Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΕ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΗΔΕΙΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΚΥΝΗΓΙ ΕΝΑΡΞΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΕ

    Η ε/κ πλευρά πρέπει να κινηθεί προληπτικά προκειμένου σε περίπτωση αδιεξόδου στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού να καταστεί σαφές ποια είναι η πλευρά με τις αδιάλλακτες θέσεις, αλλά και να αναχαιτιστούν προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους, θεωρεί ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.

    Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε στο ``σχέδιο Β``, που το ΔΗΚΟ εισηγήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζοντάς το ως μια προληπτική πολιτική, προκειμένου να γίνει ξεκάθαρο πως η ε/κ πλευρά έκανε το παν για τη λύση του Κυπριακού.

    Οπως δήλωσε, μετά τις εκλογές, σε κάποια κέντρα λήψης αποφάσεων διαπιστώνεται μια καλή εντύπωση για τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ στον αντίποδα κάποιες από τις θέσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά είναι χειρότερες από αυτές που υπέβαλλε το 2004.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ακόμη στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ότι παραμένει η θέση του ΔΗΚΟ ότι η βάση λύσης του Κυπριακού δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά τονίζει ότι το Κυπριακό θα λυθεί με διαπραγματεύσεις. «Εμείς θέλουμε λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και όχι ένα όπως -όπως κλείσιμο του Κυπριακού», δηλώνει.

    Τονίζει για ακόμη μια φορά πως το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα και προσθέτει πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις αρχές λύσης του Κυπριακού.

    Οσον αφορά τις διαφωνίες που διατυπώνονται στο ΔΗΚΟ αναφορικά με την ακολουθούμενη πολιτική στο Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν είπε ότι στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος για το Κυπριακό, δεν εκφράζονται διαφωνίες και τονίζει ότι η εικόνα «δύο σχολών» στο ΔΗΚΟ γύρω από το Κυπριακό, η οποία δημιουργείται κατά καιρούς αδικεί το κόμμα.

    Σημειώνει ακόμη ότι η ``κυρίαρχη αντίληψη`` στα όργανα του ΔΗΚΟ είναι το εκλογικό συνέδριο να πραγματοποιηθεί στο χρόνο που ορίζει το καταστατικό του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι τις οριστικές αποφάσεις θα πάρουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

    Οσον αφορά την κοινοβουλευτική διπλωματία, ο Πρόεδρος της Βουλής προγραμματίζει σειρά επισκέψεων στο εξωτερικό, που περιλαμβάνει επισκέψεις σε ΗΠΑ, Ρωσία Κίνα, Αρμενία, Τσεχία, αφρικανικές και αραβικές χώρες, ενώ υποδεικνύει την ανάγκη ενός σχεδιασμού, προκειμένου το Κοινοβούλιο να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των θέσεων της ε/κ πλευράς.

    Ερ. Πώς αξιολογείτε τη μέχρι στιγμής πορεία των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού;

    Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της πλευράς μας και του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν απτά δείγματα γραφής ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τη γνωστή, αδιάλλακτη και άτεγκτη στάση της. Βέβαια, είναι πρόωρο κάποιος να αξιολογήσει και να προκρίνει ποια θα είναι η περεταίρω εξέλιξη των πραγμάτων. Ομως, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα η τουρκική πλευρά με τον τρόπο που πολιτεύεται και συμπεριφέρεται δεν δίνει ούτε προοπτικές ούτε δυνατότητες για απόδοση αυτού του διαλόγου. Μακάρι τα πράγματα να αλλάξουν. Εμείς όταν λέμε ότι θέλουμε μια λύση του Κυπριακού λειτουργική, βιώσιμη και δίκαιη το συντομότερο δυνατόν το εννοούμε και όλες μας οι προτάσεις, οι προσεγγίσεις και όλη μας η συμπεριφορά συνάδει με αυτό το οποίο λέμε.

