Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑΛΑΤ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑΛΑΤ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι είναι πολύ ανοικτός για να συνομιλήσει την Παρασκευή φιλικά με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε μια κοινή προσπάθεια να προχωρήσουν παραπέρα στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε πως ``στόχος δεν είναι να διακόψουμε την προσπάθεια`` που γίνεται με τις τεχνικές επιτροπές και τις ομάδες εργασίας, αλλά ``να προωθήσουμε προς τα μπρος την προσπάθεια ούτως ώστε να γίνει όσο γίνεται πιο αποτελεσματική, να δώσει αποτέλεσμα και να αρχίσει απευθείας διάλογος μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων. Επιδιώκουμε λύση. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Το συντομότερο δυνατό όπως είπαμε``, ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ταλάτ θα θέσει κάποιες προτάσεις που να διευκολύνουν την όλη διαδικασία των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας και θα τις συζητήσουν για να καταλήξουν σε μια κοινή βάση που να διευκολύνει την όλη προσπάθεια, ο κ. Χριστόφιας είπε πως για αυτό ζήτησε τη συνάντηση. ``Για να εξυπηρετήσουμε αυτούς τους στόχους. Στόχος μας δεν είναι να τουμπάρουμε τη διαδικασία. Αντίθετα, στόχος της δικής μας πλευράς και θέλω να πιστεύω και του κ. Ταλάτ, της τ/κ πλευράς, είναι και πρέπει να είναι η υποβοήθηση των ομάδων εργασίας, ούτως ώστε να φέρουν αποτέλεσμα και βεβαίως να λειτουργούμε πάνω στην ίδια κοινή βάση``, πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας πως έχει ακούσει τη δήλωση του εκπροσώπου του κ. Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, ο οποίος επαναβεβαιώνει ότι και οι Τ/κ επιδιώκουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως ``αύριο θα τα πούμε αυτά τα πράγματα``, προσθέτοντας πως ``εάν έτσι είναι τα πράγματα είναι ευχάριστο δεδομένο, το οποίο ακριβώς αποκαθιστά ή επαναβεβαιώνει τη σωστή βάση πάνω στην οποία πρέπει να δουλέψουν ακόμα πιο εντατικά οι ομάδες εργασίας για να έχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα``.

    Ερωτηθείς εάν αυτή η τοποθέτηση από τ/κ πλευράς θα είναι ικανοποιητική για τη δική μας πλευρά για να προχωρήσουμε σε απευθείας συνομιλίες, ανεξαρτήτως του τι δουλειά έχει γίνει στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``αυτό θα πρέπει να το δούμε αύριο``.

    ``Δεν νομίζω να έχω αφήσει τέτοιο μήνυμα ότι με ικανοποιεί για να συνεχίσουμε παρακάτω ή να μην συνεχίσουμε γιατί δεν μπαίνει τέτοιο ζήτημα αύριο, να διακόψουμε δηλαδή. Εργάζονται, όπως είπα και χθες, μόνον ένα μήνα οι επιτροπές και οι ομάδες εργασίας και δεν είναι ορθό κατά την άποψή μου ούτε και δόκιμο να δηλώσουμε ότι δεν πάμε καλά και τελειώνουμε ή διακόπτουμε ή θα διακόψουμε. Στόχος δεν είναι να διακόψουμε την προσπάθεια. Στόχος είναι να προωθήσουμε προς τα μπρος την προσπάθεια ούτως ώστε να γίνει όσο γίνεται πιο αποτελεσματική, να δώσει αποτέλεσμα και να αρχίσει απευθείας διάλογος μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων. Επιδιώκουμε λύση. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Το συντομότερο δυνατό όπως είπαμε``.

    Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι θα υπάρξει ακόμα ένας μήνας παράταση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``αυτομάτως δεν σημαίνει τίποτε. Μην ψαχνόμαστε να βρούμε χρονικά όρια και προϋποθέσεις. Δεν θέτω καμία προϋπόθεση τούτη την ώρα. Είμαι πολύ ανοικτός να συνομιλήσω φιλικά με τον κ. Ταλάτ αύριο, σε μια κοινή προσπάθεια να προχωρήσουμε παραπέρα``.

    Ερωτηθείς εάν θα καλέσει τον κ. Ταλάτ να καταγραφεί η κοινή θέση για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ο κ. Χριστόφιας είπε πως δεν θα ήταν σωστό να στείλει από απόψε μήνυμα στον κ. Ταλάτ για μια συνάντηση που θα γίνει σε 12 ώρες


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 May 2008 - 19:29:20 UTC