Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η άριστη σχέση και η στενή συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας επιβεβαιώθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, οι οποίοι συμφώνησαν να πυκνώσουν την επικοινωνία και τη συνεννόησή τους ενόψει της κινητικότητας που αναμένεται στο Κυπριακό εντός του έτους.

    Οι κύριοι Χριστόφιας και Καραμανλής συμφώνησαν στην ανάγκη υλοποίησης της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού και κάλεσαν την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δύο ηγέτες τόνισαν κατ` επανάληψη ότι το Σχέδιο Ανάν δεν ισχύει πλέον και ότι η οποιαδήποτε λύση πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές της ΕΕ, ενώ θα πρέπει να προβλέπει και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο διεθνής παράγοντας να μετουσιωθεί σε επιρροή τέτοια ώστε η Τουρκία να αναθεωρήσει άτεγκτες θέσεις και τοποθετήσεις που σχετίζονται με την επίλυση του Κυπριακού. «Η σημερινή συνάντηση υπό την ιδιότητα του Προέδρου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ήταν όπως συνήθως πολύ θερμή με πλήρη αλληλοκατανόηση», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Χριστόφιας και υπογράμμισε πως «οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά ώστε οι σχέσεις τους που είναι αδελφικές να γίνουν ακόμη πιο στενές και οι ανταλλαγές όσο γίνεται πιο καθημερινές».

    Στο σημείο αυτό ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή και την Κυβέρνησή του για τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα του κυπριακού λαού και ανακοίνωσε πως συμφώνησαν «να βρισκόμαστε σε επαφή καθημερινή ώστε να ανταλλάσσουμε απόψεις και αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό». Ανέφερε πως ενημέρωσε τον Ελληνα Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις, την κινητικότητα που εμφανίζεται στο Κυπριακό και την σε σύντομο διάστημα συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Ταλάτ.

    «Ασφαλώς η θέση μας παραμένει σταθερή ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να στοχεύουν στην υλοποίηση της μοναδικής υπογεγραμμένης αυτή τη στιγμή συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αυτήν της 8ης Ιουλίου 2006», είπε ο κ. Χριστόφιας και διαβεβαίωσε πως θα τιμήσει την υπογραφή του προκατόχου του, του κ. Παπαδόπουλου, ενώ ευχήθηκε ότι και ο κ. Ταλάτ να τιμήσει τη δική του υπογραφή κάτω από τη συμφωνία. Ανέφερε πως η πρώτη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Ταλάτ θα έχει διερευνητικό χαρακτήρα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «η διερεύνηση αυτή να οδηγήσει στη δημιουργία των δύο ειδών Επιτροπών που προβλέπονται από τη συμφωνία, των Ομάδων Εργασίας και των Τεχνικών Επιτροπών».

    «Ελπίδα είναι κατά τη διάρκεια της συνάντησης να μπορούμε να ανακοινώσουμε το άνοιγμα της οδού Λήδρας και την προοπτική της σύντομης διάνοιξης του οδοφράγματος του Λημνίτη», είπε ο κ. Χριστόφιας. Υπογράμμισε πως «η Τουρκία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο - για να μην πω καθοριστικό - στην υπόθεση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Είναι η κατοχική δύναμη και θα πρέπει στο τέλος της μέρας η συμφωνία που θα προέλθει από τους Κυπρίους να διαλαμβάνει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τον τερματισμό του εποικισμού, την αναγνώριση του δικαιώματος των προσφύγων σε επιστροφή και περιουσία και βεβαίως να καταλήξουμε σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία η οποία να ενώνει το λαό, τους θεσμούς, την οικονομία».

    Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά ζητήματα, είπε πως θα υπάρχει συντονισμός και συνεργασία με την Ελλάδα ώστε να προωθηθεί η κοινή υπόθεση της υλοποίησης από πλευράς Τουρκίας των υποχρεώσεών της απέναντι στην ΕΕ και απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Εμείς πιστεύουμε ότι η προοπτική ένταξης της Τουρκίας μπορεί να είναι ένας βοηθητικός παράγοντας για να έχουμε μια λύση βιώσιμη και δίκαιη στις συνθήκες και λειτουργική», εκτίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Καραμανλής συνεχάρη επίσης τον κ. Χριστόφια για την εκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας και ευχήθηκε «ολόψυχα μια επιτυχημένη θητεία», ενώ επανέλαβε πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συνεργάζονται πάντοτε στενά και βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό και στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε η συζήτηση ήταν χρήσιμη. Οπως είπε ο κ. Καραμανλής κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν σε βάθος τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέτασαν «τις προοπτικές για την εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο τη διευθέτηση του προβλήματος».

