Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι η κυπριακή οικονομία και το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου δεν θα έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που επικρατεί διεθνώς.

    Σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι στην Κύπρο εφαρμόζεται ένα σύστημα λελογισμένης μικτής οικονομίας γεγονός που δημιουργεί περισσότερη σταθερότητα και στην οικονομία και στους διάφορους συντελεστές της οικονομίας.

    ``Στην Κύπρο εφαρμόζουμε ένα σύστημα λελογισμένης μικτής οικονομίας πράγμα που δημιουργεί μια περισσότερη σταθερότητα και στην οικονομία και στους διάφορους συντελεστές της οικονομίας. Εχουμε εργατική ειρήνη διαχρονικά ένεκα ακριβώς του γεγονότος ότι η οικονομία μας δεν έχει ακολουθήσει απόλυτα τα κελεύσματα των διαφόρων θεωρητικών περί δήθεν απόλυτης ελεύθερης οικονομίας. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έχουμε οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο``, είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι οι κυπριακές τράπεζες και οι συνεργατικές εταιρείες δεν έχουν επενδύσει σε ``τοξικά προϊόντα`` και εξέφρασε τη θέση ότι δεν αναμένεται ότι η κυπριακή οικονομία ή το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα.

    ``Ευτυχώς οι δικές μας οι τράπεζες και οι συνεργατικές μας εταιρείες δεν έχουν επενδύσει σε τοξικά προϊόντα, όπως ονομάζονται. Δεν αναμένουμε ότι η κυπριακή οικονομία ή το χρηματοοικονομικό σύστημα θα έχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα``, συνέχισε.

    Εκφράζοντας την ελπίδα όπως οι επιπτώσεις στην οικονομία της Κύπρου να μην είναι ιδιαίτερα αισθητές, είπε ότι η Κυβέρνηση θα λάβει μέτρα.

    ``Ομως επαγρυπνούμε και ετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανότητα``, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ``εμείς θα δουλέψουμε περισσότερο να αντιμετωπίσουμε πιθανές έμμεσες ή και άμεσες επιπτώσεις πάνω στην πραγματική οικονομία``.

    ``Θα πάρουμε μέτρα ώστε να μην είναι ιδιαίτερα αισθητές οι επιπτώσεις και υπάρχουν τρόποι``, πρόσθεσε.

    Αναφέρθηκε στην οικοδομική βιομηχανία, λέγοντας ότι αυτή μπορεί να επηρεαστεί όπως και ο τουρισμός, καθώς πολλοί τουρίστες που θα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα στις χώρες τους θα αναβάλλουν ταξίδια στην Κύπρο και άλλες χώρες.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε συγκεκριμένα ``φοβόμαστε μείωση του τουριστικού ρεύματος``, αλλά πρόσθεσε ``θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουν γνώση οι φύλακες``.

    ``Εχει δοθεί από την Κυβέρνηση η εντολή να καταρτίσουμε συγκριμένα προγράμματα σε περίπτωση κατά την οποία είναι ανάγκη να είμαστε έτοιμοι να τα υλοποιήσουμε. Μπορεί να γίνουν και έργα από την Κυβέρνηση, μπορεί να υλοποιήσουμε αποφάσεις της Κυβέρνησης και έργα που εντάσσονται και στον προϋπολογισμό του 2009 με μεγαλύτερη ταχύτητα και στα σίγουρα, οπόταν η οικοδομική βιομηχανία θα αναζωογονηθεί και βεβαίως θα πάρουμε κα μέτρα που έχουν σχέση με τα τουριστικά ρεύματα στην Κύπρο``, είπε.

    Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι λήφθηκε απόφαση που θα στηρίξει το χρηματοοικονομικό σύστημα των χωρών και αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία μιας ομάδας εποπτείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    ``Είναι και αυτή μια απόφαση που ίσως βοηθήσει, θα συνέρχεται αυτή η ομάδα μια φορά τον μήνα μαζί με τα εποπτικά όργανα των χωρών μελών``, εξήγησε.