    Ομως δεν αρκεί μόνο η καλή θέληση της πλευράς μας. Είναι για αυτό που ζητούμε από το διεθνή παράγοντα να ασκήσει την επιρροή του και την πίεσή του στην Τουρκία. Παρόλο ότι γνωρίζουμε ότι τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται, ιδιαίτερα από μια αναβαθμισμένη από πολλές απόψεις Τουρκία, είναι τεράστια, θεωρώ ότι έχουμε καθήκον και υποχρέωση να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, έτσι που πραγματικά η Τουρκία να συμμορφωθεί προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, προς το διεθνές δίκαιο και προς τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

    Ερ. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το διεθνές κλίμα έναντι της ε/κ πλευράς μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου;

    Είναι κοινή διαπίστωση ότι μετά τις προεδρικές εκλογές έχει δημιουργηθεί μια καλή εντύπωση σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και της δικής μας πλευράς προς την κατεύθυνση ουσιαστικής συμβολής και προσπάθειας για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προηγουμένως είτε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είτε οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης δεν είχαν τη βούληση για λύση του Κυπριακού. Μάλιστα, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, παρά τις πρωτοβουλίες που πήραμε, παρά τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια, αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει μετατοπιστεί από τις θέσεις της και δεν έχει κάνει οποιαδήποτε κίνηση προς τα εμπρός. Αντίθετα, κάποιες από τις θέσεις της είναι χειρότερες από αυτές που προέβαλλε πριν το 2004. Αρα λοιπόν το πρόβλημα δεν είναι η δική μας η πλευρά, το πρόβλημα είναι η τουρκική πλευρά.

    Ταυτόχρονα, όλοι βλέπουν σήμερα ότι το κλειδί βρίσκεται στην Αγκυρα. Το κατά πόσον θα της ασκηθεί πίεση ή όχι αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευτούν και κάποιες ισχυρές χώρες και στην ΕΕ αλλά και αλλού, δεδομένου ότι υπάρχουν και γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία.

    Ερ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα σας την 1η Σεπτεμβρίου για την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων αναφερόταν ότι «Αν η Τουρκία παραμείνει αμετακίνητη στις θέσεις και στους στόχους της και συνεχίσει να υπαγορεύει και να επιβάλλει την πολιτική της στην τ/κ κοινότητα, οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο και ναυάγιο». Με δεδομένη τη μέχρι σήμερα στάση της τ/κ πλευράς, πιστεύετε ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα σχέδιο Β;

    Οταν γινόταν η συγκεκριμένη τοποθέτηση είχαμε διατυπώσει τις διαφωνίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, όχι γιατί είμαστε αντίθετοι στο διάλογο. Αντίθετα, είμαστε υπέρ του διαλόγου γιατί θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την επίλυση του Κυπριακού πέραν των διαπραγματεύσεων. Από την άλλη, όμως, είχαμε πει ότι δεν είχε ξεκαθαρίσει πλήρως η διαπραγματευτική βάση, εξ ου και είδαμε και την εναρκτήρια δήλωση του κ. Ταλάτ, με την οποία αμφισβήτησε έμπρακτα και τη μία κυριαρχία και τη μία διεθνή προσωπικότητα και τη μία ιθαγένεια και επανέλαβε και τη γνωστή θεωρία της παρθενογένεσης. Επομένως, παρά τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια να ξεκαθαρίσει η διαπραγματευτική βάση, η μέχρι στιγμής στάση της τουρκικής πλευράς δεν μας επιτρέπει να αναθεωρήσουμε αυτή τη θέση μας.

    Δεν σας αποκρύβω ότι εμείς ως ΔΗΚΟ εισηγηθήκαμε στο Εθνικό Συμβούλιο να ετοιμαστεί και σχέδιο Β, όχι γιατί θέλαμε να δημιουργηθούν εντυπώσεις διεθνώς ότι εμείς δεν εννοούμε να είμαστε εποικοδομητικοί και δημιουργικοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά γιατί εκτιμούσαμε ποια ενδεχομένως να είναι η τουρκική πολιτική, η οποία δεν αφήνει περιθώρια στον κ. Ταλάτ, ακόμη και να το ήθελε, να κάνει κινήσεις συγκεκριμένες σε ουσιαστικά ζητήματα.

    Επομένως, το σχέδιο Β εμείς το προτείναμε όχι για δημόσια κατανάλωση ούτε και για οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς, αλλά προκειμένου να ενημερώσουμε προληπτικά το διεθνή παράγοντα για τις διάφορες φάσεις που περνά το Κυπριακό, για να μπορεί να κρίνει και να αξιολογεί αν οι προτάσεις οι δικές μας συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και κατά πόσον οι τουρκικές προτάσεις συνάδουν με αυτά τα ζητήματα.

