Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΕ
  • [03] ΕΕ- ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Δεν είναι στις προθέσεις του να διακόψει τις απευθείας συνομιλίες προς επίλυση του Κυπριακού, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιμείνει σε λύση, γιατί, όπως ανέφερε, ``αυτός ο τόπος ανήκει και στις δύο κοινότητες και αυτό είναι κάτι που πρέπει και εμείς να χωνέψουμε``.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής για τα 100χρονα του Δήμου Ακανθούς, που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας και ερωτηθείς για το τι θα παρουσιάσει στην προγραμματισμένη συνάντηση της Δευτέρας, στο πλαίσιο της συνέχισης των απευθείας διαπραγματεύσεων με την τουρκοκυπριακή πλευρά ή εάν θα ζητηθούν κάποιες διευκρινίσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι οι θέσεις του ``δεν είναι αυτές που εκφωνούνται σε μιαν πανηγυρική ομιλία``.

    ``Είναι πάγιες θέσεις, είναι πιστεύω και αυτό το πιστεύω θα το προωθήσω μέχρι τέλους``, τόνισε, προσθέτοντας πως, ``από εκεί και πέρα, οι συνομιλίες δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα``.

    ``Θα έχουμε δυσκολίες και αυτό το γνωρίζαμε, διαφορετικά θα ήταν λυμένο και το Κυπριακό μέχρι σήμερα``, πρόσθεσε.

    ``Συζητούμε την πτυχή της διακυβέρνησης`` και ``συνεχίζουμε τη συζήτηση``, κατά την οποία ``θα σχολιάσω τοποθετήσεις του κ. Ταλάτ επί των δικών μας εισηγήσεων για την εκτελεστική εξουσία``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    ``Ο κ. Ταλάτ θα προχωρήσει να σχολιάσει δικές μου τοποθετήσεις, σε ό,τι αφορά στη νομοθετική εξουσία``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ``Εδώ βρισκόμαστε και θέλω``, συνέχισε, ``να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο. Επειδή διαδίδεται δια της ψιθύρου -και δεν μιλώ για το εσωτερικό μας μέτωπο, κάποτε θυματοποιούνται και άνθρωποι του εσωτερικού μετώπου από αυτά- ότι τάχατες εμείς είμαστε εμπόδιο για να διεξάγονται γρήγορα οι διαπραγματεύσεις, ότι καθυστερούμε τη διαπραγματευτική διαδικασία``.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, ``για όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν, `ένοχοι` είναι και οι δύο συνομιλητές. Ο καθένας έχει τις υποχρεώσεις του. Κάποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάποτε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης``.

    ``Αλλά``, συνέχισε, ``θα το κάνω ξεκάθαρο ότι δεν θα απεμπολήσω τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκπηγάζουν από τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    ``Αυτό``, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``να γίνει ξεκάθαρο και σε εκείνους που από έξω `αγωνιούν` για την πορεία των συνομιλιών και σε εκείνους που από μέσα, πιθανόν, να αγωνιούν και ``να μην πέφτουμε θύματα τακτικών διαφόρων πλευρών``.

    ``Για τρία έως τέσσερα χρόνια δεν είχαμε καμιά συνομιλία. Ημασταν δηλαδή τότε σε καλύτερη θέση; Αυτή την ώρα προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε``, πρόσθεσε.

    ``Το κάνω ξεκάθαρο``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``ότι εγώ δεν πρόκειται να διακόψω τις συνομιλίες. Δεν μπήκαμε σε αυτήν τη διαδικασία για να διακόψουμε. Δηλαδή για δύο - τρεις μήνες και να βρούμε διάφορες προφάσεις να το σκάσουμε``.

    ``Και να το ξέρει αυτό και η τουρκική πλευρά``, ότι ``εμείς θα επιμείνουμε σε λύση``, τόνισε και πάλιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ``Βεβαίως``, συνέχισε, ``να βρούμε κοινή γλώσσα, να στηρίξουμε από κοινού κάποιες αρχές για το καλό του τόπου μας, γιατί αυτός ο τόπος ανήκει και στις δύο κοινότητες και αυτό είναι κάτι που πρέπει και εμείς να χωνέψουμε``.

