Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΕΡΒΙΑ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΚΟΜΜΑΤΑ - ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • [04] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΛΙΜΝΙΤΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΕΡΒΙΑ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία θα πραγματοποιήσει μεταξύ 23 και 24 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και άλλους πολιτειακούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, θα αναχωρήσει από την Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου.

    Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Παλάτι «Σερβία». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα πραγματοποιηθεί επίσης συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα εργασίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα εστιασθούν στην περαιτέρω εμβάθυνση των άριστων διμερών σχέσεων και στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Θα συζητηθεί επίσης το Κυπριακό, οι σχέσεις Σερβίας - ΕΕ και άλλα θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος.

    Μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Πρόεδρο Τάντιτς, θα υπογραφούν μια σειρά από Συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας που θα εδραιώνουν περαιτέρω τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί επίσης με την Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Σερβίας Σλάβιτσα Ντζούκιτς Ντεγιάνοβιτς.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βελιγράδι από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Σέρβο Πρωθυπουργό, στην παρουσία του Προέδρου Τάντιτς.

    Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει μαζί με τον Σέρβο ομόλογο του το Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώνεται από το Σερβικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το ΚΕΒΕ. Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μιλήσει στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης, 24 Φεβρουαρίου.

    [02] ΚΟΜΜΑΤΑ - ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

    Τις απόψεις τους σχετικά με το όραμά τους για μια λύση στο Κυπριακό, εξέφρασαν αρχηγοί και αντιπρόσωποι ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων στην καθιερωμένη συνάντηση, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σλοβακίας, στο Λήδρα Πάλας. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο ανέγνωσε μετά τη συνάντηση η Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο Αννα Τουρενίκοβα, οι Ε/κ και Τ/κ πολιτικοί εξέφρασαν τις απόψεις τους για το θέμα που πρότεινε το Δημοκρατικό Κόμμα «Το όραμά μας για λύση του Κυπριακού».

    «Προσβλέπουν σε μια διζωνική, δικοινοτική Κύπρο, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ η οποία θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων των δύο ηγετών, ελεύθερες από ξένη επιρροή», είπε η κ. Τουρενίκοβα. Πρόσθεσε ότι ``θα είναι το κοινό σπίτι για τις κοινότητές της και θα αποτελέσει μοντέλο για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών αρχών και θα είναι ένα ενεργό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας``.

    Η επόμενη συνάντηση των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου 2009, στις 10:30 πμ.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    Η διαδικασία για λύση του Κυπριακού έχει συμφωνηθεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και έχει γίνει αποδεκτή από τον ΟΗΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας δηλώσεις του Χασάν Ερτσακιτζά, εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, που ζήτησε ένα νέο Μπούργκενστοκ. ``Δεν ξέρω εάν ο κ. Ερτσακιτζά άρχισε να κάνει δηλώσεις για να προσπαθήσει να επιβάλει μία διαδικασία που, εν πάση περιπτώσει, δεν υπάρχει``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Πρόσθεσε ότι ``έχουμε ξεκαθαρίσει πάρα πολλές φορές ποια είναι η διαδικασία στο Κυπριακό, την οποία έχουν συμφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης, την αποδέχεται ο ΟΗΕ και είναι στη βάση αυτής της διαδικασίας που γίνονται σήμερα οι απευθείας διαπραγματεύσεις, χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα, χωρίς διαδικασίες επιδιαιτησίας, με στόχο οι δύο κοινότητες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, διά μέσου των ηγετών τους, μέσα από τις απευθείας διαπραγματεύσεις, να προσπαθήσουν να βρουν μία συνολική λύση στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα``.

    ``Αυτά έχουμε συμφωνήσει ως βάση λύσης στην προπαρασκευαστική περίοδο και είναι σε αυτή τη βάση που συζητούμε τώρα στις απευθείας διαπραγματεύσεις``, κατέληξε.

    [04] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΛΙΜΝΙΤΗ

    Η τουρκική πλευρά είναι αυτή που ``παρασπόνδησε`` όσον αφορά το άνοιγμα του οδοφράγματος στην περιοχή του Λιμνίτη, δήλωσε ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για άνοιγμα του οδοφράγματος, το οποίο περιλαμβάνεται σε επίσημη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ. Ιακώβου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της μικτής επιτροπής για το άνοιγμα του οδοφράγματος της ακριτικής περιοχής, η οποία δηλώνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι αγανακτισμένοι και προειδοποιεί με δυναμικά μέτρα, περιλαμβανομένου και του κλεισίματος άλλων οδοφραγμάτων.

    ``Επανειλημμένα πήραμε υποσχέσεις να περιμένουμε. Δυστυχώς φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει καρποφορήσει μέχρι στιγμής. Αυτό που απομένει σε εμάς είναι πάρουμε δυναμικά μέτρα. Για παράδειγμα, το κλείσιμο του οδοφραγμάτων, όπως είναι το οδόφραγμα του Αστρομερίτη, να το κλείσουμε``, είπε ύστερα από τη συνάντηση με τον κ. Ιακώβου το μέλος της Επιτροπής Ανδρέας Ιωάννου.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε πως το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη αναφέρεται συγκεκριμένα σε δημόσια ανακοίνωση που εξεδόθη ύστερα από συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. ``Εμείς είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε εκείνη την απόφαση η οποία ελήφθη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κ. Ταλάτ, η τ/κ πλευρά ουσιαστικά παρασπόνδησε αφού απαιτούσε πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση με οδοφράγματα ή βάζει διάφορους όρους οι οποίοι έχουν κριθεί ως απαράδεκτοι``, είπε. Σε ερώτηση γιατί η τ/κ πλευρά προτάσσει αυτές τις προφάσεις, ο κ. Ιακώβου είπε πως ``έχουμε κάποια υποψίες ότι πίσω από αυτή την άρνηση βρίσκονται άλλοι``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 18 February 2009 - 18:29:15 UTC