    Ερ. Δηλαδή, το σχέδιο Β αποσκοπεί στην κρίσιμη στιγμή να μην φορτωθεί στην ε/κ πλευρά η ευθύνη για ενδεχόμενο αδιέξοδο;

    Αν ο μη γένοιτο ναυαγήσει ο διάλογος ή αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν προς τη σωστή κατεύθυνση, εμείς θα πρέπει να έχουμε κάνει όλη τη δουλειά που είναι απαραίτητη για να μπορέσει η Τουρκία να νοιώσει το βάρος των δικών της παρασπονδιών και των δικών της άτεγκτων στάσεων, να μην υπάρξει αναβάθμιση του ψευδοκράτους και, ταυτόχρονα, η δική μας η πλευρά να έχει και την έξωθεν καλή μαρτυρία, ότι δηλαδή έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν στη βάση αρχών, στη βάση λειτουργικών προτάσεων, στη βάση της επανένωσης των θεσμών, του λαού και της Κύπρου. Παράλληλα, να είναι σαφές ότι δεν καρποφόρησαν οι διαδικασίες αυτές λόγω της τουρκικής στάσης και συμπεριφοράς. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και για αυτό το λόγο χρειάζεται, κατά τη δική μας την άποψη, έγκαιρη, έγκυρη και προληπτική διαδικασία για να πληροφορούνται οι βασικοί παίκτες του Κυπριακού και τα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων ποιος είναι εντός και ποιος είναι εκτός των αρχών του διεθνούς δικαίου των ψηφισμάτων των ΗΕ.

    Ερ. Σε αυτό το σχέδιο περιλαμβάνεται και αποχώρηση της ε/κ πλευράς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

    Το τι θα πράξουμε θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτή τη διαδικασία. Είμαστε και συνετοί και ουσιαστικοί και εμπεριστατωμένοι και με επιχειρήματα στη διατύπωση των προτάσεων και των θέσεων μας. Απ εκεί και πέρα χρειάζεται και ο διεθνής παράγοντας να ξέρει ποιοι βρίσκονται εκτός αυτών των διαδικασιών.

    Ερ. Ποιος νομίζετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις;

    Η λύση του Κυπριακού αναζητείται στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και με την προσφορά των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Ομως, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ και ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και να ενσωματωθεί στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια, θεωρούμε ότι ο ρόλος της ΕΕ πρέπει να είναι συμβλητικός, δημιουργικός, ουσιαστικός στην επίλυση του Κυπριακού, πάντα στη βάση των αρχών και των αξιών της ΕΕ. Και είναι για αυτό το λόγο που εμείς θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει και ρόλο και λόγο και με διάφορους τρόπους και διαβαθμισμένες ενέργειες και δράσεις να ενισχύσει τις προσπάθειες αυτές, νοουμένου ότι το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, αν φτάσουμε σε λύση, θα συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Εμείς απορρίπτουμε τις μόνιμες αποκλίσεις, απορρίπτουμε τη θέση ότι η λύση πρέπει να καταστεί πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ. Εμείς θεωρούμε ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια και στη βάση αυτών των αξιών και ταυτόχρονα να συνεχίζει να παρουσιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα ενεργό κράτος, που θα επωφελείται των ωφελημάτων, αλλά ταυτόχρονα να είναι σωστό και προς τις δεσμεύσεις του προς την ΕΕ.

    Ερ. Θεωρείτε ότι η πορεία των συνομιλιών θα αποτελέσει το βαρόμετρο για τη συνεργασία του ΔΗΚΟ με την Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια;

    Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι κορυφαίο θέμα. Αναμφίβολα η εσωτερική διακυβέρνηση έχει ένα σημαίνοντα ρόλο, όμως, για μας το Κυπριακό ήταν και παραμένει ένα κορυφαίο θέμα. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δημιουργικοί και ουσιαστικοί. Και σε σχέση με τους χειρισμούς στο Κυπριακό, έχουμε τη δυνατότητα να υποβάλουμε και σκέψεις και προτάσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι μια σχέση ειλικρινής και έντιμη και εμείς λέμε ότι στη βάση της ενημέρωσης που έχουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσπαθούμε να είμαστε ουσιαστικοί και δημιουργικοί, γιατί στόχος μας είναι να πετύχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερ. Εντός του κόμματός σας διατυπώνονται διαφωνίες ως προς την ακολουθούμενη πολιτική στο Κυπριακό. Πόσο αυτές επηρεάζουν τη στάση του κόμματος στις διεργασίες για λύση του Κυπριακού;

