Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΑΡΟΖΟ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΕ - ΑΝΟΜΒΡΙΑ
  • [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ»
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΑΡΟΖΟ

    Την υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του κυπριακού προβλήματος εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, είπε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μπαρόζο πως προτού οι συνομιλίες για το Κυπριακό αγγίξουν τις πτυχές που αφορούν την ΕΕ, να ζητηθεί η εμπειρογνωμοσύνη της ίδιας της Ενωσης σε διάφορα θέματα που αφορούν την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στην περιοχή που, με τη λύση του Κυπριακού, θα είναι υπό τ/κ διοίκηση.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του ίδιου του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος ζήτησε να ενημερώσει τον κ. Μπαρόζο για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων. ``Εχω συμφωνήσει με τον κ. Μπαρόζο πως όταν φθάσουμε στο σημείο οι συνομιλίες να προχωρήσουν, και πριν αρχίσουμε να κουβεντιάζουμε για τις υποθέσεις της ΕΕ, και για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στην περιοχή που σήμερα κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα, θα ζητήσουμε εμπειρογνωμοσύνη``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό παρέχεται ήδη η βάση, η οποία είναι το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ. ``Εδώ υπάρχει βάση, είναι το Πρωτόκολλο 10. Η Κύπρος είναι με όλη της την επικράτεια μέλος της ΕΕ, και το θέμα είναι πώς εφαρμόζουμε το κεκτημένο και στην περιοχή που θα είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση στα πλαίσια της ομοσπονδίας``, συνέχισε.

    Είπε στο σημείο αυτό ότι ο κ. Μπαρόζο ``ενδιαφέρεται πραγματικά`` και πρόσθεσε ``πιστεύω, και είναι η δική μου πεποίθηση αυτή, ότι όταν του ζητήσουμε, και θα ήθελα αυτό να γίνει από κοινού με τον κ. Ταλάτ, θα θέσει υπό τη δική του αιγίδα και ευθύνη αυτή τη βοήθεια, εμπειρογνωμοσύνη, από πλευράς της ΕΕ, ανεξαρτήτως από το ποιες υπηρεσίες θα εμπλακούν``.

    Οπως ο ίδιος ανέφερε, ο κ. Μπαρόζο επαναβεβαίωσε το θερμό του ενδιαφέρον για το Κυπριακό και την πορεία των συνομιλιών και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλονται. ``Ζήτησα από τον Πρόεδρο Μπαρόζο στο Παρίσι να συναντηθούμε. Ηθελα να μιλήσω μαζί του για την πορεία των συνομιλιών, γιατί από την πρώτη στιγμή που άρχισε η διαδικασία, που αναλήφθηκαν από εμάς οι πρωτοβουλίες, ο κ. Μπαρόζο τις είχε αγκαλιάσει και έχει βοηθήσει με το δικό του τρόπο. Τον ενημέρωσα και με άκουσε με πολλή προσοχή. Εχει επαναβεβαιώσει το θερμό του ενδιαφέρον για την πορεία των συνομιλιών και έχει εκφράσει ακόμη μια φορά την υποστήριξή του στην προσπάθεια``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΕ - ΑΝΟΜΒΡΙΑ

    Το πρόβλημα της ανομβρίας στην Κύπρο συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μπαρόζο και ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ για τη δημιουργία του αναγκαίου υπόβαθρου για αντιμετώπιση των συνεπειών της ανομβρίας. ``Είναι θετικός, ο κ. Μπαρόζο, ήδη έχει ανταποκριθεί θετικά η Ενωση σε ένα δύο σημεία, μας δόθηκε η δυνατότητα να εκταμιεύσουμε 67,5 εκατ. ευρώ ως βοήθεια προς τους αγρότες. Φρονώ ότι σύντομα θα έχουμε τελική απόφαση για εκταμίευση από το Ταμείο Αλληλεγγύης ενός κονδυλίου και υπάρχει και το γενικότερο ζήτημα, που είναι πολύ σοβαρό και είναι και πρωτοφανές για την Ενωση, δεν έχει ζητήσει άλλη χώρα, μιας ευρύτερης βοήθειας για τη δημιουργία του αναγκαίου υπόβαθρου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανομβρίας``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το οικοσύστημα της Κύπρου βρίσκεται σε κίνδυνο και πρέπει να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα για αντιμετώπιση της κατάστασης. ``Μιλάμε για το οικοσύστημά μας που βρίσκεται σε κίνδυνο, δεν ξέρω πόσοι το συνειδητοποιούμε αυτό, αλλά βρίσκεται σε κίνδυνο η χλωρίδα και η πανίδα της Κύπρου άρα πρέπει η όποια Κυβέρνηση να καταρτίσει πρόγραμμα αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, των μεγάλων κινδύνων και σίγουρα από μόνη της μια κυβέρνηση χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ θα είναι δύσκολο``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος απευθύνεται στην ΕΕ για να συζητήσει από κοινού τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.``Για αυτό απευθυνόμαστε στην Ενωση για να συζητήσουμε από κοινού τους τρόπους δημιουργίας αυτού του υπόβαθρου με τη βοήθεια της Ενωσης. Επαναλαμβάνω ότι είναι η πρώτη φορά που τίθεται από ένα κράτος της ΕΕ ένα τέτοιο ζήτημα και ευελπιστώ, δεν θα είναι απλό, όμως ευελπιστώ``, κατέληξε.

