Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
  • [02] MAC - ΝΑΡΚΕΣ - ΧΟΡΗΓΙΕΣ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Την ευχή όπως το 2009 σημάνει την ταυτοποίηση αν είναι δυνατόν, όλων των ανευρισκομένων οστών, Ε/κ και Τ/κ θυμάτων των τραγωδιών της Κύπρου και τη διερεύνηση των αιτίων της κάθε περίπτωσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά από επίσκεψη στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) που εδρεύει στο χώρο του Αεροδρόμιου Λευκωσίας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος συνοδευόταν από τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου, συναντήθηκε με το ε/κ μέλος της Επιτροπής Ηλία Γεωργιάδη και το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Κριστόφ Ζιρόντ. Το μέλος της ΔΕΑ Τουρκοκύπρια Γκιουλτέν Πλουμέρ Κιουτσούκ βρίσκεται στο εξωτερικό.

    Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτή αποτελεί μια «οφειλή προς τις οικογένειες των αγνοουμένων και των δύο κοινοτήτων», σημειώνοντας ότι η διαδικασία που διεξάγεται στο ανθρωπολογικό Εργαστήρι είναι ένα «θετικό και σημαντικό βήμα για να απαλυνθεί, στο βαθμό που είναι δυνατό, ο πόνος των οικογενειών» και αυτό που απομένει, σημείωσε, είναι η διερεύνηση των αιτιών.

    Ανέφερε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση, συμβάλλει στο έργο της ΔΕΑ και αύριο πρόκειται να δώσει ακόμα 150 χιλιάδες ευρώ, τα οποία είναι επιπρόσθετα του προϋπολογισμού του 2008.

    Εξέφρασε την ευχή να υπάρξει επίσης «η συναντίληψη και η συμφιλίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, μέσα από την κατάληξη σε μια λύση η οποία να στηρίζεται σε αρχές της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας» η οποία να είναι μια κυπριακή λύση «και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των οποιονδήποτε ξένων, μια λύση λειτουργική και βιώσιμη».

    Σε παρατήρηση ότι για τα θέματα αγνοουμένων θα πρέπει να γίνει διερεύνηση στα αρχεία στην Τουρκία γιατί πολύς κόσμος μεταφέρθηκε εκεί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε «αυτό είναι η απαίτηση, αυτή είναι η προσπάθεια, αλλά δεν είναι απλό, γιατί ακόμη για να ανοίξουν ομαδικοί τάφοι που πιθανό να βρίσκονται κοντά σε στρατόπεδα στην κατεχόμενη περιοχή αυτό είναι ένα εμπόδιο, είναι δύσκολο, φαντάζεστε πόσο πιο δύσκολο θα είναι να φθάσουμε μέχρι την Τουρκία. Όμως είναι το ζητούμενο».

    [02] MAC - ΝΑΡΚΕΣ - ΧΟΡΗΓΙΕΣ

    Πρόσφατα ατυχήματα που σχετίζονται με νάρκες στην Κύπρο αποτελούν τραγική υπενθύμιση της ανάγκης για συνέχιση των προσπαθειών αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης, ενόψει και του κινδύνου να εξαντληθούν τα κονδύλια, δήλωσε ο Διευθυντής Προγραμμάτων του Mine Action Centre Cyprus (MAC) Μάικλ Ρέιν.

    Οπως είπε, ``οι νάρκες συνεχίζουν να ακρωτηριάζουν και μπορούν να σκοτώσουν στην Κύπρο, σχεδόν 35 χρόνια μετά την τοποθέτησή τους``, προσθέτοντας ότι ``έχει επιτευχθεί πολλή πρόοδος, αλλά τα τρία ατυχήματα το Δεκέμβριο αποτελούν τραγική υπενθύμιση ότι η εργασία αποναρκοθέτησης δεν έχει ολοκληρωθεί``.

    Ανέφερε ότι το 2008 πάνω από 6 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης έχουν επιστραφεί στην παραγωγική χρήση και 9,163 νάρκες έχουν αφαιρεθεί, από τις οποίες οι 5.666 αφορούσαν νάρκες κατά προσωπικού και οι 3.497 νάρκες κατά τεθωρακισμένων οχημάτων.

    Το έργο της αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης έχει κατά 80% ολοκληρωθεί, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος τερματισμού των εργασιών περί τα τέλη Ιανουαρίου 2009 εάν δεν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 29 December 2008 - 16:29:25 UTC