Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ - ΕΠΑΡΣΗ ΣΗΜΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [02] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ
  • [03] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ - ΕΛΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥ - ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
  • [04] ΗΛΙΟΣ - ΣΥΓΓΕΝΕΊΣ ΘΥΜΑΤΩΝ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ - ΕΠΑΡΣΗ ΣΗΜΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Η Κύπρος αγωνίζεται με τους αθλητές της στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου στο πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι και, παράλληλα, όπως δήλωσε από το Πεκίνο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ``δίδει τη μάχη για την επανένωση, για την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων``.

    ``Οταν μιλάμε για ειρήνη και φιλία μεταξύ των λαών``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``πρώτιστο είναι η ειρήνη και η φιλία εντός ενός λαού, των κοινοτήτων που συναποτελούν τον κυπριακό λαό``.

    Σε δηλώσεις του κατά την τελετή έπαρσης της κυπριακής σημαίας στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου διαμένει η κυπριακή αθλητική αποστολή στο Πεκίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι, ταυτοχρόνως με την έπαρση της σημαίας, ``γίνεται και έπαρση καρδιών, γιατί βρισκόμαστε σε ένα χώρο όπου υμνείται η ειρήνη, η συνεργασία και η φιλία μεταξύ των λαών, ακόμα και η αλληλεγγύη και η Κύπρος χρειάζεται απόλυτα την αλληλεγγύη των άλλων λαών``.

    ``Εδώ``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ``οι αθλητές μας θα δώσουν τη μάχη του ευ αγωνίζεσθαι και, βεβαίως, εάν έρθουν και ένα - δύο μετάλλια δεν βλάπτουν``.

    ``Εν πάση όμως περιπτώσει``, πρόσθεσε, ``το ότι η σημαία της Κύπρου κυματίζει εδώ, όπως και αλλού βεβαίως, αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος είναι εδώ, η Κύπρος αγωνίζεται, η Κύπρος δίδει τη μάχη για την επανένωση, για την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων``.

    Θέλουμε ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά πρώτιστα θέλουμε το μετάλλιο της ειρήνης», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, ``ο πλωτός πρεσβευτής της ιστορίας και του πολιτισμού μας, το αρχαίο καράβι της Κερύνειας, σε ασημένιο δίσκο, ήταν το δώρο της κυπριακής αποστολής προς το Δήμαρχο του Ολυμπιακού Χωριού``.

    Η Ολυμπιακή Ομάδα της Κύπρου εγκαταστάθηκε και επίσημα στο Ολυμπιακό Χωριό σε μια λιτή τελετή που έγινε παρόντος και του Προέδρου Χριστόφια καθώς και του Προέδρου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Κίκη Λαζαρίδη.

    Στην τελετή, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ολόκληρη σχεδόν η κυπριακή αποστολή ήταν παρούσα. Απουσίαζαν μόνον οι Κύπριοι ιστιοπλόοι που βρίσκονται στο Κουινγκτάο, όπου θα διεξαχθεί το άθλημα και η Μουσικού που ετοιμαζόταν για τον αγώνα της στην τοξοβολία.

    Ο Δήμαρχος του Ολυμπιακού Χωριού καλωσόρισε τους αθλητές και τις αθλήτριες και τους ευχήθηκε να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους και να δώσουν τον αγώνα τον καλό.

    Ευχαριστώντας τον, ο κ. Λαζαρίδης και ο Αρχηγός της κυπριακής αποστολής, Αλέκος Σπανός, του χάρισαν το Καράβι της Κερύνειας.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΟΕ, δημοσιογράφοι από την Ελλάδα ζήτησαν από τον Πρόεδρο Χριστόφια ένα ποδοσφαιρικό σχόλιο για την κλήρωση της Ομόνοιας με την ΑΕΚ για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    ``Θα πω μόνον``, είπε ο κ. Χριστόφιας, ``ότι τόσο η ΑΕΚ, που κληρώθηκε με την Ομόνοια, όσο και ο Ολυμπιακός, που κληρώθηκε με την Ανόρθωση, ήταν άτυχοι στην κλήρωση``.

    Την τελετή στο Ολυμπιακό Χωριό παρακολούθησαν, επίσης, μεταξύ άλλων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στέφανου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βάσος Γεωργίου και ο Πρεσβευτής της Κύπρου στο Πεκίνο Μάριος Ιερωνυμίδης.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΟΕ κ. Λαζαρίδη, στην κυπριακή αποστολή όλα κυλούν ομαλά. Το κλίμα που χάλασε με τη γνωστή υπόθεση με το «εκκρεμές αναλυτικό αποτέλεσμα» με το αυξημένο ποσοστό τεστοστερόνης σε αθλήτριά μας έχει βελτιωθεί σημαντικά και όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες είναι έτοιμοι για να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους, σημείωσε.