    ``Σε ό,τι αφορά στη χρηματοοικονομική κρίση, θεωρείται ότι λήφθηκε απόφαση που θα στηρίξει το χρηματοοικονομικό σύστημα των χωρών. Η δική μας άποψη που εκφράστηκε και στο Παρίσι είναι ότι πρέπει να κτυπηθούν οι αιτίες και όχι απλώς το αποτέλεσμα. Και η βασικότερη αιτία κατά τη δική μας εκτίμηση που έχουμε διατυπώσει στη διάσκεψη των 15 είναι ότι αυτό που προκαλεί την κρίση είναι η ασυδοσία της αγοράς και η δογματική αντίληψη περί του ρόλου της ελεύθερης αγοράς``, σημείωσε.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Ευρωπαίοι θα ``επανέλθουν για να δουν και τα προβλήματα που ελλοχεύουν και κτυπούν την πόρτα και αφορούν την πραγματική οικονομία``.

    ``Φεύγουν γενικά όλοι ικανοποιημένοι από το Συμβούλιο``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και σε μια απόφαση που έχει ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και αφορά τη λήψη πρωτοβουλιών από την ΕΕ για μια παγκόσμια διάσκεψη αναφορικά με το χρηματοοικονομικό σύστημα και τους κινδύνους για αποτροπή ή δυνατό και άλλων κρίσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε ότι ενώ οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να παραβιάζονται οι βασικές αρχές είτε της Συνθήκης της Ρώμης ή της Συνθήκης της Λισαβόνας που δεν έχει ακόμη εγκριθεί, διερωτήθηκε κατά πόσον αυτό δεν συμβαίνει ήδη τώρα.

    ``Εν τούτοις, αυτό που γίνεται τώρα με το χρηματοοικονομικό σύστημα τι είναι; Δεν είναι αρωγή κρατική; Και εάν αύριο οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης κινδυνεύουν να πτωχεύσουν θα καθίσουν με τα χέρια σταυρωμένα; Θα παραβιάσουν από μόνοι τους αυτά τα στοιχεία των Συνθηκών και των αποφάσεων που έχουν. Αντικειμενικά μιλώ, δεν χαιρεκακώ, αλλά πρέπει να είμαστε πραγματιστές και αντικειμενικοί. Δεν νομίζω ότι θα καθίσουν να βλέπουν την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης να καταστρέφεται την ώρα που οι ΗΠΑ επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια για να σώσουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες τους γιατί υπάρχουν κανόνες λειτουργίας της ΕΕ``, είπε.

    Δήλωσε ακόμη ότι στην τοποθέτησή του στο Παρίσι κατά τη Σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης συν της Βρετανίας, ανέφερε στους ομολόγους του ότι ``τους κανόνες εμείς τους κάναμε και αντί να τους παραβιάζουμε, μπορούμε να τους αλλάξουμε και η κρατική μέριμνα να ξαναγίνει μέρος του τρόπου λειτουργίας της Ευρώπης``.

    ``Βεβαίως, είναι πολύ δύσκολο αυτό να το παραδεχθούν πολλοί. Ιδωμεν. Η ζωή η ίδια μιλά από μόνη της και διδάσκει``, κατέληξε.

    Ενέργεια ----------------

    Η Κύπρος δεν έχει τα μέσα να ανταποκριθεί στο στόχο της ΕΕ για χρήση σε ποσοστό 20% πράσινης ενέργειας μέχρι το 2020, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας ικανοποίηση από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα οποία λαμβάνονται υπόψη οι ιδιομορφίες κάποιων χωρών, όπως η Κύπρος.

    Σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στα συμπεράσματα λαμβάνονται υπόψη οι ιδιομορφίες κάποιων χωρών μελών, όπως η Κύπρος, η οποία ως νησί είναι απομονωμένη και δεν μπορεί να έχει σύνδεση με πηγές παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη.

