Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΙΟΥΦΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΙΟΥΦΑΣ

    Τη σταθερή προσήλωση της Βουλής των Ελλήνων, των κοινοβουλευτικών κομμάτων και του ελληνικού λαού, στον κοινό στόχο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος με δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Σιούφας τόνισε, επίσης, την ανάγκη κατάργησης του μοναδικού, όπως είπε «τείχους που υπάρχει στην Ευρώπη, ώστε να μπορέσουν οι δύο κοινότητες και οι πολίτες των δύο κοινοτήτων να συμβιώσουν ειρηνικά και αρμονικά».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, εξέφρασε την υποστήριξή του στο διάλογο που έχει ξεκινήσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Ταλάτ, «ώστε να υπάρχει λύση στα πλαίσια των αποφάσεων των ΗΕ και βεβαίως του Ευρωπαϊκού κεκτημένου».

    «Η Βουλή των Ελλήνων όπως μέχρι σήμερα στάθηκε δίπλα στον κυπριακό λαό, δίπλα στην κυπριακή Κυβέρνηση και το ίδιο θα κάνει με την ίδια αποφασιστικότητα και στο μέλλον», τόνισε ο κ. Σιούφας και αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ είπε ότι «είναι ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει το δυναμισμό του κυπριακού λαού για κατακτήσεις παρά τη δύσκολη παγκόσμια οικονομική συγκυρία την οποία περνάμε».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εξέφρασε τη χαρά του που επιστρέφει σε ένα οικείο χώρο, όπως είπε, όπου συνεργάστηκε θερμά και αδελφικά με τρεις Προέδρους της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη, την κ. Αννα Μπενάκη και τον κ. Σιούφα.

    Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων ευχήθηκε οι ευχές του να γίνουν πραγματικότητα γιατί όπως τόνισε «αυτός είναι και ο στόχος της δικής μου παρουσίας στο θώκο της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, ώστε να πείσει και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ ότι «εμείς οι Κύπριοι και μόνο εμείς έχουμε κοινά συμφέροντα και πρέπει στο τέλος της ημέρας να διαφεντέψουμε στον τόπο. Μακριά από ξένες επεμβάσεις από κατοχές, στα πλαίσια της ΕΕ για να αποκατασταθούν πλήρως και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ».

    Υπενθύμισε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι «αιώνες τώρα ζούσαμε ειρηνικά μαζί, πέσαμε σε πολλές παγίδες που έστησαν ξένοι», τονίζοντας ότι είναι ανάγκη «να επανέβρουμε τον παλιό καλό εαυτό μας και να συζήσουν ξανά ειρηνικά» διότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να είναι διχοτομημένη, αλλά και αρκετά μεγάλη για να χωρά ολόκληρο το λαό της , Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

    «Μπορεί να γίνει γέφυρα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών της περιοχής, αλλά και γέφυρα επαφής και συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των λαών της περιοχής. Αυτό είναι το όραμα μας και θα αναλώσουμε εαυτόν ώστε να τον πετύχουμε», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως οι συνομιλίες που άρχισαν έχουν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στον κυπριακό λαό και όχι μόνο και εξέφρασε την πεποίθηση του «ότι τελικά δεν θα προδώσουμε τις προσδοκίες».

    Ανέφερε μάλιστα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία προσέρχεται σε αυτή τη προσπάθεια με καλή θέληση, ευελιξία, ετοιμότητα, αντιμετωπίζει προβλήματα με την τ/κ πλευρά, «η προέλευση των οποίων είμαι σίγουρος ότι δεν είναι κυπριακή, είμαι σίγουρος ότι είναι από την Αγκυρα».

    «Δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας. Αυτός ο στόχος είναι ευγενικός, πολύ ανθρώπινος και ανθρωπιστικός είναι στόχος ευλογημένος και με τη συμπαράσταση της Ελλάδας, του Κοινοβουλίου, της Κυβέρνησης, του αδελφού ελληνικού λαού, θέλω να πιστεύω και με τη συμπαράσταση των Ευρωπαίων εταίρων μας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας θα μπορέσουμε να λυτρώσουμε τον τόπο και τον λαό μας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων απένειμε εκ νέου στον Πρόεδρο Χριστόφια, το χρυσό μετάλλιο της Βουλής, το οποίο το είχε λάβει ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, διαβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά ότι «όλα όσα είχαμε συμφωνήσει όταν ήσασταν Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων τα συνεχίζουμε με το σημερινό Πρόεδρο Μάριο Καρογιάν και με νέους στόχους».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας από την πλευρά του δώρισε στον κ. Σιούφα ένα ασημένιο αντίγραφο του καραβιού της Κερύνειας, εξηγώντας ότι το πρωτότυπο του καραβιού είναι ξύλινο, είχε βρεθεί στο βυθό της θάλασσας της Κερύνειας, από Κύπριο δύτη πριν την εισβολή.

    «Το έκθεμα βρίσκεται κατεχόμενο και αυτό, στο κάστρο της Κερύνειας. Ξέρετε ότι είμαι από την Κερύνεια, υπάρχει πολύ συναίσθημα σε αυτό το δώρο», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξέφρασε την ελπίδα «κάποια στιγμή με ένα ξύλινο αντίγραφο να μπορέσουμε να κάνουμε το γύρο της ελεύθερης Κύπρου και μαζί σας».

    Παραλαμβάνοντας το δώρο, ο κ. Σιούφας ευχήθηκε αυτό να γίνει πιο σύντομα και τόνισε ότι το αντίγραφο θα βρίσκεται στα πολύτιμα της Βουλής των Ελλήνων «για να συμβολίζει την δικιά σας αγάπη εδώ».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 27 November 2008 - 14:29:28 UTC