Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-01-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
  • [02] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως κατά τη συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, η ελληνοκυπριακή πλευρά υπερασπίστηκε τις αρχές για το περιουσιακό που υποστηρίζονται από το διεθνές δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη διεθνή και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πως και η άλλη πλευρά έθεσε τις δικές της θέσεις.

    Ερωτηθείς μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο πώς πήγε η πρώτη συνάντηση επί του περιουσιακού απάντησε: Ως αναμένετο».

    Κληθείς να πει αν οι δυο πλευρές κατέθεσαν τις θέσεις τους ή συμφωνήθηκαν οι αρχές πάνω στις οποίες θα λυθεί το περιουσιακό, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ο καθένας τοποθετήθηκε με βάση το πώς θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει η συζήτηση, ποιες αρχές θεωρεί ο καθένας ότι πρέπει να γίνει η συζήτηση και στην επόμενη συνάντηση θα γίνει εκατέρωθεν σχολιασμός των τοποθετήσεων της μιας και της άλλης πλευράς. ``Και από εκεί και πέρα θα συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα και θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε τις αρχές πάνω στις οποίες θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα``, ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν έπεσε μέσα στη χθεσινοβραδινή του πρόβλεψη, ότι η τουρκική πλευρά θα θελήσει να συνεχίσει πάνω στην πεπατημένη, ο κ. Χριστόφιας είπε πως «και εμείς ακολουθήσαμε τη δική μας πεπατημένη, υπερασπιζόμενοι τις αρχές πάνω στις οποίες και το διεθνές δίκαιο και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διεθνής και ευρωπαϊκή, στηρίζει αυτό το θέμα, ασχολείται με αυτό το θέμα. Και εκείνοι έβαλαν τις δικές τους απόψεις».

    Κληθείς να πει αν η δήλωση του κ. Ταλάτ ότι σέβεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας αποδεικνύεται και στην πράξη, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «θα φανεί στην πράξη αυτό το πράγμα». Πρόσθεσε πως «το δικαίωμα της ιδιοκτησίας από την ομάδα εργασίας έχει γίνει αποδεκτό και από τις δυο πλευρές. Το ερώτημα είναι πώς ασκείται αυτό το δικαίωμα και εδώ θα γίνει μεγάλη συζήτηση».

    «Οχι μόνο ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο και εκείνος που θα έχει τον πρώτο λόγο πώς μπορεί να έχει πρόσβαση στην περιουσία του και πότε», ανέφερε.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία ότι ο κ. Ταλάτ θα παρουσιάσει κάποιες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν διαφοροποιημένες όσον αφορά το περιουσιακό, ο κ. Χριστόφιας είπε πως εκφράζει την ανησυχία του για τις a priori δηλώσεις πολλών ηγετών πολιτικών κομμάτων.

    [02] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν δήλωσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αντάλλαξαν έγγραφα που καθορίζουν τις αρχές, οι οποίες θα καθοδηγήσουν τις συζητήσεις τους στο κεφάλαιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, που αφορά το περιουσιακό.

    Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες θα συναντηθούν και πάλι στις 4 Φεβρουαρίου και θα παρουσιάσουν τις αρχικές αντιδράσεις τους στα έγγραφα έκαστης πλευράς.

    Ο κ. Ζεριχούν ανέφερε ότι κατά την κατ` ιδίαν συνάντησή τους οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αποφάσισαν να εφαρμόσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις τεχνικές επιτροπές για την πολιτιστική κληρονομιά και συγκεκριμένα για την εγκαθίδρυση συμβουλευτικού σώματος για τη διατήρηση, προστασία και αποκατάσταση της ακίνητης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 28 January 2009 - 12:29:11 UTC