Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΛΗΔΡΑΣ
  • [02] ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΝΕΡΟΥ - ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΛΗΔΡΑΣ

    Η διάνοιξη της οδού Λήδρας, αν και βελτιώνει το κλίμα, δεν έχει να κάνει με την ουσία του Κυπριακού και η τουρκική στάση θα κριθεί, θα αξιολογηθεί και θα δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις αρμόδιες επιτροπές, όπου θα συζητηθούν και τα θέματα ουσίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίας του διευρυμένου Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος στην περιοχή Governors Beach, ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως αφού ξεπεράστηκαν τα διάφορα προβλήματα και δυσκολίες, αναμένεται μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας να ανοίξει το οδόφραγμα στην οδό Λήδρας, κάτι το οποίο «είναι ένας συμβολισμός, είναι μια ενέργεια η οποία βελτιώνει το κλίμα».

    Η διάνοιξη της οδού, σημείωσε, «δεν έχει να κάνει όμως με την ουσία του Κυπριακού» και πρόσθεσε ότι «η τουρκική στάση θα κριθεί, θα αξιολογηθεί και θα δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις αρμόδιες επιτροπές, όπου θα συζητηθούν και τα θέματα ουσίας». «Ολα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μακάρι η τουρκική πλευρά να έχει πάρει την πολιτική απόφαση ότι πρέπει να συνεργαστεί για την εφαρμογή της 8ης Ιουλίου, που θα επιτρέψει στους δυο ηγέτες, εάν υπάρξει πρόοδος ουσιαστική στις επιτροπές, να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με στόχο την επανένωση της πατρίδας μας», συμπλήρωσε.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο διεθνής παράγοντας άρχισε να στέλνει μηνύματα προς την τουρκική πλευρά και πως «έχει μοχλούς, έχει τις δυνατότητες να ασκήσει πραγματική πίεση στην Τουρκία έτσι ώστε με ένα δημιουργικό τρόπο να συμβάλει και να επηρεάσει τα πράγματα, έτσι που κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις επιτροπές να παραχθεί σημαντικό έργο που να συνάδει με το πλαίσιο αρχών που όλοι αποδέχονται, δηλαδή τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση».

    [02] ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΝΕΡΟΥ - ΣΥΣΚΕΨΗ

    Eκτακτη σύσκεψη κάλεσε την ερχόμενη Τετάρτη ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μιχάλης Πολυνείκης για το υδατικό. Σε δηλώσεις του στην Πάφο, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι στη σύσκεψη θα κληθούν οι Πρόεδροι και οι Διευθυντές των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας και του Δήμου Πάφου με στόχο να ερμηνευθούν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Επειδή γίνονται πολλές συζητήσεις, συνέχισε, «και υπάρχουν και αντίθετες απόψεις για το πώς εφαρμόζονται τα μέτρα αυτά, δηλώνω ξεκάθαρα το εξής: η απόφαση που αφορά τη μείωση της ποσότητας νερού που προκύπτει από τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του υδατικού εφαρμόζεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, όπως επίσης και στο Δήμο Πάφου, δηλαδή η μείωση κατά 30% της παροχής προς τα Συμβούλια και το Δήμο Πάφου είναι δεδομένη».

    Από εκεί και πέρα, εξήγησε, το θέμα των περικοπών αφορά αποκλειστικά τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και στην Πάφο επειδή δεν υπάρχει Συμβούλιο το χειρίζεται ο Δήμος. Διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν οι ποσότητες που διατίθενται σε κάθε Συμβούλιο ή και στο Δήμο Πάφου για να υπάρξει μια ισότιμη κατανομή στα πλαίσια αυτών των περικοπών.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ελπίδα ότι σύντομα θα αρχίσουν εντατικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και ότι θα καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, τονίζοντας ωστόσο ότι η Κύπρος δεν θα δεχθεί παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και αρχών. «Είμαστε έτοιμοι για ένα λογικό και εθνικά αποδεκτό συμβιβασμό, δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να δώσουμε γη και ύδωρ στον κατακτητή ούτε και να δεχθούμε την παραβίαση θεμελιωδών αναφαίρετων δικαιωμάτων και αρχών», είπε ο Υπουργός Παιδείας σε ομιλία του στο θρησκευτικό μνημόσυνο των πεσόντων αγωνιστών του 1821 και του 1955, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα στο Συνοικισμό Στρόβολος ΙΙ.

    Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «οραματιζόμαστε μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, με κατοχυρωμένα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς καμιά διάκριση». Ο κ. Δημητρίου είπε ότι «οφείλουμε να πάρουμε σήμερα ιστορικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της πατρίδας μας, έχοντας πλήρη επίγνωση των τραγικών δεδομένων που προκάλεσε στον τόπο μας το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και με πλήρη συνείδηση των ευθυνών μας απέναντι στις μελλούμενες γενιές, που θα ζήσουν σ αυτόν τον τόπο και αναπόφευκτα θα μας κρίνουν».

    Οπως είπε ο Υπουργός Παιδείας «η δική μας πλευρά με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, δίνει καθημερινά τη μάχη σε όλα τα ευρωπαϊκά και άλλα διεθνή πεδία, για να διασφαλίσει τα δίκαια της Κύπρου και του λαού της ενώ οι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί από τον Πρόεδρο Χριστόφια άρχισαν να αποδίδουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα». Ο κ. Δημητρίου είπε ότι «οι προσδοκίες όλων μας είναι να οδηγηθούμε σταδιακά στην έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, για μια συνολική λύση, που θα τερματίζει την κατοχή, θα διασφαλίζει την αποστρατιωτικοποίηση και την επανένωση του νησιού μας και θα δημιουργεί όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ειρηνική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια ομόσπονδη επανενωμένη Κύπρο, χωρίς ξένους στρατούς και έποικους και χωρίς συρματοπλέγματα μίσους και διαχωρισμού».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 30 March 2008 - 10:29:15 UTC