    ``Λήφθηκε τελικά ομόφωνα απόφαση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποίησης από τις χώρες μέλη και αφορά και την πράσινη ενέργεια και άλλα είδη ενέργειας μέχρι το 2020 ξεκινώντας από το 2013. Εχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη οι ιδιομορφίες διαφόρων χωρών. Μια από τις χώρες που χαρακτηρίζεται από ιδιομορφία είναι και η Κύπρος νοουμένου ότι είναι ένα απομονωμένο νησί και δεν μπορεί να έχει σύνδεση με πηγές παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη όπως έχουν πολλές άλλες χώρες και αυτό αφορά και τις χώρες της πρώην σοσιαλιστικής κοινότητας``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θα ληφθούν υπόψη οι ιδιομορφίες των χωρών, διευκρινίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως για κάποιες χώρες, όπως η Κύπρος, θα γίνει ειδική συμφωνία, ούτως ώστε να καθυστερήσουν ή να μην εφαρμόσουν άμεσα αυτές τις διατάξεις.

    Πρόσθεσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Δεκέμβριο και θα πρέπει να

    είναι ομόφωνη. ``Νομίζω ότι στο παρόν στάδιο είναι όλοι ευτυχείς. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Δεκέμβριο λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες των χωρών, η απόφαση αυτή θα πρέπει να είναι ομόφωνη``, είπε.

    Αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, είπε ότι η χώρα ``δεν έχει τα μέσα τόσο άμεσα να ανταποκριθεί και να φθάσει το 20% παραγωγής πράσινης ενέργειας``, σημειώνοντας ότι ``θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο και δίνουμε μάχη``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι έχει δημιουργηθεί ένα ινστιτούτο έρευνας το οποίο αφορά την τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως μέσω της ηλιακής ενέργειας.

    ``Εχουμε ελκύσει σημαντικούς επιστήμονες από την Ευρώπη και αλλού, έχει συνάψει το ινστιτούτο αυτό συμφωνία με το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και πρόσφατα έχει ενταχθεί στο συμβούλιο του ινστιτούτου διαπρεπής νομπελίστας ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ ένεκα ερευνών που έχει κάνει για τη μείωση της τρύπας του όζοντος. Αυτό σημαίνει εμπιστοσύνη στην Κύπρο και ενδιαφέρον γιατί στην Κύπρο, κακώς εγώ λέω, έχουμε 365 μέρες ηλιοφάνεια, και λέω κακώς διότι το συνδέω με τα προβλήματα ανομβρίας``, είπε.

    Η Κύπρος, είπε, επιθυμεί να υπάρξει παράταση, νοουμένου ότι έχει κηρυχθεί ως αναδυόμενη αγορά.

    ``Θα γίνουν τεράστιες επενδύσεις από πλευράς της ΑΗΚ και βεβαίως χρειάζεται αυτές οι επενδύσεις στο τέλος να δώσουν αποτέλεσμα και να έχουν και το ανάλογο κέρδος για να αποσβεσθούν κιόλας οι επενδύσεις αυτές``, σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι υπάρχει υπόσχεση ότι θα ληφθούν υπόψη οι ιδιορρυθμίες της κάθε χώρας, οι ειδικές συνθήκες της κάθε χώρας.

    ``Είναι κάτι που έθεσα χθες στη διάρκεια του δείπνου και πρέπει να πω με ικανοποίηση ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είπε ότι θα διορθώσουμε τα συμπεράσματα ούτως ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι θα λάβουμε σοβαρά υπόψη τις ιδιομορφίες των διαφόρων χωρών όμως να είναι και ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση διότι οι κλιματολογικές αλλαγές και η περιβαλλοντική καταστροφή που ελλοχεύει δεν μπορεί να αφήνει την Ευρώπη ασυγκίνητη`` συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Ευρώπη πρωτοπορεί στον τομέα αυτό διεθνώς αλλά υπάρχει και η πιθανότητα, με την εκλογή ενός συγκεκριμένου νέου προέδρου των ΗΠΑ, να χάσει την πρωτοπορία.

