πίεσης πάνω μας, ώστε άρον άρον να οδηγηθούμε στην υπογραφή μιας λύσης, ή αν θέλετε, ενός κλεισίματος του Κυπριακού, για να αποφύγουμε αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με τις προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 November 2007 - 20:29:14 UTC