    Οσον αφορά την ουσία του Κυπριακού, εγώ δεν έχω διαπιστώσει να υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις, ούτε να υπάρχουν διαφορετικές θέσεις σε ό,τι αφορά την ακολουθούμενη πολιτική μας που βασίζεται στις διαχρονικές αρχές του ΔΗΚΟ. Αυτό είναι ξεκάθαρο μέσα από τις συζητήσεις και στη Γραμματεία και στο Εκτελεστικό Γραφείο και στα διάφορα συλλογικά όργανα του κόμματος. Εκείνο που παρουσιάζεται πολλές φορές είναι μια εικόνα, η οποία κατά την άποψή μου δεν είναι αντικειμενική και δεν είναι δίκαιη. Μια εικόνα που δείχνει ότι υπάρχει στο κόμμα μια διγλωσσία. Τουλάχιστον, όσες φορές συζητήσαμε στα συλλογικά όργανα του κόμματος, όταν ζήτησα αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις επί των θέσεων που προβάλλει το ΔΗΚΟ ή επί των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του κόμματος να κατατεθούν, κανένας δεν εξέφρασε οποιαδήποτε διαφωνία σε ό,τι αφορά τις θέσεις και τις αρχές. Επομένως, τα μηνύματα ή οι εικόνες που βγαίνουν προς τα έξω σίγουρα δεν είναι οι πραγματικές και σίγουρα μας αδικούν.

    Ερ. Υπήρξαν κάποιες πληροφορίες για μετακίνηση του εκλογικού σας συνεδρίου μετά τις ευρωεκλογές αντί το Μάρτιο του 2009, που ήταν προγραμματισμένο. Ευσταθούν οι πληροφορίες αυτές;

    Εμείς στις επόμενες ημέρες θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις στο Εκτελεστικό Γραφείο και μετά η Κεντρική Επιτροπή, που είναι και το αρμόδιο σώμα, θα αποφασίσει την προκήρυξη του συνεδρίου. Ηδη άρχισαν οι συζητήσεις στο κόμμα, υπήρξαν προτάσεις, υπάρχει μια πρόταση για τη διεξαγωγή του συνεδρίου πριν τις ευρωεκλογές, όμως τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα λάβουν στις επόμενες μέρες τις τελικές αποφάσεις.

    Ερ. Εχει διατυπωθεί πρόταση για πραγματοποίηση του συνεδρίου μετά τις ευρωεκλογές;

    Υπήρξε στο παρελθόν μια συνέντευξη αξιωματούχου του κόμματος που είπε ότι ενδεχομένως θα ήταν καλύτερα να γινόταν μετά τις ευρωεκλογές. Όμως, απ ό,τι φαίνεται η κυρίαρχη αντίληψη, χωρίς ακόμη να έχουμε τελικές θέσεις, είναι ότι το ΔΗΚΟ θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζονται από το καταστατικό για το εκλογικό του συνέδριο. Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε ομόφωνα και στη γραμματεία του Εκτελεστικού Γραφείου.

    Ερ. Ενόψει των ευρωεκλογών το ΔΗΚΟ μελετά το ενδεχόμενο συνεργασιών;

    Το θέμα των συνεργασιών είναι πάντα ανοικτό. Είμαστε ένα κόμμα που θέλουμε και επιδιώκουμε να έχουμε ένα ανοικτό διάλογο, μια ανοικτή συζήτηση με όλες τις πλευρές που νοιώθουν και θεωρούν ότι βρίσκονται στον ενδιάμεσο χώρο. Το ΔΗΚΟ θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις όταν έλθει η συγκεκριμένη ώρα, αφού σταθμιστούν και αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα, δεδομένα τα οποία θα συνάδουν και προς τα συμφέροντα του ΔΗΚΟ και προς τα συμφέροντα του ευρύτερου χώρου.

