Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-06-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΑ
  • [02] ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΠΑΦΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [04] ΗΕ ΠΡΕΣΒΗΣ ΗΠΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΑ

    Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το ψήφισμα 1818, που ομόφωνα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε λύπη για τη στάση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του ΣΑ.

    Ανακοίνωση που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, αναφέρει ότι το ψήφισμα επαναβεβαιώνει τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης στο Κυπριακό, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του διεθνούς οργανισμού.

    Δεδομένης της πεποίθησης του ΓΓ του ΟΗΕ, αναφέρει ο Εκπρόσωπος, «την οποία το ΣΑ συμμερίζεται, ότι η ευθύνη της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό ανήκει πρώτα απ όλα στους Κυπρίους, επαναλαμβάνουμε την καλή μας θέληση και τη διάθεσή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για λύση και επανένωση της χώρας στα πλαίσια ενός διζωνικού, δικοινοτικού ομόσπονδου κράτους με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, όπως προνοούν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977 και 1979 μεταξύ των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων και τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη στάση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του ΣΑ και είπε ότι «η στάση των ΗΠΑ μας λυπεί γιατί με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνεται η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία να συνεχίζουν να προβαίνουν σε αυθαίρετες ερμηνείες και να εμμένουν σε απαράδεκτες τοποθετήσεις αναφορικά με την λύση του κυπριακού προβλήματος».

    Παράλληλα, συνέχισε, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που τοποθετήθηκαν χωρίς καμία αναστολή στο κείμενο του ψηφίσματος έδειξαν ότι εμμένουν σε θέσεις αρχών σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα και σε αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού που αποτελούν και την ασπίδα του λαού μας στον αγώνα που διεξάγει για λύση και επανένωση της χώρας.

    Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν να ψηφίσουν και από την άλλη να βγάλει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μια ξεχωριστή δήλωση.

    Εξάλλου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η ``αναφορά για συνιστώσες πολιτείες υπάρχει και στο κοινό ανακοινωθέν της 23 Μαΐου με μια συγκεκριμένη λογική στην τοποθέτηση και κείμενο που, δυστυχώς, κάποιοι, και συγκεκριμένα η Τουρκία, η τουρκική πλευρά, παρερμηνεύουν, παραποιούν, παραχαράσσουν, θα έλεγα, για να κάνουν τις δικές τους ερμηνείες και στην ουσία επιδιώκοντας να προωθήσουν τη θέση, που δυστυχώς μέχρι τώρα εκφράζουν για δύο ξεχωριστά κράτη, για παρθενογένεση, κ.λπ.``.

    Ανέφερε ότι το ψήφισμα είναι πολύ σαφές, ειδικά σε ό,τι αφορά στη βάση λύσης του Κυπριακού, «μας βρίσκει σύμφωνους και πάνω σε αυτή τη βάση εμείς στηριζόμαστε, έτσι όπως τη διαμορφώνουν και θέσεις που συμφωνήσαμε αμοιβαία με την τ/κ κοινότητα μέσα από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, αλλά και μέσα από αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού, που επαναλαμβάνω για μας είναι πολύ σημαντικές και που αποτελούν ασπίδα και καθοδήγηση και θα πρέπει να αποτελούν καθοδήγηση για όλους στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

    [02] ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Η κυπριακή Κυβέρνηση σημειώνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία για τη συνθήκη της Λισαβόνας και το οποίο αποτέλεσμα σέβεται απόλυτα ως έκφραση της δημοκρατικής βούλησης του λαού της χώρας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σχολιάζοντας το όχι των Ιρλανδών στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η ΕΕ έχει βρεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν ενώπιον παρόμοιας κατάστασης. «Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι μέσα από διάλογο με αίσθημα ευθύνης, χωρίς βεβιασμένες κινήσεις και αντιδράσεις, η ΕΕ συλλογικά, θα αντιμετωπίσει την κατάσταση κατά τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τις απόψεις που εκφράζονται μέσα από πλέρια δημοκρατικές διαδικασίες», είπε.

    Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θα δώσει το δικαίωμα στον κυπριακό λαό να αποφασίσει για τη Συνθήκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει μια διαδικασία ενόψει που βρίσκεται στη Βουλή και προγραμματίζεται για τις 3 Ιουλίου. Σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πάρα πολλές φορές πει ότι θα σεβαστεί την υπογραφή του προηγούμενου Προέδρου κάτω από τη συγκεκριμένη συνθήκη».

    Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μια καθυστέρηση από την κυπριακή πλευρά μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα, ο κ. Στεφάνου είπε «αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου από τη στιγμή που εμείς δίνουμε έμφαση στο διάλογο για αυτό το θέμα και αντιλαμβάνομαι η ίδια η ΕΕ θα προβληματιστεί και θα συζητήσει για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα ήταν πολύ πρόωρο να τοποθετηθώ εγώ πάνω σε αυτό το θέμα».