    [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ»

    Πλήρη στήριξη στην απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για ακύρωση της άσκησης «Νικηφόρος» εξέφρασε από τη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, ο οποίος ανέφερε πως είναι σεβαστές οι αντίθετες απόψεις κάποιων στελεχών του ΔΗΚΟ, αλλά υπάρχει η επίσημη θέση του κόμματος. Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψης στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ, ο κ. Καρογιάν είπε πως ο ίδιος είχε ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Χριστόφια για την απόφαση να ακυρωθεί η άσκηση «Νικηφόρος», σημειώνοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά, όταν υπάρχουν διαπραγματεύσεις ή όταν βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες, να γίνονται διάφορες συνεννοήσεις έτσι που να μην πραγματοποιούνται αυτές οι συγκεκριμένες ασκήσεις».

    Είπε ακόμη πως «ήταν μια διπλωματική κίνηση που έπρεπε να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση, που έτυχε όχι μόνο ευνοϊκών σχολίων αλλά και της στήριξης του διεθνούς παράγοντα» και πρόσθεσε ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδιαπραγμάτευτα, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ασκήσεις ως κυρίαρχο ανεξάρτητο κράτος, χωρίς κηδεμονεύσεις, χωρίς επηρεασμούς». «Παράνομες είναι οι ασκήσεις που κάνει ο κατοχικός στρατός με τη συνέργεια της Τουρκίας γιατί παράνομα κατέχουν την Κύπρο, παράνομα βρίσκονται εδώ σε πλήρη διάσταση και αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Η.Ε», συμπλήρωσε.

    Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στελεχών του ΔΗΚΟ για την απόφαση, ο κ. Καρογιάν είπε «σέβομαι τις απόψεις και τη γνώμη των όποιων συναγωνιστών μου, όμως η θέση του ΔΗΚΟ είναι αυτή που σας είπα τώρα, την οποία εκφράζει ο Πρόεδρος του κόμματος». Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης του ψευδοκράτους από το γεγονός ότι η ακύρωση της άσκησης «Ταύρος» έγινε από την τ/κ πλευρά, λέγοντας ότι η ουσία είναι πως δεν θα γίνει η άσκηση των τουρκικών στρατευμάτων.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Τεράστιας σημασίας χαρακτήρισε τη ρωσική αγορά ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, προσθέτοντας ότι είναι στρατηγική η απόφαση του Υπουργείου να προωθήσει την προσέλκυση τουρισμού από τη Ρωσία. Ο κ. Πασχαλίδης μιλούσε την Τρίτη μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσίας, με το οποίο επισημοποιείται η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του ΚΟΤ και των διοργανωτών της ρωσικής τουριστικής έκθεσης Intourmarket. Το μνημόνιο αφορά τη συμμετοχή της Κύπρου ως τιμώμενης χώρας συνεργάτιδας στην ερχόμενη τουριστική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα το Μάρτιο.

    Το μνημόνιο υπέγραψε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, μαζί με τον Υφυπουργό Τουρισμού της Ρωσίας Ευγκένι Πισαρέφσκι. Μιλώντας μετά την υπογραφή, κ. Πασχαλίδης τόνισε την απλοποίηση των διαδικασιών εισδοχής στην Κύπρο των Ρώσων πολιτών, ενώ ανέφερε ότι έθεσε ανάλογο θέμα στην Ε.Ε. Είπε επίσης ότι πραγματοποιεί επαφές με το Υπουργείο Συγκοινωνιών για το θέμα της δρομολόγησης περισσότερων πτήσεων από και προς τη Ρωσία καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να γίνει ό,τι χρειάζεται για να απλοποιηθεί ακόμα περισσότερο η διαδικασία εισδοχής των Ρώσων στην Κύπρο. Εξέφρασε παράλληλα αισιοδοξία ότι οι προσπάθειες της Κύπρου θα πείσουν τους Ρώσους τουρίστες και ότι μεγάλος αριθμός από αυτούς θα έλθει στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο οι κλίνες που διαθέτει η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι σε θέση να δεχτούν ένα μεγάλο αριθμό τουριστών, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου, Ρώσοι τουρίστες δεν θα έρχονται μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αλλά μπορούν να έρχονται καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Σε ομιλία του στην εκδήλωση ο Υπουργός χαιρέτισε την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας Κύπρου Ρωσίας. Ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου είναι στενές και στέρεες και ότι αυτές τις σχέσεις οφείλουν να εδραιωθούν, να προστατευθούν και να βελτιωθούν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 14 October 2008 - 17:29:24 UTC