Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Κυβέρνηση καταθέτει τη διάθεση, τη θέληση και την απαίτησή της να συζητηθεί το θέμα των εποίκων στα πλαίσια των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας, αφού είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις της τ/κ πλευράς στη θέση της Κυβέρνησης για δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τους εποίκους και για το κατά πόσο υπάρχει κάποια εξέλιξη γύρω από το θέμα.

    Διαχρονική θέση της Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα των εποίκων, δήλωσε, είναι η διεκδίκηση μιας λύσης που να τερματίζει τον εποικισμό πέρα από την κατοχή. Ανέφερε επίσης ότι στις προκαταρκτικές συζητήσεις που είχαν γίνει για τη δημιουργία ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών η πλευρά μας είχε ζητήσει τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα ασχοληθεί και με το ζήτημα των εποίκων, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό.

    Ο κ. Στεφάνου συμπλήρωσε ότι όπως έχει λεχθεί, στην πορεία μπορεί να δημιουργηθούν κι άλλες ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές για να συζητήσουν και άλλα θέματα τα οποία προκύπτουν, είτε σε ζητήματα ουσίας είτε σε ζητήματα καθημερινότητας.

    Σε ερώτηση κατά πόσο αυτή η απαίτηση της ε/κ πλευράς για συζήτηση του θέματος των εποίκων ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στη διαδικασία, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Επανέλαβε ότι η συζήτηση, ειδικά στο επίπεδο των ομάδων εργασίας, δεν θα είναι μια διαδικασία εύκολη αλλά μια δύσκολη διαδικασία με προβλήματα, ενδεχομένως με παλινδρομήσεις, έχοντας υπόψη τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε ζητήματα ουσίας του Κυπριακού.

    «Για αυτό άλλωστε έχει αποφασιστεί αυτή διαδικασία, προκειμένου να επιχειρηθεί μέσα από το διάλογο να γεφυρωθούν διαφορές και να δημιουργηθεί έδαφος ικανό να στηρίξει μια συνολική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

    Από εκεί και πέρα είπε, η δική μας πλευρά μέσα από αυτή τη διαδικασία θα καταθέσει την καλή της θέληση και τη διάθεσή της να υπάρξουν αποτελέσματα μέσα από το διάλογο. Πρόσθεσε ότι είναι δεδομένες οι θέσεις της Κυβέρνησης ότι συζητεί στη βάση συμφωνημένων θέσεων, γιατί, είπε, η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι μια συμφωνία στην οποία αμοιβαία έχουμε καταλήξει με την τ/κ κοινότητα το 1977, ενώ τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών είναι και θέσεις και αποφάσεις του διεθνούς παράγοντα. Από αυτά, είπε, καθοδηγούμαστε και σε αυτά βασιζόμαστε έτσι ώστε να μπορέσει ο διάλογος να καταλήξει κάπου.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η συζήτηση η οποία θα γίνει για το θέμα των εποίκων έχει ως βάση την ύπαρξη των 50 χιλιάδων εποίκων ή αν ξεκινάμε από το μηδέν και το 50 χιλιάδες είναι το ανώτερο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εποίκων.

    Είναι γνωστό, είπε, ότι αυτό το ζήτημα με διάφορους τρόπους έχει τεθεί σε διάφορες εποχές. Επανέλαβε ότι η θέση της πλευράς μας είναι ότι το ζήτημα των εποίκων θα πρέπει να λυθεί επί της αρχής ότι ο εποικισμός είναι παράνομος, έγκλημα πολέμου και προέρχεται από μια άλλη παρανομία, αυτή της εισβολής και της κατοχής, άρα θα πρέπει να τερματιστεί.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η δική μας η πλευρά έχει δεχθεί και τη λογική ότι ένας αριθμός εποίκων για ανθρωπιστικούς λόγους θα παραμείνει με τη λύση του Κυπριακού, ωστόσο, είπε, θα είναι ένας αριθμός ο οποίος θα είναι λογικός και θα καθορίζεται πολύ συγκεκριμένα. Παράλληλα παραδέχτηκε ότι στα πλαίσια αυτής της συζήτησης είχε λεχθεί και ο αριθμός των 50 χιλιάδων.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τη θέση της Κυβέρνησης αναφορικά με τα όσα ακούστηκαν για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία.

    Ανέφερε ότι δεν έχει συζητηθεί ένα τέτοιο ζήτημα στην τεχνική επιτροπή για το Περιβάλλον. Το θέμα ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί νερό και από την Τουρκία είπε ότι όντως έχει τεθεί γενικά και αόριστα από μέρους των Τ/κ αντιπροσώπων στην επιτροπή συζητώντας το υδατικό πρόβλημα στην Κύπρο. Ωστόσο ανέφερε ότι από δικής μας πλευράς έχει λεχθεί ότι δεν μπορεί να συζητηθεί ένα τέτοιο ζήτημα στο επίπεδο των τεχνικών επιτροπών.

    «Και πιστεύω ότι δεν μπορεί να συζητηθεί ένα τέτοιο ζήτημα από τη στιγμή που υπάρχει το κυπριακό πρόβλημα στη μέση με όλα τα προβλήματα που δημιουργεί. Μακάρι να καταφέρουμε το Κυπριακό με ένα δίκαιο βιώσιμο και λειτουργικό τρόπο και αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε πολύ συγκεκριμένα», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 3 May 2008 - 11:29:16 UTC