Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ-ΝΑΜΙ
  • [02] ΥΦΕΞ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ - ΛΕΜΕΣΟΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΑΓΩΝΕΣ ΝΕΩΝ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ-ΝΑΜΙ

    Ομαλά κύλησε η συνάντηση μεταξύ του Επιτρόπου Προεδρίας Γιώργου Ιακώβου και του Οζντίλ Ναμί, σύμβουλου του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά την οποία αντάλλαξαν διευκρινίσεις όσον αφορά το θέμα της διακυβέρνησης, ώστε να επανέλθουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων την ερχόμενη Τετάρτη.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ιακώβου μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ναμί, σε πολλά από τα θέματα των προηγούμενων κεφαλαίων, που ήταν οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, παρατηρήθηκε πρόοδος και σύγκλιση.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ``στο επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ταλάτ αυτή τη στιγμή συζητείται, στα πλαίσια του κεφαλαίου διακυβέρνησης, το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας``.

    ``Αυτό απασχόλησε τον Πρόεδρο και τον κ. Ταλάτ, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά παρεπόμενα θέματα, τα οποία, κατόπιν εντολής τους, συζητούνται από τον κ. Ναμί και εμού. Κάναμε μία συζήτηση δύο ωρών, δώσαμε εξηγήσεις, μας έδωσαν εκείνοι εξηγήσεις για το τί εννοούν με τις δικές τους θέσεις``, είπε ο κ. Ιακώβου.

    Πρόσθεσε ότι ``η συνάντηση κύλησε ομαλά και ήδη καταγράφουμε για τον Πρόεδρο τί διημείφθη και πιστεύω ότι όσα έχουν λεχθεί θα ανακεφαλαιωθούν την Τετάρτη, οπότε θα γίνει και η νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ``.

    Σε ερώτηση εάν οι συναντήσεις του με τον κ. Ναμί μπορούν να είναι υποβοηθητικές ώστε να υπάρξει πιο ουσιαστική πρόοδος, ο κ. Ιακώβου είπε πως ``ο Πρόεδρος είχε ζητήσει μία σειρά από διευκρινίσεις για τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Ταλάτ``.

    ``Ο σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να μας δοθούν αυτές οι διευκρινίσεις και αντίστροφα δώσαμε και εμείς διάφορες διευκρινίσεις, τις οποίες είχαν ζητήσει οι Τ/κ κατά τη διάρκεια της περασμένης συνάντησης``, εξήγησε ο κ. Ιακώβου.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο κ. Ιακώβου είπε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι ``σε κάποιο στάδιο, αφού αποφασίσουμε κατά πόσο η οποιαδήποτε σύγκλιση που υπάρχει δικαιολογεί τη συνέχιση του θέματος ή θα προχωρήσουμε, θα το αποθηκεύσουμε, όπως είναι η συμφωνία, και θα πάμε στο επόμενο θέμα``.

    Οπως είπε, ``σε πολλά από τα θέματα των προηγούμενων κεφαλαίων, που ήταν οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, παρατηρήθηκε πρόοδος και σύγκλιση, αλλά τα αποθηκεύσαμε στο δεύτερο καλάθι, όπως λέγεται``.

    ``Το ένα καλάθι είναι εκείνα που συμφωνήσαμε, και υπάρχουν θέματα που συμφωνήθηκαν. Το δεύτερο καλάθι είναι εκείνα στα οποία υπάρχει σύγκλιση ή πεποίθηση ότι είναι δυνατή η συμφωνία. Στο τρίτο καλάθι είναι εκείνα στα οποία υπάρχουν ακόμα αρκετές διαφορές``, εξήγησε και πρόσθεσε ότι ``αυτό θα αποφασιστεί στην επόμενη συνάντηση των ηγετών``.

    Είπε, επίσης, ότι ``υπάρχουν και άλλα τρέχοντα θέματα, τα οποία συζητούμε, αλλά αυτό δεν ήταν θέμα της ομάδας``, προσθέτοντας ότι ``μείναμε μόνοι με τον κ. Ναμί και τον κ. Ζεριχούν, τα συζητήσαμε και πάλι``.

    ``Να μην ξεχνούμε ότι υπάρχει το θέμα στην οδό Λήδρας. Είχε συμφωνηθεί ότι υπάρχει και δεύτερη φάση, που αφορά την περιοχή γενικά. Μας έδωσε μία έκθεση ο κ. Ζεριχούν που έχει ετοιμάσει η ομάδα του σχεδίου μείζονος Λευκωσίας, θα το μελετήσουμε και θα δούμε``, ανέφερε.

