Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΑΛΑΤ
  • [03] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ «ΛΑΡΝΑΚΑ»
  • [04] ΥΠΕΞ ΤΑΫΛΑΝΔΗ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

  • [01] ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Την εκτίμηση ότι η Τουρκία, παρ όλες τις διακηρύξεις της περί στήριξης της διαδικασίας των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, δεν είναι βοηθητική, αλλά αντίθετα προσπαθεί να την υποσκάψει, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στην αντιφώνησή του κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του και της συζύγου του Ελσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και η σύζυγος του Μαίη.

    Κατέστησε σαφές ότι ``η τουρκική ηγεσία πρέπει να γνωρίζει ότι αν δεν τερματίσει την κατοχή της Κύπρου και δεν σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ενωση``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι ``από τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος εξαρτάται η ειρήνη στην περιοχή``, αλλά και ``ένα μέλλον αγαστής συνεργασίας και ευημερίας των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε τον προσωπικό του θαυμασμό προς τον κ. Παπούλια, εξαίροντας τη συμμετοχή του στο έπος της εθνικής αντίστασης, τους αγώνες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και στήριξης στον αγώνα για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

    ``Μιας λύσης που στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της διεθνούς νομιμότητας θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα οδηγεί την πατρίδα μας στην επανένωση`` είπε και τόνισε πως με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει ανοίξει μια νέα ιστορική σελίδα στις σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών Κύπρου και Ελλάδας.

    Ανέφερε πως με την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, με πρώτο μέλημα την επανέναρξη του διαλόγου και την προώθηση μέτρων καλής θέλησης με στόχο να λειτουργήσουν σαν καταλύτες στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

    ``Αφού προηγήθηκε προκαταρκτική εργασία, από τις 3 Σεπτεμβρίου αυτού του χρόνου αρχίσαμε εφ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις με τον κ. Ταλάτ`` είπε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε πως ``παρά το γεγονός ότι με τον κ. Ταλάτ συνδεόμαστε από χρόνια με φιλία, κοινούς αγώνες και κοινές διακηρύξεις προοδευτικού περιεχομένου, εντούτοις τώρα που έχει αναδειχθεί σε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη διαδικασία των συνομιλιών``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη λύπη του γιατί, όπως είπε, διαπιστώνει μεταμόρφωση της πολιτικής του φιλοσοφίας, επισημαίνοντας ωστόσο πως κανένας δεν περίμενε πως οι συνομιλίες θα ήταν μια εύκολη διαδικασία.

    ``Αναμέναμε όμως, πως έχοντας συμφωνήσει στη βάση για λύση του προβλήματος, η διαδικασία θα προχωρούσε με πιο γρήγορους ρυθμούς και θα επιτυγχάνετο σ αυτό το χρονικό διάστημα περισσότερη πρόοδος`` είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Διαβεβαίωσε πάντως τον Ελληνα Πρόεδρο ``ότι δεν απογοητευόμαστε``, λέγοντας πως ``παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι, ψύχραιμοι, επιδεικνύουμε ευελιξία και διαπνεόμαστε από καλή θέληση για λύση. Την ίδια ώρα όμως μας διακρίνει αποφασιστικότητα και συνέπεια στην υπεράσπιση αρχών``.

    ``Δυστυχώς, ο σημαντικότατος παράγοντας για την επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκία, παρ όλες τις διακηρύξεις της περί στήριξης της διαδικασίας των συνομιλιών δεν είναι βοηθητική. Από τη μια Τούρκοι επίσημοι με δηλώσεις τους εμφανίζονται υποστηρικτές της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και από την άλλη δηλώνουν σε συνομιλητές τους πως στόχος της Τουρκίας είναι η επίτευξη συνομοσπονδίας δύο κρατών. Διαπιστώνουμε μία προσπάθεια δημόσιας υπόσκαψης της διαδικασίας των συνομιλιών, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό`` είπε ο κ. Χριστόφιας και διερωτήθηκε ``τι άλλο παρά προσπάθεια υπόσκαψης της διαδικασίας των συνομιλιών είναι οι συνεχείς παρενοχλήσεις των ερευνητικών σκαφών, που διεξάγουν έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της θαλάσσιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας μας από τουρκικές πολεμικές φρεγάτες και πολεμικά αεροσκάφη``.

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε πως ``δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίζει την κατοχή εδάφους χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να συμπεριφέρεται τόσο προκλητικά και την ίδια ώρα να προσδοκά να γίνει αποδεκτή ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης``.