    «Ελπίζουμε ότι κατά το 2008 θα υπάρξει παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη αποφασιστικής προόδου προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού» είπε ο κ. Καραμανλής και επανέλαβε πως «το πλαίσιο για την εξεύρεση λύσης είναι οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, οι αρχές και αξίες της ΕΕ, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος».

    Υπογράμμισε πως το διαδικαστικό πλαίσιο για την προετοιμασία του εδάφους που θα οδηγήσει σε συνολικές διαπραγματεύσεις έχει ήδη συμφωνηθεί, είναι η δέσμη αρχών της 8ης Ιουλίου του 2006 και επεσήμανε πως «θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας». «Ελπίζουμε ότι η τουρκική πλευρά θα ανταποκριθεί επιδεικνύοντας ειλικρινή επιθυμία για συνεργασία», είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός και εκτίμησε πως «η εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα δώσει ώθηση στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

    Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής κάλεσε την Αγκυρα να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο. «Αναμένουμε την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με το κοινοτικό κεκτημένο και την εκπλήρωση όλων των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιτυχής ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής της πορείας. Μεταξύ των υποχρεώσεων της περιλαμβάνεται και η πλήρης εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου», είπε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε πως η Αθήνα υποστηρίζει «ότι πρέπει να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία της 8ης Ιουλίου του 2006, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για συνολικές διαπραγματεύσεις χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ή άλλους νέους όρους» και πρόσθεσε πως «πρόκειται για συμφωνία στην οποία οι ίδιες οι κοινότητες έχουν καταλήξει». «Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε ουσιαστικές εξελίξεις κατά την προεκλογική περίοδο. Τώρα ελπίζουμε ότι θα δοθεί νέα ώθηση στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε και όπως είπαμε το πλαίσιο είναι δεδομένο, διαμορφώνεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και βεβαίως από τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε πως «η δική μας η καλή θέληση και η βούληση για λύση πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οπως δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η βάση πάνω στην οποία εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αρχίσει η διαπραγμάτευση, για να είναι και σοβαρή». «Εύχομαι και ελπίζω το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο διεθνής παράγοντας, τόσο τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και ο Γενικός Γραμματέας και η ΕΕ να μετουσιωθούν σε επιρροή τέτοια ώστε η Τουρκία να αναθεωρήσει άτεγκτες θέσεις και τοποθετήσεις που σχετίζονται με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως «θα ήταν ευχής έργον, όπως προβλέπεται και από το τελευταίο ψήφισμα του ΣΑ και είναι και θέση του ΓΓ, η Τουρκία να αφήσει τους Κύπριους ελεύθερους να συζητήσουν ποιο θα είναι το μέλλον της κοινής τους πατρίδας».

    Διαβεβαίωσε ότι αυτή θα είναι η προσπάθειά της ελληνοκυπριακής πλευράς, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υποστηρίζει ότι «τα πράγματα τώρα θα κυλήσουν τόσο ομαλά και ωραία και η Τουρκία θα αλλάξει απόλυτα στάση. Μακάρι και θα το χαιρετίσουμε».

    Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για τις διαπραγματεύσεις, ο Ελληνας Πρωθυπουργός παρατήρησε πως «υπάρχει και ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα και η δική μας βούληση να βοηθήσουμε μια προσπάθεια που θα καταλήξει σε μια κατ ευχή δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση στο Κυπριακό». «Εκείνο που αρνιόμαστε είναι τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα», είπε ο κ. Καραμανλής και ξεκαθάρισε πως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί για τελευταία ευκαιρία, τονίζοντας ωστόσο πως «ο χρόνος είναι μια παράμετρος που κανείς δεν λαμβάνει υπόψη του και πρέπει να λαμβάνει υπόψη του, αλλά η βούληση και η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι εκεί σταθερή, νομίζω από όλους μας».

