Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΕ - ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
  • [02] ΤΣΕΧΙΚΗ ΒΟΥΛΗ - ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΕΜΦΙΣ - ΠΡΟΚΡΙΣΗ

  • [01] ΗΕ - ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

    Επιστολή διαμαρτυρίας για παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία, απέστειλε στις 6 Φεβρουαρίου του 2009, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.

    Η επιστολή αποστάληκε προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και καταγγέλλει νέες παραβιάσεις από την Τουρκία των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου, που σημειώθηκαν από τις 2 Δεκεμβρίου 2008 μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2009.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, στην επιστολή του εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής Κυβέρνησης για τις παραβιάσεις και καλεί τον άμεσο τερματισμό τους.

    Τονίζει ότι η τουρκική πολιτική μη συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανονισμούς που διέπουν τη διεθνή αεροπλοΐα θέτει σε κίνδυνο την πτητική ασφάλεια και διαιωνίζει την έλλειψη ασφάλειας και την ένταση στο νησί.

    Επιπλέον, σημειώνει, οι συνεχείς προκλήσεις από μέρους της Τουρκίας που αποσκοπούν στην παγίωση της de facto διαίρεσης της Κύπρου και στην περαιτέρω ενίσχυση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στην κατεχόμενη περιοχή, σοβαρά υποσκάπτουν όλες τις προσπάθειες για επανένωση και συμφιλίωση.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τονίζει ότι η τουρκική Κυβέρνηση πρέπει να ακούσει το κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας, να συμμορφωθεί με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεισφέροντας έτσι στη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    Η επιστολή κυκλοφόρησε την Τρίτη επίσημα ως έγγραφο του ΟΗΕ.

    [02] ΤΣΕΧΙΚΗ ΒΟΥΛΗ - ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

    Η τσεχική Βουλή επικύρωσε το πρωί, μετά από διήμερη συνεδρίαση, τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Υπέρ της επικύρωσης τάχθηκαν 125 από τους παρόντες 197 βουλευτές. Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη θα πρέπει, επίσης, να επικυρωθεί και από τη Γερουσία της Τσεχίας και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλέον σκληρούς αντιπάλους της Συνθήκης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    Υπέρ της Συνθήκης στην τσεχική Βουλή ψήφισαν οι βουλευτές των κυβερνητικών παρατάξεων των Χριστιανοδημοκρατών και των Πράσινων, καθώς και οι αντιπολιτευόμενοι σοσιαλδημοκράτες βουλευτές. Από τη μεγαλύτερη κυβερνητική παράταξη του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Μ. Τοπολάνεκ, υπέρ της συνθήκης τάχθηκαν «μόνο οι 36 από τους 79 παρόντες βουλευτές. Οι υπόλοιποι, όπως και οι περισσότεροι βουλευτές του ΚΚ Τσεχίας, ψήφισαν εναντίον της Συνθήκης.

    Ο Πρωθυπουργός Μ. Τοπολάνεκ, μολονότι πρόβαλε σειρά αντιρρήσεων ως προς το περιεχόμενο της Συνθήκης, τελικά το υπερψήφις,ε σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν πανηγυρίζει και ότι η απόφασή του είναι «θέμα λογικής και όχι υπόθεση καρδιάς».

    Η Τσεχία και η Ιρλανδία είναι οι μοναδικές χώρες της ΕΕ που δεν έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη της Λισσαβόνας.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

    Ανθιση παρατηρείται στη λογοτεχνική παραγωγή της Κύπρου, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου στην τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, σημειώνοντας ότι ο θεσμός βρίσκεται σε στάδιο αναθεώρησης και ουσιαστικής αναδιαμόρφωσης.

    Σε ομιλία του στην τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, ο κ. Δημητρίου είπε ότι Υπουργείο Παιδείας, ευρισκόμενο σε ανοικτό διάλογο με το συγγραφικό και πνευματικό κόσμο του τόπου, προβαίνει σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του θεσμού.

    «Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη από το έτος 2008, η Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας και η Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικής / Νεανικής Λογοτεχνίας και Εικονογράφησης, λειτούργησαν μόνο με ανεξάρτητες προσωπικότητες. Η αλλαγή στη δομή των Επιτροπών για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας αποτελεί μόνο την αρχή μιας ευρύτερης ανασύνθεσης και αναδιαμόρφωσης του θεσμού», είπε.

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΕΜΦΙΣ - ΠΡΟΚΡΙΣΗ

    Ο Μάρκος Παγδατής νίκησε τον Ιάπωνα Κέι Νισικόρι, 56ο στον κόσμο, με 2 - 0 σετ για τον πρώτο γύρο του τουρνουά Regions Morgans Keegan στο Μέμφις των ΗΠΑ.

    Στον δεύτερο γύρο του τουρνουά, ο Παγδατής θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Τόμι Χάας (Γερμανία) και Σαμ Κέρεϊ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 18 February 2009 - 12:29:11 UTC