    Υπογράμμισε ότι ``η Τουρκία πρέπει να εκτιμήσει τη στάση τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου και τη θετική τους προσέγγιση όσο αφορά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της τόσο έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας αλλά και της ίδιας της Ενωσης``.

    Παράλληλα προειδοποίησε την τουρκική ηγεσία ότι πρέπει να γνωρίζει ότι αν δεν τερματίσει την κατοχή της Κύπρου και δεν σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ενωση.

    Υπενθύμισε ότι για αιώνες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζούσαν μαζί αρμονικά, ανάμεικτοι και διάσπαρτοι σε όλο το νησί και ότι ο τεχνητός διαχωρισμός που υφίσταται σήμερα η Κύπρος είναι αποτέλεσμα της εισβολής της Τουρκίας και της κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας που ακολούθησε το φασιστικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄.

    ``Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του βίαιου ξεριζωμού των Ελληνοκυπρίων και της αναγκαστικής μετακίνησης των Τουρκοκυπρίων από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές`` είπε ο κ. Χριστόφιας και επεσήμανε πως στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής εντάσσεται και ο εποικισμός των κατεχομένων περιοχών από Τούρκους της Τουρκίας, οι οποίοι πλέον είναι υπερδιπλάσιοι σε αριθμό από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, καθώς και η οργανωμένη καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Αφού ανέφερε πως η επίλυση του Κυπριακού είναι για τον ίδιο στόχος ζωής, είπε πως ``παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε στα πλαίσια της διαδικασίας των συνομιλιών, παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος``.

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση του ότι ``η υφιστάμενη διαδικασία που προβλέπει στην επίτευξη μιας λύσης από τους Κύπριους για τους Κύπριους, χωρίς ξένες παρεμβολές, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, είναι η πιο καλή ευκαιρία για επίτευξη του στόχου μας`` της αποχώρησης του κατοχικού στρατού, του τερματισμού του εποικισμού και της επανένωσης της κοινωνίας, των θεσμών, της οικονομίας, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

    ``Σε αυτή μας την προσπάθεια στην οποία έχουμε αρωγό την ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, είμαστε σίγουροι πως με υπομονή και επιμονή θα επιτύχουμε`` είπε και πρόσθεσε πως ``από τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος εξαρτάται η ειρήνη στην περιοχή, αλλά να μου επιτρέψετε να πω και ένα μέλλον αγαστής συνεργασίας και ευημερίας των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου``.

    Ανέφερε επίσης ότι είναι κοινή διαπίστωση ότι η Ελλάδα σήμερα έχει αναπτυχθεί σε παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια, καθώς και ότι η θετική για την Ελλάδα διευθέτηση του θέματος της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες για ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Εξέφρασε μάλιστα από μέρους του κυπριακού λαού την αλληλεγγύη και συμπαράστασή στις προσπάθειες τόσο του ιδίου, όσο και της ελληνικής Κυβέρνησης για τη θετική διευθέτηση του πιο πάνω προβλήματος.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε αναδύονται νέοι ορίζοντες συνεργασίας και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη ραγδαία ανάπτυξη των πολύπλευρων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας τα τελευταία χρόνια στον οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό και πολιτιστικό τομέα.

    Σημείωσε ωστόσο πως οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και βαθέματος των πολύπλευρων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι τεράστιες.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΑΛΑΤ

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει και υποχρέωση και καθήκον να προωθεί τις διεθνείς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υπογράφει συμφωνίες με άλλα κυρίαρχα κράτη και να διεκδικεί αυτό που είναι αυτονόητο και σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας πως σε αυτό το θέμα δεν πέφτει λόγος στο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο κ. Καρογιάν που μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Λιχτενστάιν, για να συμμετάσχει στην 3η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των μικρών κρατών της Ευρώπης κλήθηκε να σχολιάσει τις επικρίσεις που διατύπωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφορικά με την πολιτική διακήρυξη που υπέγραψε στη Μόσχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ρώσο ομόλογό του.