    «Η διοργάνωση προχωρεί κανονικά και δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, πέραν βέβαια της ζέστης και της υγρασίας για τα οποία δεν ευθύνονται οι διοργανωτές. Στην Τελετή Εναρξης μάς παρουσίασαν εξαιρετικό θέαμα. Παρουσίασαν την ιστορία τους, την κουλτούρα τους και σε πολλά σημεία ενθουσίασαν. Το άναμμα του βωμού ήταν μια κορυφαία στιγμή που θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας. Μπαίνοντας στην αγωνιστική δράση, αναμένουμε από τους αθλητές μας ότι θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να τιμήσουν την πατρίδα μας. Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η επιβεβαίωση ότι το κράτος βρίσκεται κοντά τους κι αυτό που απομένει είναι να αγωνιστούν χωρίς άγχος για το καλύτερο δυνατό», πρόσθεσε.

    Η Κύπρος, είπε, έχει αθλητές που μπορούν να μπουν στον τελικό των αγωνισμάτων τους. «Αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Για αθλητές όπως ο Κυριάκος Ιωάννου, ο Γιώργος Αχιλλέως, ο Καρυόλου, η πρόκριση στον τελικό είναι πιο δύσκολη απ ότι ο ίδιος ο τελικός. Τους εύχομαι κάθε επιτυχία κι είμαι βέβαιος ότι θα μας κάνουν περήφανους», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΟΕ μετά την τελετή στο Ολυμπιακό Χωριό.

    Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που τα παιδιά του Ολυμπιακού Προγράμματος «καρδιά με καρδιά» τραγούδησαν για την Ολυμπιακή ομάδα της Κύπρου και στη συνέχεια έσπευσαν να γνωρίσουν τους αθλητές και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής.

    [02] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Συνάντηση με το σύμβουλο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Οζντίλ Ναμί, αναμένεται να έχει τη μεθεπόμενη εβδομάδα ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου με αποκλειστικό θέμα το άνοιγμα οδοφράγματος στο Λιμνίτη. Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιακώβου, «η πραγματοποίηση μιας συνάντησης αποκλειστικά για το θέμα του Λιμνίτη είχε αποφασιστεί στη συνάντηση των δύο ηγετών στις 25 Ιουλίου».

    Η τ/κ πλευρά δεν έχει δώσει καμία απάντηση μέχρι στιγμής για το αίτημα των κατοίκων του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας να μεταβούν, μέσω Λιμνίτη στον Αγιο Μάμα, στην κατεχόμενη Μόρφου για προσκύνημα στις 2 Σεπτεμβρίου. Αναμένουμε την απάντηση, ιδιαίτερα μετά την απρόσκοπτη διέλευση των Τ/κ στα Κόκκινα, χωρίς κανένα επεισόδιο, τόνισε. ``Θα αναμένουμε και ελπίζουμε να έχουμε θετική απάντηση κατά τη διάρκεια της προσεχούς εβδομάδας``. Εκκρεμεί, πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου, και το στρατηγικό ζήτημα της μόνιμης διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν έχει συμφωνηθεί η ακριβής ημερήσια διάταξη των απευθείας συναντήσεων που θα αρχίσουν στις 3 του Σεπτέμβρη, είπε ο Προεδρικός Επίτροπος, διευκρινίζοντας ότι κατά τις συναντήσεις του με τον Οζντίλ Ναμί συζητήθηκαν διάφορες μεθοδολογίες, χωρίς να υπάρχει κατάληξη. Η πρώτη συνάντηση στις 3 Σεπτεμβρίου δεν θα έχει θεματολόγιο, επεσήμανε. ``Εκεί πιστεύω θα ορισθεί η ατζέντα των επόμενων συναντήσεων``. Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ-Μπρουκ Ζεριχούν, είπε ο κ. Ιακώβου, ζήτησε να υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των συμβούλων των δύο ηγετών για τον ορισμό της θεματολογίας και της μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις. ``Και οι Ομάδες Εργασίες και εγώ με τον κ. Ναμί θα ακολουθήσουμε πιο μεθοδευμένη εργασία``, σημείωσε.

    [03] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ - ΕΛΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥ - ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

    Την 56η θέση, από τις 64, κατέλαβε η Ελενα Μουσικού στον ατομικό αγώνα κατάταξης στην τοξοβολία. Οπως μεταδίδει από το Πεκίνο o ανταποκριτής της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) Πέτρος Χατζηχριστοδούλου, η νεαρή πρωταθλήτρια, η οποία πήρε το Ολυμπιακό βάπτισμα του πυρός, οπωσδήποτε σημάδευε και περίμενε κάτι καλύτερο αφού έχει σαφώς ψηλότερη επίδοση από τους 589 βαθμούς τους οποίους συγκέντρωσε (639 είναι το ρεκόρ της).