    ``Με αυτά``, είπε ο κ. Χριστόφιας, ``θέλω να διαβεβαιώσω τον κυπριακό λαό ότι θα συνεχίσουμε με συνέπεια να υπερασπιζόμαστε αρχές, να είμαστε όμως ευέλικτοι, σε μιαν προσπάθεια να λυτρώσουμε αυτό τον τόπο από τα δεινά της κατοχής``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΕ

    Η ε/κ πλευρά πρέπει να κινηθεί προληπτικά προκειμένου σε περίπτωση αδιεξόδου στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού να καταστεί σαφές ποια είναι η πλευρά με τις αδιάλλακτες θέσεις, αλλά και να αναχαιτιστούν προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους, θεωρεί ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.

    Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε στο ``σχέδιο Β``, που το ΔΗΚΟ εισηγήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζοντάς το ως μια προληπτική πολιτική, προκειμένου να γίνει ξεκάθαρο πως η ε/κ πλευρά έκανε το παν για τη λύση του Κυπριακού. Οπως δήλωσε, μετά τις εκλογές, σε κάποια κέντρα λήψης αποφάσεων διαπιστώνεται μια καλή εντύπωση για τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ στον αντίποδα κάποιες από τις θέσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά είναι χειρότερες από αυτές που υπέβαλλε το 2004.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ακόμη στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ότι παραμένει η θέση του ΔΗΚΟ ότι η βάση λύσης του Κυπριακού δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά τονίζει ότι το Κυπριακό θα λυθεί με διαπραγματεύσεις. «Εμείς θέλουμε λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και όχι ένα όπως -όπως κλείσιμο του Κυπριακού», δηλώνει. Τονίζει για ακόμη μια φορά πως το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα και προσθέτει πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις αρχές λύσης του Κυπριακού.

    Οσον αφορά τις διαφωνίες που διατυπώνονται στο ΔΗΚΟ αναφορικά με την ακολουθούμενη πολιτική στο Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν είπε ότι στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος για το Κυπριακό, δεν εκφράζονται διαφωνίες και τονίζει ότι η εικόνα «δύο σχολών» στο ΔΗΚΟ γύρω από το Κυπριακό, η οποία δημιουργείται κατά καιρούς αδικεί το κόμμα.

    Σημειώνει ακόμη ότι η ``κυρίαρχη αντίληψη`` στα όργανα του ΔΗΚΟ είναι το εκλογικό συνέδριο να πραγματοποιηθεί στο χρόνο που ορίζει το καταστατικό του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι τις οριστικές αποφάσεις θα πάρουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Οσον αφορά την κοινοβουλευτική διπλωματία, ο Πρόεδρος της Βουλής προγραμματίζει σειρά επισκέψεων στο εξωτερικό, που περιλαμβάνει επισκέψεις σε ΗΠΑ, Ρωσία Κίνα, Αρμενία, Τσεχία, αφρικανικές και αραβικές χώρες, ενώ υποδεικνύει την ανάγκη ενός σχεδιασμού, προκειμένου το Κοινοβούλιο να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των θέσεων της ε/κ πλευράς.

    [03] ΕΕ- ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Στο 3,8% του ενεργού πληθυσμού, κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Σεπτέμβριο, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τον Αύγουστο (3,7%). Πρόκειται για την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη στο 7,5%, ενώ στο σύνολο της Κοινότητας από 6,9% τον Αύγουστο αυξήθηκε στο 7% το Σεπτέμβριο.

    Οι καλύτερες επιδόσεις καταγράφηκαν στην Ολλανδία (2,5%), στη Δανία (2,9%), στην Αυστρία (3,2%) και στην Κύπρο (3,8). Αντίθετα, τα ψηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Ισπανία (11,9), στη Σλοβακία (10,0%), στη Γαλλία (7,9%) και στην Ουγγαρία (7,9%). Στην Ελλάδα, όπου τα κοινοτικά στοιχεία αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του 2008 το ποσοστό ανεργίας ήταν 7,5%.

    Ειδικότερα, στην Κύπρο η ανεργία στις γυναίκες ήταν 4,6% (4,4% τον Αύγουστο), στους άνδρες 3,2% (3,1% τον Αύγουστο), ενώ στους νέους κάτω των 25 ετών 9,7% (9,7% και τον Αύγουστο). Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ευρωζώνη ήταν 8,2% στις γυναίκες, 6,9% στους άνδρες και 15,3% στους νέους κάτω των 25 ετών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 2 November 2008 - 12:29:19 UTC