    «Αυτό είναι και ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο και σίγουρα δεν πέφτει λόγος στον κ. Ταλάτ σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά» είπε. Εάν συνέχισε ο κ. Ταλάτ «πραγματικά νοιάζεται και θέλει να απαλλαχθούμε από τον τουρκικό κατοχικό στρατό και τις συνέπειες του, και εάν ο κ. Ταλάτ θέλει να επανενωθεί η Κύπρος έχει δρόμο να ακολουθήσει. Αυτός ο δρόμος είναι ο δρόμος της σύνεσης, είναι ο δρόμος των κινήσεων και των πρωτοβουλιών εκείνων που θα οδηγήσουν πραγματικά μια Κύπρο επανενωμένη, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, μια Κυπριακή Δημοκρατία αποστρατικοποιημένη, χωρίς τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εγγυήσεις χωρίς εποίκους και με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού», είπε

    Πρόσθεσε ακόμα ότι «εάν ο κ. Ταλάτ θέλει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο κανείς δεν τον εμποδίζει. Και βέβαια κανείς δεν τον εμποδίζει, η Τουρκία τον εμποδίζει γιατί η Τουρκία, κατά την άποψη μου, δεν έχει πειστεί ότι ήρθε η ώρα για λύση του Κυπριακού και η Τουρκία δεν πρόκειται τουλάχιστον όπως φαίνονται τα πράγματα στους αμέσως επόμενους μήνες να κάνει τέτοιες κινήσεις που να οδηγήσουν στην επανένωση».

    Κληθείς να σχολιάσει τη συμπλήρωση δέκα συναντήσεων μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Καρογιάν επανέλαβε πως «είναι πρόωρο ακόμη κάποιος να εξάγει τελικά συμπεράσματα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στις συναντήσεις και στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ. Εχω πει και άλλες φορές πως φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει εγκαταλείψει μέχρι στιγμής τις πάγιες θέσεις της, ανεξάρτητα εάν σε κάποια επί μέρους ζητήματα παρουσιάζονται κάποιες συγκλίσεις», σημείωσε.

    [03] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ «ΛΑΡΝΑΚΑ»

    Με αγιασμό που τελέστηκε το πρωί της Πέμπτης από το Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο στο αεροδρόμιο Λάρνακας, οι Κυπριακές Αερογραμμές παρουσίασαν το νέο τους απόκτημα, ένα αεροσκάφος Airbus A 319, στο οποίο δόθηκε το όνομα «LARNAKA».

    Σε δηλώσεις του, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Κίκης Λαζαρίδης ανέφερε ότι με την απόκτηση του νέου αεροσκάφους αντικαθιστάται «ένα παλαιότερο αεροσκάφος Α320» και πρόσθεσε ότι «τέτοια αεροπλάνα λόγω ηλικίας μας δημιουργούν αρκετά προβλήματα. Επειδή είμαστε ιδιαίτερα προσηλωμένοι στην ασφάλεια των αεροπλάνων δεν δεχόμαστε κανένα συμβιβασμό και έτσι συνεχώς αρκετά αεροπλάνα μας βρίσκονται στο έδαφος που στοιχίζουν για μας πάρα πολλά». Πρόσθεσε πως «η απόφαση και η στρατηγική» των Κυπριακών Αερογραμμών είναι σταδιακά να αντικαταστήσουμε όλα μας τα παλιά αεροπλάνα, ξεκινώντας με το νέο αεροπλάνο που έχει αποκτήσει η εταιρεία.

    Σημείωσε ότι το όνομα του αεροσκάφους είναι «LARNAKA» γιατί είναι «η πόλη, η οποία φιλοξενεί την εταιρεία για 34 χρόνια τώρα και είναι η επιχειρησιακή βάση της εταιρείας μας και νοιώθουμε ότι ήταν μια επιβαλλόμενη τιμή για αυτή την πόλη». Πρόσθεσε, επίσης, πως όταν έκανε ο ίδιος την εισήγηση για το όνομα του νέου αεροσκάφους «έγινε αμέσως αποδεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο».

    Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει πτήσεις το νέο αεροσκάφος, ο κ. Λαζαρίδης απάντησε ότι αυτό θα γίνει «εντός των ημερών. Πρέπει να ελεγχθεί από τις διάφορες υπηρεσίες του κράτους, την Πολιτική Αεροπορία και μέσα σε αυτές τις μέρες θα αρχίσει να δρομολογείται και σίγουρα πριν από τα Χριστούγεννα».

    [04] ΥΠΕΞ ΤΑΫΛΑΝΔΗ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

    Συστάσεις προς τους Κύπριους υπηκόους να αποφεύγουν την περίοδο αυτή οποιαδήποτε επίσκεψη στην Ταϊλάνδη λόγω της έκρυθμης κατάστασης, κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του.

    Οπως αναφέρει, σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων που εξέδωσε στις 3 Σεπτεμβρίου και 9 Οκτωβρίου 2008, προτρέπει τους Κύπριους υπηκόους όπως αποφύγουν την περίοδο αυτή οποιαδήποτε επίσκεψη στην Ταϊλάνδη, λόγω της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα εκδώσει νέα ανακοίνωση όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 27 November 2008 - 12:29:24 UTC