    [03] ΠΑΦΟΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    H περίοδος που διανύουμε είναι μια πολύ σημαντική για το Κυπριακό, δήλωσε από την Πάφο ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σχολιάζοντας τις συναντήσεις που είχε με την Ελληνίδα ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη και την παρουσία και των δύο σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Πάφου, με θέμα «Το Ευρωπαϊκό μέλλον μίας επανενωμένης Κύπρου».

    Την ικανοποίησή του για το κείμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας ,το οποίο είναι σημαντικό, αφού θέτει τις βασικές προϋποθέσεις, βασικές πτυχές της λύσης του κυπριακού προβλήματος (Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία), εξέφρασε ο κ. Κυπριανού. Είναι, σημείωσε, μία θετική εξέλιξη και έρχεται σε μία σημαντική στιγμή «ακριβώς γιατί βάζει σωστές παραμέτρους και τα περαιτέρω βήματα για τη συζήτηση για το κυπριακό πρόβλημα».

    Σε ό,τι αφορά στη Συνθήκη Λισαβόνας και την απόφαση της Ιρλανδίας, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σίγουρα θα ελπίζαμε ότι θα ήταν θετική η ανταπόκριση και της Ιρλανδίας μέσα από το δημοψήφισμα για την συνθήκη της Λισσαβόνας. Είναι, συνέχισε, ευτυχής συγκυρία ότι τη Δευτέρα συνέρχεται το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου «θα μας δοθεί η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και δύο μέρες μετά οι Αρχηγοί των Κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα και εκεί θα αξιολογηθεί πώς προχωρούμε, αν θα υπάρξει δηλαδή μία περίοδος μελέτης και σκέψεων πώς θα προχωρήσουμε ή αν θα προχωρήσουν τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη και θα πρέπει να βρεθούν ειδικές διευθετήσεις για την Ιρλανδία».

    Αναφερόμενος στη θέση της Κύπρου στο θέμα της Συνθήκης, ο Μάρκος Κυπριανού είπε ότι θα πρέπει να συνεχίσει στην πορεία που έχει θέσει και την επικύρωση μέσω κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε διαφορετική απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα δούμε και σε κυπριακό (επίπεδο).

    Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τη στάση της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό, είπε ότι δεν πιστεύει ότι συμβάλει στις προσπάθειες που γίνονται σήμερα, αντίθετα ενθαρρύνουν αρνητικές προσεγγίσεις στην όλη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος πέραν του ότι δεν είναι μια συνηθισμένη διαδικασία να αλλάξει σε αυτό το στάδιο προσέγγιση κάποιου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [04] ΗΕ ΠΡΕΣΒΗΣ ΗΠΑ

    Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, με την ιδιότητα του προέδρου του Σ.Α., ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, πρέσβης Zalmay Khalilzad, αφού ανέφερε ότι το Σ.Α. μόλις υιοθέτησε το ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε ότι «το ψήφισμα έρχεται σε μια στιγμή ανανεωμένης αισιοδοξίας στην Κύπρο και ενός πολύ θετικού διαλόγου. Το ψήφισμα επαναβεβαιώνει όλα τα προηγούμενα σχετικά ψηφίσματα για το Κυπριακό και καλωσορίζει στο σύνολό του το κοινό ανακοινωθέν των δύο ηγετών».

    Μιλώντας με την ιδιότητα του Μονίμου Αντιπροσώπου της χώρας του, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι με το ψήφισμα 1818 το Σ.Α. ανανεώνει την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και παράλληλα καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην Κύπρο, προτρέποντας τα μέρη να οικοδομήσουν στο παρόν μομέντουμ και να εργαστούν στην κατεύθυνση της διευθέτησης του Κυπριακού.

    «Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την ηγεσία του κ. Χριστόφια και του κ. Ταλάτ στο να αναλάβουν την πρωτοβουλία ενός θετικού και εποικοδομητικού διαλόγου στους πρόσφατους μήνες. Ελπίζουμε αυτός ο διάλογος θα έχει ως αποτέλεσμα ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις για μία συνολική και διαρκή διευθέτηση στην μετά από τόσα πολλά χρόνια διαίρεση», είπε.

    Ο κ. Χαλιλζάντ αναφέρει ότι οι ίδιοι Κύπριοι θα πρέπει να καθορίσουν το μέλλον τους και μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξη και καλή θέληση της διεθνούς κοινότητας σ αυτή την προσπάθεια. «Στο κοινό τους ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου, οι ίδιοι οι ηγέτες σκιαγράφησαν ένα ευρύ περίγραμμα μιας επανενωμένης Κύπρου. Βλέπουν ένα συνεταιρισμό, μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με δύο πολιτικά ίσες συνιστώσες πολιτείες που θα μοιράζονται μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θα απολαμβάνουν μία διεθνή προσωπικότητα. Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν αυτό το κοινό όραμα και δεσμεύονται να υποστηρίξουν τους ηγέτες, καθώς θα πασχίζουν να το επιτύχουν στους επόμενους μήνες», καταλήγει η δήλωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 14 June 2008 - 21:03:03 UTC