    Ερ. Με την ανάληψη της Προεδρίας της Βουλής είχατε δεσμευτεί να προωθήσετε την κοινοβουλευτική διπλωματία. Πώς θα προωθήσετε αυτό το θέμα;

    Η κοινοβουλευτική διπλωματία είναι μια αναγκαιότητα στην εποχή που ζούμε. Τα Κοινοβούλια σε πολλές χώρες ασκούν ένα πολύ σημαντικό ρόλο και βεβαίως πολλά κοινοβούλια επηρεάζουν και τις αποφάσεις των Κυβερνήσεών τους. Εμείς θεωρούμε ότι και το δικό μας το Κοινοβούλιο έχει ευθύνη, έχει υποχρέωση, έχει καθήκον να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό στη βάση ενός σχεδιασμού, ενός καλά προετοιμασμένου προγράμματος για να μπορέσουμε να είμαστε συμβλητικοί στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για να μπορέσουμε να προωθήσουμε και τις θέσεις της πλευράς μας και ταυτόχρονα να ανοίξουμε και κάποιους δρόμους που κρίνουμε ότι μπορεί να είναι προς όφελος της δικής μας υπόθεσης.

    Σε αυτή τη βάση έχουν γίνει από τον Πρόεδρο της Βουλής τρεις επισκέψεις. Ηδη προγραμματίζω επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία, θα υπάρξει επίσκεψη στην Αλβανία, ενώ προγραμματίζονται επισκέψεις μου στην Ουγγαρία και την Τσεχία, αλλά και σε αραβικές και αφρικανικές χώρες. Με τη νέα χρονιά προγραμματίζω επισκέψεις μου και στις ΗΠΑ, στη Ρωσία και στην Κίνα, όπως επίσης και στην Ουκρανία, Μολδαβία, και άλλες χώρες της κεντρικής Ασίας.

    Πέραν από τις δραστηριότητες και τις δράσεις του Προέδρου της Βουλής, ήδη είμαστε σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία των διεθνών σχέσεων της Βουλής, αλλά και με το Υπουργείο Εξωτερικών για να μπορέσει και η Επιτροπή Εξωτερικών να έχει περισσότερες και πιο συστηματικές επαφές, όπως επίσης και διάφορες κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες έτσι ώστε να καλύψουμε όσο το δυνατόν σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα ευρύ φάσμα επαφών, αλλά και συνομολόγησης μνημονίων εργασίας, όπως για παράδειγμα αυτό που υπογράψαμε πρόσφατα με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΗΔΕΙΑ

    Στα κατεχόμενα, για πρώτη φορά μετά την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, πέρασε το Σάββατο ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, προκειμένου να απευθύνει τον ύστατο χαιρετισμό στη Ζεχρά Οζγκιούρ, σύζυγο του αποβιώσαντος προ τριετίας Τ/κ πολιτικού Οζκέρ Οζγκιούρ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Ερση, παρέστη στην κηδεία της Ζεχρά Οζγκιούρ, η οποία απεβίωσε την Παρασκευή και κηδεύθηκε στο Νεκροταφείο Λευκωσίας, δίπλα στον Οζκέρ Οζγκιούρ.

    Το ζεύγος Χριστόφια εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια Οζγκιούρ, με εμφανή τη συγκίνησή τους και, αφού άκουσαν τις επικήδειες προσευχές, εναπόθεσαν τα λουλούδια που έφεραν μαζί τους, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας θεάθηκε να ανταλλάσσει λίγα λόγια και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Τσεχίας Miloslav Vlcek, επικεφαλής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Vojtech FILIP, Αντιπρόεδρος της τσεχικής Βουλής, ο Jiry HANUS, Μέλος του Αστικού Δημοκρατικού Κόμματος (ODS), ο Michal HASEK, Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CSSD), ο Pavel SEVERA, Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (KDU-CSL) και ο Pavel KOVACIK, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βοημίας και Μοραβίας (KSCM). Την τσεχική κοινοβουλευτική αντιπροσωπία συνοδεύει μεγάλη ομάδα Τσέχων επιχειρηματιών.

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Βουλής της Τσεχίας θα γίνει μεταξύ άλλων δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν.

    [04] ΚΥΝΗΓΙ ΕΝΑΡΞΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

    Αρχισε την Κυριακή το κυνήγι του ενδημικού θηράματος, που θα διαρκέσει μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου.

    Οι κυνηγητικές εξορμήσεις θα πραγματοποιούνται Τετάρτη και Κυριακή.

    Το κότα είναι πέντε περδίκια και δυο λαγοί ή τέσσερα περδίκια, μια φραγκολίνα και δυο λαγοί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 2 November 2008 - 10:29:21 UTC