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας είπε πως «ο χρόνος σίγουρα δεν λειτουργεί υπέρ μας, αλλά ούτε και υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Είναι σε βάρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και με τα τετελεσμένα που δημιουργούνται δεν νομίζω να την ευνοούν». «Τα χρονοδιαγράμματα είναι μπροστά στην Τουρκία, η οποία έχει μπροστά της χρονοδιαγράμματα να λογοδοτήσει απέναντι στην ΕΕ. Εάν βιάζεται η Τουρκία για να έχει θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά στη δική της ευρωπαϊκή πορεία, ιδού η Ρόδος», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επεσήμανε πως «η Τουρκία είναι που πρέπει να αποφασίσει να αλλάξει στάση ώστε να ευνοηθεί από την ΕΕ και από εμάς. Αυτό σημαίνει να μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε χωρίς να έχουμε θηλιά στο λαιμό, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι με στόχο να λύσουμε το πρόβλημα και όχι να διασκεδάσουμε ανησυχίες των οποιοδήποτε που σχετίζονται ή και όρους που σχετίζονται με τη Τουρκία».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ένα νέο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν θα μπορούσε να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε πως «το σχέδιο Ανάν απερρίφθη στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2004 και ως εκ τούτου κατέστη άκυρο» και πρόσθεσε βάσει όσων προέβλεπε το ίδιο το σχέδιο, δεν μπορεί να επανέλθει ως βάση διαπραγμάτευσης. «Πέραν αυτού, μέρος της ουσίας του σχεδίου Ανάν ήταν η διαδικασία των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων διαπραγμάτευσης και της επιδιαιτησίας. Η διαδικασία αυτή απεδείχθη αντιπαραγωγική ως προς την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «και ο ΓΓ και το Συμβούλιο Ασφαλείας και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με εξαίρεση την Τουρκία και με νύξεις από τον κ. Ταλάτ λένε και αυτό είναι ξεκάθαρο: δεν υπάρχει σχέδιο Ανάν. Κατά συνέπεια γιατί εμείς οι ίδιοι να επαναφέρουμε σχέδιο Ανάν». «Εκείνο που υπάρχει, και έχει τις υπογραφές των ηγετών και των δύο κοινοτήτων ως συμφωνία, είναι η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Για μας αφετηρία της νέας προσπάθειας είναι η υλοποίηση αυτής της Συμφωνίας. Νομίζω ότι αυτό να το κάνουμε ξεκάθαρο. Ούτε χρονοδιαγράμματα συζητάμε, βεβαίως πολύ περισσότερο, την όποια επιδιαιτησία. Αυτό πια είναι κάτι σαν βρυκόλακας για μας», είπε και ξεκαθάρισε κατηγορηματικά «δεν μπορούμε εμείς να δεχθούμε κάτι τέτοιο. Εχουμε πικρές εμπειρίες».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόσο ο Ελληνας Πρωθυπουργός όσο και ο κ. Χριστόφιας τόνισαν πως «η αποστρατικοποίηση παραμένει κοινός στρατηγικός στόχος Ελλάδας-Κύπρου». «Μια από τις θέσεις μας είναι ότι η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αποστρατικοποιηθεί και προοπτικά έχουμε την άποψη ότι πρέπει να αποστρατικοποιηθεί και η Κύπρος, το νησί, γιατί δυστυχώς με βάση τις συμφωνίες του 1960 μιλάμε για έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και για έδαφος των Βρετανικών Βάσεων. Αρα τελικός στόχος προοπτικά είναι η αποστρατικοποίηση του νησιού», πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

    Στην ερώτηση αν η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία με ανοικτό το θέμα των Σκοπίων και τις πιέσεις που δέχονται Αθηνά και Λευκωσία για να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου δυσχεραίνει τη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν αισθάνεται πιέσεις από πουθενά. Ανέφερε πως οι διεθνείς εξελίξεις που διαδραματίζονται στην περιοχή την παρούσα στιγμή επηρεάζουν την ενασχόληση με το Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε εθνικό επίπεδο». «Κάθε στιγμή είναι κατάλληλη για το Κυπριακό και είναι και παραμένει πάντα βασική προτεραιότητα της πολιτικής μας», τόνισε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 5 March 2008 - 16:29:14 UTC