Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΠΑΡΙΣΙ - ΚΑΙΡΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΜΑΝΑΣ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΠΑΡΙΣΙ - ΚΑΙΡΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι επίσημες δηλώσεις της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς προβληματίζουν, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος εκτιμά ότι ορισμένες φορές οι δηλώσεις αυτές δίνουν την εντύπωση ότι αναγκάστηκαν να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και τώρα προσπαθούν με κάθε τρόπο να τορπιλίσουν το αποτέλεσμα.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για επίσκεψη στη Γαλλία και την Αίγυπτο, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ο στόχος και η στρατηγική της τ/κ και της τουρκικής πλευράς να μην είναι ο τορπιλισμός των διαπραγματεύσεων.

    Θα έπρεπε να ανταποκριθούν πιο θετικά στην καλή θέληση που έχει εκφράσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η δική μας πλευρά, σημείωσε.

    «Σίγουρα οι επίσημες δηλώσεις που γίνονται από την τ/κ και την τουρκική πλευρά προβληματίζουν. Αυτό που μπορεί να πει κανείς είναι ότι δίνουν, ορισμένες φορές, την εντύπωση ότι αναγκάστηκαν να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τώρα προσπαθούν με κάθε τρόπο να τορπιλίσουν το αποτέλεσμα», επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι αυτός ο στόχος τους, να μην είναι αυτή η στρατηγική τους, αλλά θα περίμενε κανείς να δείξουν κάποια καλύτερη θέληση, να ανταποκριθούν πιο θετικά στην καλή θέληση που έχει εκφράσει τόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας όσο και η δική μας πλευρά».

    Προβληματίζεται κανείς πραγματικά, πρόσθεσε «αν όλες αυτές οι αρνητικές τοποθετήσεις από την άλλη πλευρά είναι κινήσεις τακτικής, στρατηγικής διαπραγματεύσεων που μπορεί να έγινε αποδεκτό μέσα στα πλαίσια μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας ή αν όντως είναι οι ουσιαστικές τους θέσεις, τότε διερωτάται κανείς πώς θα προχωρήσουν παραπέρα οι συνομιλίες».

    Για την εργασία που γίνεται στις τεχνικές επιτροπές, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε προβλήματα, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ότι θα έχουμε δυσκολίες, εξού και δεν θα είναι εύκολη η διαδικασία, γι αυτό και δεν θα πρέπει να υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ακριβώς για να δίνεται η δυνατότητα επίλυσης».

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του της Γαλλίας με τον οποίο θα συζητήσουν διμερή θέματα, θέματα ΕΕ, θέματα της προεδρίας της Ενωσης, την οποία θα αναλάβει η Γαλλία από την 1η Ιουλίου.

    «Θα συζητηθεί επίσης και το Κυπριακό μια και η Γαλλία είναι ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και μια χώρα που στέκεται σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ο κ. Κυπριανού. Ανέφερε ακόμα ότι οι διμερείς επαφές που γίνονται δίνουν «πολύ περισσότερο χρόνο και ευχέρεια για να μπορέσει να μπει κανείς σε βάθος στις συζητήσεις».

    Στη συνέχεια ο Υπουργός θα μεταβεί στο Κάιρο όπου θα έχει συνομιλίες με την αιγυπτιακή Κυβέρνηση και τον ομόλογό του, με τους οποίους θα συζητήσει το Κυπριακό και διμερή θέματα.

    «Βεβαίως και η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκείνο που μας απασχολεί και εκεί που ζητούμε βοήθεια τόσο από την Αίγυπτο όσο και από άλλες φίλες χώρες είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην Ισλαμική Διάσκεψη», είπε.

    Ο κ. Κυπριανού ενέταξε τις επισκέψεις στο Παρίσι και το Κάιρο στον κύκλο επαφών που έχει αρχίσει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από το Δημήτρη Χριστόφια και επανέλαβε ότι οι επαφές αυτές επικεντρώνονται σε χώρες μέλη της ΕΕ, στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αραβικές, ισλαμικές χώρες και τρίτες φίλες χώρες που «δυστυχώς είχαν κάπως παραμεληθεί».

