Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΡΩΣΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις και ο διάλογος στην Κύπρο θα πάνε καλύτερα, εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει απόψεις για την πορεία των συνομιλιών που μιλούν για αδιέξοδο, ο ΓΓ είπε πως αντιτίθεται στο σκεπτικισμό, «γιατί ο αχρείαστος σκεπτικισμός δεν είναι επιθυμητός για τη συνεχιζόμενη διαδικασία».

    ``Η διεθνής κοινότητα πρέπει πάντοτε να ενθαρρύνει αυτή την πολύ εύθραυστη διαπραγματευτική διαδικασία``, πρόσθεσε.

    Αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινή άφιξη στην Κύπρο του ειδικού του απεσταλμένου, Αλεξάντερ Ντάουνερ και στην εμπλοκή του σε διάλογο με τους ηγέτες και των δύο πλευρών.

    ``Η διαπραγματευτική διαδικασία είναι πιστεύω ενθαρρυντική. Και οι δύο ηγέτες επέδειξαν πολλή ισχυρή πολιτική βούληση για επίλυση του πολυετούς αυτού ζητήματος μέσω διαλόγου και μίας αμοιβαία αποδεκτής φόρμουλας. Κι αυτό είναι ενθαρρυντικό``, είπε.

    Ο κ. Μπαν μίλησε για τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    «Βεβαιώθηκα και εντυπωσιάστηκα από την πολλή ισχυρή δέσμευση των δύο ηγετών να επιλύσουν το πρόβλημα. Μου είπαν πως υπήρξαν φίλοι επί μακρόν, γι` αυτό νομίζω πως με περισσότερο διάλογο και διαπραγματεύσεις τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα αυτή τη φορά``, κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι η τεχνική της διαπραγμάτευσης που πρότεινε η ελληνοκυπριακή πλευρά για τις απευθείας συνομιλίες, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση, είναι ότι το τελικό πάρε-δώσε θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης όλων των πτυχών του Κυπριακού και την αποσαφήνιση των σημείων πάνω στα οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν ή διαφωνούν.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατά την άφιξη του στο Προεδρικό μετά και την 7η συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας, με αντικείμενο το θέμα της διακυβέρνησης, είπε ότι σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση υπάρχουν περιπτώσεις που σημειώνεται σύγκλιση και συνεχίζει να υπάρχει και απόκλιση. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, ``δεν είναι τυχαίο το ότι έχουμε εξουσιοδοτήσει τον κ. Ιακώβου και τον κ. Ναμί την ερχόμενη Παρασκευή να συνέλθουν ξανά για να κουβεντιάσουν πάνω στα ζητήματα που υπάρχει δυνατότητα τελειωτικής σύγκλισης``.

    [03] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Το θέμα της νομοθετικής εξουσίας απασχόλησε τη συνάντηση την Τρίτη μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε μετά την τρίωρη περίπου συνάντηση, στον υπό τον έλεγχο των ΗΕ χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ οι συνομιλίες άρχισαν με την καθιερωμένη κατ ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών που διήρκεσε γύρω στη μια ώρα και συνεχίστηκαν με δίωρη συζήτηση στην παρουσία και των άλλων συμμετεχόντων στις συνομιλίες πάνω στο θέμα της νομοθετικής εξουσίας.

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε πως οι δυο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν την Πέμπτη το πρωί και πως οι εκπρόσωποί τους θα συζητήσουν περαιτέρω το θέμα της νομοθετικής εξουσίας την Παρασκευή το πρωί, προκειμένου να ασχοληθούν με κάποια από τα σημεία όπου υπάρχει απόκλιση μεταξύ των ηγετών, προσθέτοντας πως ασφαλώς τα σημεία στα οποία υπάρχει σύγκλιση δεν χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΡΩΣΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Πρωτόκολλο Οικονομικής Συνεργασίας υπέγραψαν Κύπρος και Ρωσία, το οποίο αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω σύσφιξη των υφιστάμενων δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και στην περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της υφιστάμενης συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως αυτών της οικονομίας, του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των μεταφορών, της υγείας και της παιδείας.

    Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν, μετά τη λήξη των εργασιών της πέμπτης Συνόδου της Κυπρο-Ρωσικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία, από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και από μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο Υφυπουργός Εμπορίου Stanislav Voskresenskiy, o οποίος ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 11 November 2008 - 20:29:29 UTC