Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-08-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΟΥ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΜΕΙΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ
  • [03] ΦΡΑΓΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΟΥ

    Η Κίνα προσβλέπει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα διαδραματίσει ρόλο γέφυρας στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με την οποία επιθυμεί διεύρυνση των σχέσεών της καθώς και τη μετατροπή της Ενωσης σε αξιόπιστο εταίρο της Λ.Δ. της Κίνας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε τη Δευτέρα συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Τσιντάο, ο οποίος εξέφρασε τη διαχρονική υποστήριξη της Κίνας στην προσπάθεια και στον αγώνα της Κύπρου για να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της.

    Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο Πρόεδρος της Λ.Δ. της Κίνας Χου Τσιντάο καλωσόρισε την κυπριακή αντιπροσωπεία «θερμότατα, χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως παλιό καλό φίλο της Λ.Δ. της Κίνας. Υπενθύμισε την τελευταία μου επίσκεψη στην Κίνα ως Πρόεδρος της Βουλής η οποία, όπως είπε ο κ. Χου, συνέβαλε στο να δοθεί ώθηση για την πάρα πέρα ανάπτυξη των πολύπλευρων σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών, τουριστικών και γενικότερα άλλων σχέσεων».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο Κινέζος Πρόεδρος εισηγήθηκε να εργαστούν «ούτως ώστε σε όλους αυτούς τους τομείς να έχουμε περαιτέρω ανάπτυξη και να ενισχυθούν. Ο κ. Χου τόνισε ότι η Κύπρος είναι πολύ αξιόπιστος εταίρος της Λ.Δ. της Κίνας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ευχήθηκε να μας καλωσορίσει στη χώρα του κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής Ευρώπης-Ασίας. Η Λ.Δ. της Κίνας προσβλέπει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα διαδραματίσει ρόλο γέφυρας στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με την οποία επιθυμούν διεύρυνση των σχέσεων και τη μετατροπή της Ενωσης σε αξιόπιστο εταίρο της Λ.Δ. της Κίνας».

    Οσον αφορά το Κυπριακό ο Πρόεδρος Χου, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «διατύπωσε ξεκάθαρες θέσεις. Διαχρονικά η Λ.Δ. της Κίνας στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια και στον αγώνα της για να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της. Ο Πρόεδρος της Κίνας ευχήθηκε σύντομα να έχουμε αποτελέσματα και ευόδωση των συνομιλιών για την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Χου έχει τονίσει ότι η Λ.Δ. της Κίνας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, προεξάρχοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που είναι Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα συνεχίσει να τηρεί θέσεις αρχής και αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση του δόθηκε η δυνατότητα και η ευκαιρία να ευχαριστήσει και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς τον Πρόεδρο της Κίνας για τη σταθερή, διαχρονική και από θέσεις αρχών στήριξη της Λ.Δ. της Κίνας προς την Κυπριακή Δημοκρατία στον αγώνα για τερματισμό της κατοχής και για επανένωση της Κύπρου ούτως ώστε το νησί να είναι πατρίδα για όλους τους Κυπρίους.

    «Εχω τονίσει, βεβαίως, και τη δική μας στήριξη για μια Κίνα και την επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα, θέση την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί διαχρονικά με πολλή συνέπεια», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Επίσης, τόνισα ότι και το Θιβέτ είναι αναπόσπαστο μέρος της Λ.Δ. της Κίνας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε λύπη για τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, οι οποίες, όπως είπε, «ειλικρινά έχουν τεχνητό χαρακτήρα, που στοχεύουν στο να αμαυρωθεί το κύρος της Λ.Δ. της Κίνας και η θέληση του κινεζικού λαού να διοργανώσει αγώνες με τρόπο εντυπωσιακό, καθόλα οργανωμένο και θα έλεγα τέλειο. Η τελετή έναρξης ήταν εντυπωσιακή και φαντασμαγορική».

