Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ 7Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑΡ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΚΥΠΡΙΟΙ - Β` ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ 7Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η 7η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Πρώτος στο χώρο του αεροδρομίου έφθασε ο Τ/κ ηγέτης και ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τους δύο ηγέτες υποδέχθηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Και σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση για το θέμα της διακυβέρνησης.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑΡ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Τρεις διμερείς συμφωνίες και τέσσερα Μνημόνια Συνεργασίας σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων υπεγράφησαν σήμερα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κατάρ.

    Οι συμφωνίες επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, και του Πρωθυπουργού και Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων του Κατάρ Σεΐχη Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Thani και υπεγράφησαν μεταξύ των αρμοδίων Υπουργών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών των δύο χωρών.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση και την υπογραφή των συμφωνιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφού χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις συμφωνίες, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό του Κατάρ για την κατανόηση που έχει επιδείξει στην ανάλυση που έχει προβεί για το Κυπριακό.

    «Όπως γνωρίζεται, το Κατάρ διατηρεί πολύ στενές και φιλικές σχέσεις με την Τουρκία και έχω παρακαλέσει τον Πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσουν και να αξιοποιήσουν αυτές τις σχέσεις ώστε να βοηθηθεί η Τουρκία να κατανοήσει ότι είναι προς το κοινό συμφέρον και στο συμφέρον της για την ένταξη στην ΕΕ, να τελεσφορήσουν οι σκληρές προσπάθειες τις οποίες καταβάλλουμε για λύση του Κυπριακού προβλήματος», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Κατάρ ευχήθηκε όπως το κυπριακό πρόβλημα διευθετηθεί μέσω των διαπραγματεύσεων και μέσω του διπλωματικού διαλόγου και όπως τελικά επικρατήσει η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή προς όφελος όλων των χωρών.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το Κυπριακό προχωρά ανάλογα με τις θέσεις που κατατίθενται, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι εάν οι θέσεις είναι λογικές τότε υπάρχει καλός ρυθμός, εάν όχι, τότε οι συνομιλίες δεν μπορούν να καταλήξουν πουθενά.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Κύπρου και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``οι συναντήσεις του κ. Ιακώβου με τον κ. Ναμί και των συνεργατών τους εντάσσονται μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, την οποία έχουμε ξεκινήσει από τις αρχές του Σεπτέμβρη``.

    Ανέφερε ότι ``ο στόχος αυτών των συναντήσεων είναι η διαχείριση και η περαιτέρω συζήτηση`` είτε των ζητημάτων που θα τεθούν στην επόμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων είτε ζητημάτων που προκύπτουν από τις συναντήσεις, έτσι ώστε να τα διαχειριστούν περαιτέρω.

    ``Αυτό κάνει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης πιο αποτελεσματική και αναβαθμίζει τις πιθανότητες και τις προϋποθέσεις να καταλήγουμε σε συμφωνίες επί συγκεκριμένων ζητημάτων``, είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``η διαδικασία είναι ήδη εντατική`` και ότι ``κατά μέσο όρο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συναντώνται μία φορά την εβδομάδα``.

    ``Αυτή η συχνότητα των συναντήσεων δίνει τη δυνατότητα για σοβαρή διαπραγμάτευση και για καλή προετοιμασία, αλλά και για διαχείριση των συναντήσεων με την έννοια του τί απομένει, του τί προκύπτει από τη συνάντηση, το οποίο θα πρέπει να διαχειριστούμε για την επόμενη συνάντηση``, σημείωσε.

    [04] ΚΥΠΡΙΟΙ - Β` ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Τελέστηκε στο χώρο του μνημείου Κυπρίων πεσόντων κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο η καθιερωμένη εκδήλωση του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πολεμιστών Β` Παγκοσμίου Πολέμου για την Ημέρα Ανάμνησης των πεσόντων κατά τη διάρκεια των δυο Παγκοσμίων Πολέμων.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία τελέστηκε παρουσία του Προέδρου της Βουλής Μάριου Καρογιάν, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, του Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Δημητρίου, του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας Ελσης Χριστόφια, κομματικών εκπροσώπων, Πρέσβεων και εκπροσώπων διπλωματικών αποστολών, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων στους δυο Παγκόσμιους Πολέμους.

    Ολοι οι παρευρισκόμενοι έφεραν στο πέτο τους μια κόκκινη παπαρούνα η οποία είχε επιλεγεί ως έμβλημα της ανακωχής του Α Παγκόσμιου Πολέμου στις 11 Νοεμβρίου του 1918.

    Στην ομιλία του, την οποία ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε «χαιρετισμό τιμής και ευγνωμοσύνης για τα 70 εκατομμύρια που έδωσαν τη ζωή τους υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» επισημαίνοντας πως η Ημέρα Ανάμνησης «αναδεικνύει και υπογραμμίζει ότι η ειρήνη, η ελευθερία και η δημοκρατία είναι πανανθρώπινες αξίες που κατακτήθηκαν με αγώνες» και που για την υπεράσπιση τους χρειάζεται συνεχής αγώνας «ενάντια σε εκείνες τις πολιτικές που προκαλούν πολέμους και προωθούν την αδικία».

    Σημείωσε παράλληλα πως η ειρήνη, η φιλία, η αλληλεγγύη και η συνεργασία μεταξύ των χωρών και των λαών «είναι η μόνιμη επιδίωξη και ο διαχρονικός στόχος των προοδευτικών και φιλειρηνικών δυνάμεων στον κόσμο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 11 November 2008 - 16:29:33 UTC