    Η Ευρώπη, είπε, ``κινεί τα νήματα και πρωτοπορεί αυτή τη στιγμή, αλλά εάν εκλεγεί ένας μοντέρνος πρόεδρος των ΗΠΑ, και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ και τι εννοούν οι Ευρωπαίοι γενικότερα, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, και εγώ λέω μακάρι να αναλάβει πρωτοβουλίες, αλλά φοβούνται οι Ευρωπαίοι ότι θα τους υπερκεράσει``, κατέληξε.

    Μετανάστευση ------------------------ Σοβαρότατο πρόβλημα χαρακτήρισε την παράνομη μετανάστευση στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εκφράζοντας την ελπίδα ότι με την υλοποίηση της απόφασης που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα μπορέσει το πρόβλημα να μειωθεί.

    Σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε μετά το πέρας της Συνόδου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχει απόφαση για την μετανάστευση, την οποία χαρακτήρισε ισοζυγισμένη.

    ``Ενα θέμα που μας αφορά και είναι σοβαρό είναι η απόφαση για τη μετανάστευση. Εχει εγκριθεί το κείμενο στο οποίο έχουν καταλήξει οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ που είναι ισοζυγισμένο, λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των χωρών της Ενωσης, το εργατικό δυναμικό, λαμβάνει υπόψη και τους ίδιους τους μετανάστες και τις χώρες προέλευσης των μεταναστών``, είπε.

    Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα λαθρομετανάστευσης και εξέφρασε την ελπίδα η υλοποίηση της απόφασης της ΕΕ να οδηγήσει σε μείωση των ρευμάτων λαθρομεταναστών στην Κύπρο.

    ``Η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης το οποίο γίνεται ακόμη πιο μεγάλο και σοβαρό ένεκα της κατοχής και διέλευσης μέσω της περιοχής που κατέχεται από τουρκικά στρατεύματα προς τις ελεύθερες περιοχές. Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη και τις δικές μας τις ανησυχίες και μένει η σωστή υλοποίηση της απόφαση αυτής``, συνέχισε.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι το σοβαρό αυτό πρόβλημα θα επιλυθεί με τη λύση του Κυπριακού, όταν η μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ασκεί έλεγχο πάνω στις ακτές όλου του νησιού.

    ``Ελπίζουμε ότι (η απόφαση) θα μας βοηθήσει να μειωθεί το πρόβλημα``, είπε και επεσήμανε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μόνο όταν επανενωθεί η Κύπρος και ελέγχει η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, την επικράτεια ολόκληρου του νησιού και τις ακτές του νησιού`` κατέληξε.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ

    Ομαλά κύλησε η συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ του Επιτρόπου Προεδρίας Γιώργου Ιακώβου και του Οζντίλ Ναμί, σύμβουλου του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά την οποία αντάλλαξαν διευκρινίσεις όσον αφορά το θέμα της διακυβέρνησης, ώστε να επανέλθουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων την ερχόμενη Τετάρτη.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ``στο επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ταλάτ αυτή τη στιγμή συζητείται, στα πλαίσια του κεφαλαίου διακυβέρνησης, το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας``.

    ``Αυτό απασχόλησε τον Πρόεδρο και τον κ. Ταλάτ, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά παρεπόμενα θέματα, τα οποία, κατόπιν εντολής τους, συζητούνται από τον κ. Ναμί και εμού. Κάναμε μία συζήτηση δύο ωρών, δώσαμε εξηγήσεις, μας έδωσαν εκείνοι εξηγήσεις για το τί εννοούν με τις δικές τους θέσεις``, είπε ο κ. Ιακώβου.

    Πρόσθεσε ότι ``η συνάντηση κύλησε ομαλά και ήδη καταγράφουμε για τον Πρόεδρο τί διημείφθη και πιστεύω ότι όσα έχουν λεχθεί θα ανακεφαλαιωθούν την Τετάρτη, οπότε θα γίνει και η νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 16 October 2008 - 15:29:21 UTC