    Τέλος είπε ότι συμφώνησαν στην ανταλλαγή αντιπροσωπειών σε διάφορα επίπεδα μεταξύ των δύο χωρών και στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών, εμπορικών και άλλων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Λ.Δ. της Κίνας.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν στη συνάντηση ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Βάσος Γεωργίου, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πεκίνο Μάριος Ιερωνυμίδης και ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Πρεσβείας Μιχάλης Μαύρος.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΜΕΙΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ

    Στο στάδιο της αξιολόγησης από τον Υπουργό Αμυνας και τους λειτουργούς του Υπουργείου βρίσκεται η μελέτη για αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, η οποία περιλαμβάνει και τη μείωση της θητείας από 25 σε 19 μήνες. Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, διαμηνύοντας ότι η τελική αξιολόγηση θα είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, οπόταν και θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για συζήτηση και τελική έγκριση.

    «Εχουμε γύρω στα 10-12 σενάρια με το κάθε ένα από αυτά να έχει τις δικές του παραμέτρους και προϋποθέσεις, και το Υπουργείο θα καταλήξει σε 2 ή 3 από αυτά με σειρά προτεραιότητας, για να προτείνει προς συζήτηση και ψήφιση στο Υπουργικό Συμβούλιο», σημείωσε ο κ. Παπακώστας. Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι η μελέτη των εμπειρογνωμόνων του ΓΕΕΦ που εκπονήθηκε με βάση όρους εντολής τους οποίους απηύθυνε ο ίδιος προς τον Αρχηγό της ΕΦ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μείωση της θητείας από 25 σε 19 μήνες, είναι εφικτή κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία διεξάγει δημοσκόπηση, η οποία και ολοκληρώνεται σύντομα.

    Ο κ. Παπακώστας τόνισε ότι μια από τις βασικές προϋποθέσεις είναι ότι η μείωση θα εφαρμοστεί κλιμακωτά, σε τρεις ή τέσσερις φάσεις, ενώ υπογράμμισε ότι αν οι προϋποθέσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν, «δεν μπορούμε να μιλάμε για μείωση». Ο Υπουργός Αμυνας έκανε σαφές ότι η πολυσέλιδη μελέτη των εμπειρογνωμόνων του ΓΕΕΦ, η οποία βρίσκεται στα χέρια του από τα τέλη Ιουνίου, περιλαμβάνει τρεις αναπόσπαστες μεταξύ τους ενότητες: Την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, τη μείωση της θητείας και την αναδιοργάνωση της εφεδρείας.

    [03] ΦΡΑΓΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

    Η κατάσταση με τα συνολικά αποθέματα υδάτων στα φράγματα των ελεύθερων περιοχών της Δημοκρατίας είναι ``πολύ κρίσιμη``, όπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Α΄ Λειτουργός στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, Σοφοκλής Αλετράρης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα όπως σε δυο - τρεις ημέρες αρχίσει δρομολόγια και το έκτο δεξαμενόπλοιο από την Ελλάδα, προκειμένου να έχουν στη Λεμεσό ``τη ροή που απαιτείται, δηλαδή τα 50.000 κυβικά μέτρα νερού ανά 24 ώρες``.

    Ο κ. Αλετράρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αρχές Νοεμβρίου θα λειτουργήσουν η κινητή μονάδα αφαλάτωσης στη Μονή, όσο και το σύστημα επεξεργασίας του νερού των γεωτρήσεων του Γαρύλλη, ενώ η επέκταση της μονάδας αφαλάτωσης της Λάρνακας γύρω στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, παρ` όλα αυτά όμως, είπε, δεν θα σταματήσουν οι περικοπές τώρα, διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα πλήρους κάλυψης των υφιστάμενων αναγκών.

    Ακόμα και με την τακτική αυτή ροή ύδατος από την Ελλάδα, είπε ο κ. Αλετράρης, δεν επιλύεται οριστικά το πρόβλημα και ``οι περικοπές θα συνεχισθούν, απλώς δεν θα χρειάζεται να βγάζουμε τόσο νερό από το φράγμα του Κούρρη, όπως γίνεται τώρα, αλλά θα το έχουμε ως ένα απόθεμα για την περίπτωση ενδεχόμενης βλάβης σε μονάδες αφαλάτωσης, κάτι που συμβαίνει μερικές φορές``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 11 August 2008 - 15:29:20 UTC