    Σε ερώτηση για το θέμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη, ο κ. Ιακώβου είπε ότι αυτό ``είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη και ανταλλάξαμε και πάλι κάποιες απόψεις και θα κάνουμε μία ειδική σύνοδο για αυτό το θέμα σύντομα``.

    Σημείωσε ότι ``όταν γεννούνται θέματα αυτή είναι η κατανόηση που υπάρχει, θα παραπέμπονται θέματα στους δύο συμβούλους, τον κ. Ναμί και εμένα, και εμείς τα παραπέμπουμε, εάν υπάρχει λόγος, στις ομάδες εργασίας ή συγκεκριμένα μέλη των ομάδων εργασίας, αναλόγως ειδικότητας``

    [02] ΥΦΕΞ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας Κάρολαϊν Φλιντ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού δεν θα είναι εύκολες, σημειώνοντας ότι για να βρεθεί λύση θα πρέπει οι δύο πλευρές να συνεχίσουν να είναι ευέλικτες, ευφάνταστες και έτοιμες να αγκαλιάσουν το συμβιβασμό.

    Σε άρθρο της για την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο, η κ. Φλιντ αναφέρει ότι οι Κύπριοι δεν θα πρέπει να αμφιβάλλουν για τη συνεχή δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού ή «για την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

    ``Την περασμένη εβδομάδα, μόλις τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ταξίδευσα στην Κύπρο για να προσφέρω την υποστήριξη της βρετανικής Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που έχουν στόχο την επανένωση αυτού του πανέμορφου νησιού. Από την ενημέρωση που είχα φάνηκε ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας με την εκλογή του Προέδρου Χριστόφια νωρίτερα φέτος και ότι οι δύο πλευρές στο νησί τώρα καθοδηγούνται από άνδρες που θέλουν να λύσουν το Κυπριακό``, αναφέρει στο άρθρο της η κ. Φλιντ.

    [03] ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ - ΛΕΜΕΣΟΣ

    Οι αγελαδοτρόφοι έφτασαν το πρωί με τα τρακτέρ τους έξω από το ξενοδοχείο Γκράντ Ρισόρτ (πρώην Χαβάη), όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες του ευρωπαϊκού συνεδρίου με θέμα την αγροτική ανάπτυξη, στην οποία λαμβάνει μέρος και η Επίτροπος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, Μάριαν Φίσερ Μπόελ.

    Κάποια τρακτέρ στάθμευσαν έξω από το ξενοδοχείο, κάποια απέναντι, ακολουθώντας τις υποδείξεις τις Αστυνομίας χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

    Οι αγελαδοτρόφοι ανάρτησαν πάνω στα τρακτέρ τους πανό τα οποία αναφέρουν: «Ζητούμε ίση μεταχείριση. Ζητούμε δικαιοσύνη. Γιατί σε μας 25% και σε άλλους 50%. Γιατί η Κυβέρνηση θέλει να μας καταστρέψει. Οι επιδοτήσεις καταλήγουν πίσω στην Κυβέρνηση».

    Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αγελαδοτρόφων Σάββας Ευαγγέλου, σε δηλώσεις του, είπε πως στις 18.30 θα συναντηθούν με την Επίτροπο για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, Μάριαν Φίσερ Μπόελ.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΑΓΩΝΕΣ ΝΕΩΝ

    Εφτά Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες ρίχνονται στη μάχη των 3ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων Νέων που διεξάγονται στο Πιουν της Ινδίας.

    Ο Κύπριος πρωταθλητής Πέτρος Πούπας αγωνίζεται στον τελικό του μήκους.

    Η Ανδρονίκη Λαδά θα αγωνιστεί απευθείας στον τελικό της δισκοβολίας, ενώ η Στέλλα Χριστοφόρου θα συμμετάσχει στα προκριματικά των 800μ.

    Στα αγωνίσματα της κολύμβησης η Αναστασία Χριστοφόρου θα αγωνιστεί τα 100μ πρόσθιο, η Αννα Σοκόλεβα στα 100μ πεταλούδα και η Ράνια Παύλου στα 50μ και 100μ ελεύθερο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 16 October 2008 - 13:29:18 UTC