    Ομως έχει πολλά ελαφρυντικά, όπως ότι είναι μικρή σε ηλικία (20 ετών μόνο), πρωτάρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου «κατεβαίνουν» οι κορυφαίες του κόσμου ειδικά προετοιμασμένες, άπειρη γενικώς σε μεγάλες διοργανώσεις. Στον αγώνα υπήρχαν κι άλλες αντιξοότητες για την Κύπρια πρωταθλήτρια: πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες με συνδυασμό αφόρητης ζέστης και υγρασίας-απότομες και διαρκείς εναλλαγές του ανέμου-τις οποίες ξέρουν να χειρίζονται διαφορετικά οι πεπειραμένες αθλήτριες της τοξοβολίας.

    Οι επιδόσεις της στις πρώτες τρεις βολές (45, 45 και 46 η βαθμολογία της) της στοίχισαν μία καλύτερη θέση στην κατάταξη. Η Ελενα μόνο κέρδος έχει από αυτούς τους Αγώνες, δήλωσε ο προπονητής της Μουσικού, Σάββας Λακερίδης, προσθέτοντας: «Η εμπειρία του Πεκίνου θα την βοηθήσει να χτίσει για το μέλλον. Απέκτησε εμπειρίες, γνώρισε το κλίμα των μεγάλων αγώνων, τις δύσκολες εξωγενείς συνθήκες. Είναι νέα αθλήτρια με ταλέντο, καλή τεχνική. Χρειάζεται δουλειά για να ανεβεί ένας τοξοβόλος στα ύψη. Και πολλοί δύσκολοι διεθνείς αγώνες. Θα δουλέψουμε στη συνέχεια για να βελτιωθεί η Ελενα σε όλους τους τομείς, που απαιτεί ο υψηλός αθλητισμός. Αλλωστε υπάρχει σε τέσσερα χρόνια η Ολυμπιάδα του Λονδίνου».

    [04] ΗΛΙΟΣ - ΣΥΓΓΕΝΕΊΣ ΘΥΜΑΤΩΝ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Την τάχιστη διεκπεραίωση της διαδικασίας απόδοσης ευθυνών και της τιμωρίας των ενόχων της αεροπορικής τραγωδίας που συνέβη στις 14 Αυγούστου 2005 στο Γραμματικό Αττικής, όταν αεροπλάνο της εταιρείας ``Ηλιος`` κατέπεσε και συνετρίβη με αποτέλεσμα το θάνατο και των 121 επιβατών και μελών του πληρώματος του μοιραίου αεροπλάνου, ζητούν επιτακτικά και επίμονα οι συγγενείς των θυμάτων, τρία έτη μετά το δυστύχημα. Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών των Θυμάτων του Αεροπορικού Δυστυχήματος στο Γραμματικό, Νικόλας Γιασουμής, ``σχεδόν τρία έτη μετά την πτώση του αεροπλάνου στο Γραμματικό, οι συγγενείς των θυμάτων και οι φίλοι, οι οποίοι μας συμπαραστέκονται αυτά τα τρία έτη, διοργανώνουμε την εκδήλωση, καθιερωμένη πλέον, με το άναμμα κεριών, για να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη των αδικοχαμένων συγγενών μας``.

    Η εκδήλωση ανάμματος κεριών πραγματοποιείται το Σάββατο στη Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Παραλίμνι.

    ``Δυστυχώς``, δήλωσε ο κ. Γιασουμής, ``τρία έτη μετά το δυστύχημα, υπάρχει ακόμη το σύνθημα: Οι 121 νεκροί μας αναμένουν δικαίωση``. Σε ερώτηση για το πώς η Επιτροπή των συγγενών των θυμάτων βλέπει να προχωρεί η όλη διαδικασία απόδοσης ευθυνών και τιμωρίας όσων ευθύνονται για το αεροπορικό δυστύχημα, ο κ. Γιασουμής τόνισε ότι αυτό που απεύχονται ``είναι το να υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις``. ``Είναι και αυτό που ζητούσαμε και δημόσια από τη Γενική Εισαγγελία που θα χειρισθεί το όλο θέμα``, πρόσθεσε, ``έτσι ώστε, μετά τη συμπλήρωση του ανακριτικού έργου, επιτέλους αυτοί που ευθύνονται να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 9 August 2008 - 11:29:19 UTC