    Σε αυτά τα πλαίσια, κατέληξε, θα πραγματοποιηθεί και η επίσκεψη που θα γίνει τον Ιούνιο στα Τίρανα και τη Μόσχα.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΜΑΝΑΣ

    Με ``θρησκευτική ευλάβεια`` θα υλοποιήσει όλα όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, όπως διαβεβαίωσε στο χαιρετισμό του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει το διάλογο με στόχο τη συνεχή βελτίωση της θέσης των πολύτεκνων οικογενειών. ``Οι πολύτεκνες και πενταμελείς οικογένειες αποτελούν σήμερα ένα ισχυρό στήριγμα της κυπριακής κοινωνίας``, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην εκδήλωση, κατά την οποία τιμήθηκαν 220 μάνες που γέννησαν και μεγάλωσαν επτά παιδιά ή πρόσφεραν στην Εθνική Φρουρά τέσσερις στρατιώτες.

    ``Η Κυβέρνηση με τη δική της συνεισφορά στη σημερινή εκδήλωση, με χορηγία ύψους περίπου 100.000 ευρώ για τη βράβευση των μανάδων, εκφράζει και με αυτό τον ελάχιστο τρόπο τα απεριόριστα αισθήματα αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης προς το πρόσωπό τους``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. ``Οι συγκυρίες και οι σκληρές προτεραιότητες των αναγκών που δημιούργησε η εισβολή και η κατοχή δεν επέτρεψαν στην πολιτεία να σταθεί με στοργή δίπλα σας και να αντιμετωπίσει με γενναιοδωρία τα προβλήματα των πολύτεκνων οικογενειών``, είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως ``έγιναν αρκετά αλλά πολύ περισσότερα υπολείπονται να γίνουν πράξη``.

    Αναφερόμενος στις σχετικές πολιτικές της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση με τη συνδρομή των οικογενειών θα προχωρήσει σταδιακά και στη βάση των δυνατοτήτων της οικονομίας ώστε να γίνει πράξη η δημιουργία ενιαίου φορέα, με στόχο τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δημογραφικής πολιτικής και να βελτιωθεί η νομοθεσία για παραχώρηση χορηγίας αγοράς αυτοκινήτου. Επίσης θα εξετασθεί η βελτίωση της τιμολογιακής πολιτικής για το ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι αυξημένες ανάγκες της πολυμελούς οικογένειας, η ειδική χορηγία για φοιτητές, παιδιά πολυτέκνων, ενώ θα επαναξιολογηθεί το σύστημα των δρομολογίων μεταφοράς των εθνοφρουρών προς και από τα στρατόπεδα, με ιδιαίτερη έμφαση στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Κυβέρνηση καταθέτει τη διάθεση, τη θέληση και την απαίτησή της να συζητηθεί το θέμα των εποίκων στα πλαίσια των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας, αφού είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις της τ/κ πλευράς στη θέση της Κυβέρνησης για δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τους εποίκους και για το κατά πόσο υπάρχει κάποια εξέλιξη γύρω από το θέμα.

    Διαχρονική θέση της Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα των εποίκων, δήλωσε, είναι η διεκδίκηση μιας λύσης που να τερματίζει τον εποικισμό πέρα από την κατοχή. Ανέφερε επίσης ότι στις προκαταρκτικές συζητήσεις που είχαν γίνει για τη δημιουργία ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών η πλευρά μας είχε ζητήσει τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα ασχοληθεί και με το ζήτημα των εποίκων, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό.

    Ο κ. Στεφάνου συμπλήρωσε ότι όπως έχει λεχθεί, στην πορεία μπορεί να δημιουργηθούν κι άλλες ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές για να συζητήσουν και άλλα θέματα τα οποία προκύπτουν, είτε σε ζητήματα ουσίας είτε σε ζητήματα καθημερινότητας.

    Σε ερώτηση κατά πόσο αυτή η απαίτηση της ε/κ πλευράς για συζήτηση του θέματος των εποίκων ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στη διαδικασία, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Επανέλαβε ότι η συζήτηση, ειδικά στο επίπεδο των ομάδων εργασίας, δεν θα είναι μια διαδικασία εύκολη αλλά μια δύσκολη διαδικασία με προβλήματα, ενδεχομένως με παλινδρομήσεις, έχοντας υπόψη τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε ζητήματα ουσίας του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 4 May 2008 - 11:29:21 UTC