Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - 17Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΛΓΚΑΤΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΚΣΣΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - 17Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πραγματοποιούν την Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου, την 17η συνάντηση τους στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

    Η συνάντηση θα αρχίσει στις 10 το πρωί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, με θέμα το περιουσιακό.

    Κατά την προηγούμενη συνάντησή τους, στις 16 Ιανουαρίου, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων ολοκλήρωσαν τη συζήτηση τους στο κεφάλαιο διακυβέρνηση και διαμοιρασμός εξουσιών.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ είχε χαρακτηρίσει την τελευταία συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ ως «πολύ θετική», προσθέτοντας ότι σημειώθηκε καλή πρόοδος και ότι στη συνάντηση στις 28 Ιανουαρίου θα αρχίσει η συζήτηση του περιουσιακού.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε την Τρίτη στη Λάρνακα ότι κατά τη συνάντηση της Τετάρτης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον οποίο θα αρχίσει η συζήτηση για το περιουσιακό, η ε/κ πλευρά θα υπερασπιστεί αρχές και το δικαίωμα του πολίτη στην περιουσία του. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλούσε ύστερα από εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμή του στελέχους του ΑΚΕΛ Γιώργου Χριστοδουλίδη για τα 90χρονά του, η Επαρχιακή Επιτροπή ΑΚΕΛ Λάρνακας.

    Ερωτηθείς με ποιες προϋποθέσεις η ε/κ πλευρά πάει στη συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως «εμείς πάμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις». Ομως, συνέχισε, «από τη μια εμείς θα υπερασπιστούμε αρχές και το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην περιουσία του και να επιλέξει πώς θέλει να αξιοποιήσει την περιουσία του και την ίδια ώρα είμαι σίγουρος ότι η τουρκική πλευρά θα θελήσει να συνεχίσει πάνω στην πεπατημένη. Θα θελήσει ουσιαστικά να δοθούν αποζημιώσεις και να υπάρξει ανταλλαγή», είπε.

    «Δεν προδικάζω τίποτε, εύχομαι και ελπίζω αυτά που λέω να μην δικαιωθούν και να έχουμε μια ωραία συζήτηση με αλληλοκατανόηση. Το γεγονός όμως», πρόσθεσε, «ότι συνεχώς ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τονίζει ότι το πρόβλημα θα είναι το πιο δύσκολο, δηλαδή το περιουσιακό, το οποίο βεβαίως συνδέεται και με το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, συνδέεται και με την παρουσία των εποίκων, νομίζω ότι θα περάσουμε όχι εύκολες μέρες και συζητήσεις. Αλλά είμαστε πανέτοιμοι», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΛΓΚΑΤΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Κυβέρνηση θα εγείρει το θέμα που προέκυψε με την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της 4ης διακρατικής προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα καταχωρήσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), δήλωσε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε συνάντηση με το Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προεδρικού Επιτρόπου Γιώργου Ιακώβου, ``με θέμα την ανάληψη πιθανών ενεργειών προς αξιοποίηση της μαρτυρίας ομολογίας του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς, με κύριο στόχο να βοηθηθεί το έργο της πλήρους διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων``.

    ``Στη συνάντηση σήμερα το πρωί αποφασίστηκε όπως το όλο θέμα εγερθεί στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της 4ης διακρατικής προσφυγής της Δημοκρατίας, και παράλληλα αποφασίστηκε η καταχώρηση προσφυγής στο ΕΔΑΔ``, είπε.

    [04] ΚΣΣΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών του 1ου Μέρους της Συνόδου 2009 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιούνται στο Στρασβούργο από τις 26 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, Πρόεδρος της Συνέλευσης αναδείχθηκε άνευ ανθυποψηφίου για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Ισπανός Γερουσιαστής Luis Maria de Puig.

    Την κυπριακή αντιπροσωπεία για το έτος 2009 θα αποτελούν οι Βουλευτές Αντρος Κυπριανού, Χρήστος Πουργουρίδης, Αντιγόνη Παπαδοπούλου και Φειδίας Σαρίκας. Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας θα είναι ο Αντρος Κυπριανού.

    Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επανασύστασης των Προεδρείων των Πολιτικών Ομάδων της ΚΣΣΕ, ο κ. Κυπριανού επανεξελέγη Αντιπρόεδρος της Πολιτικής Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο κ. Πουργουρίδης επανεξελέγη μέλος του διευρυμένου Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο κ. Σαρίκας εκ των Αντιπροέδρων της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας κατέλαβαν επίσης σημαντικά αξιώματα κατά τη διάρκεια της επανασύστασης των Επιτροπών της Συνέλευσης για το τρέχον έτος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 28 January 2009 - 10:29:14 UTC