Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
  • [03] ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

  • [01] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε τη λύπη του γιατί τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας παρακωλύουν σοβαρά την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    Η τοποθέτηση αυτή των Ευρωβουλευτών έγινε στο πλαίσιο έκθεσης του Ευρωβουλευτή Αρι Βατάνεν σχετικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ, που υιοθετήθηκε σήμερα από την ολομέλεια του σώματος (293 ψήφους υπέρ, 283 κατά και 60 αποχές).

    Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι «από τη μία πλευρά η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει στην Κύπρο να συμμετάσχει σε αποστολές της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ) στις οποίες εμπλέκονται πληροφορίες και πόροι του ΝΑΤΟ και, από την άλλη πλευρά, η Κύπρος, αρνείται να επιτρέψει στην Τουρκία να συμμετάσχει στη συνολική ανάπτυξη της ΕΠΑΑ, σε βαθμό ανάλογο με το στρατιωτικό βάρος και τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη και την υπερατλαντική συμμαχία».

    Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να εμποδίζει τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ και ενθάρρυνε την Κύπρο, ως κράτος μέλος της ΕΕ, να επανεξετάσει την πολιτική θέση της όσον αφορά τη συμμετοχή της στη Σύμπραξη για την Ειρήνη. Κάλεσε ακόμη τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να απέχουν από τη χρήση του βέτο τους προκειμένου να εμποδίσουν κράτη μέλη της ΕΕ να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

    Για τους ευρωβουλευτές, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι παρόντα στις κοινές συνεδριάσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ χωρίς διακρίσεις.

    Η Ευρωβουλή αναγνώρισε επίσης «το σημαντικό ρόλο του ΝΑΤΟ, κατά το παρελθόν και σήμερα, στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης». Σημείωσε ακόμη ότι για την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας, και ότι η ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της, ανεξάρτητα από τις επιμέρους θέσεις που υιοθετούν τα κράτη της, εξακολουθεί να επωφελείται από τη διατήρηση της διατλαντικής συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τις ΗΠΑ και την ΕΕ να εντατικοποιήσουν τη διμερή σχέση τους και να την επεκτείνουν σε θέματα που αφορούν την ειρήνη και την ασφάλεια.

    Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι κίνδυνοι που αφορούν την ασφάλεια χαρακτηρίζονται ολοένα και περισσότερο από φαινόμενα όπως η διεθνής τρομοκρατία, η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, κράτη υπό διάλυση, ανεξέλεγκτες συγκρούσεις, οργανωμένο έγκλημα, απειλές στον κυβερνοχώρο, υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Επιπλέον, οι εν λόγω κίνδυνοι ``απαιτούν ακόμη πιο στενή σύμπραξη και επικέντρωση στην ενίσχυση των βασικών δυνατοτήτων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και στενότερο συντονισμό στους τομείς του σχεδιασμού, της τεχνολογίας, του εξοπλισμού και της εκπαίδευσης``.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

    Η αίτηση για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη δεν αποτελεί καμιά προγραμματική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας επίσης πως ούτε η Κυβέρνηση Κληρίδη προχώρησε σε αίτηση, προσμετρώντας το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρισκόταν σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και αποστρατικοποίηση του νησιού.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τροπολογία του Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Γιαννάκη Μάτση επί της έκθεσης Άρι Βατάνεν αναφορικά με τις σχέσεις Ε.Ε.- ΝΑΤΟ και την οποία σφράγισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλώντας έτσι την κυπριακή Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την υφιστάμενη θέση της και να υποβάλει αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στην Ευρώπη (PFP), ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην θέση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη το 2002.

    «Μετρώντας το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βιώνει το πρόβλημα εισβολής και κατοχής και κάνοντας συνομιλίες με στόχο να επιλύσει το Κυπριακό και να αποστρατικοποιήσει την χώρα, δεν μπορεί ταυτόχρονα να κάνει και αίτηση ένταξης σε ένα οργανισμό στρατιωτικό, όπως είναι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη. Αυτή ήταν και η απάντηση που είχε δώσει ο Υπουργός Εξωτερικών το 2002, Ιωάννης Κασουλίδης, προς τον Βουλευτή τότε του ΔΗΣΥ Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος με επιστολή του ζητούσε από την τότε Κυβέρνηση, η Κύπρος να καταθέσει αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», είπε ο κ. Στεφάνου.

    Ερωτηθείς γιατί η Κυβέρνηση δεν προχωρεί σε αίτηση ώστε να εκθέσει την Τουρκία, από την στιγμή που θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκήσει βέτο στην αίτηση της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε πως «την πολιτική πρέπει να την κρίνεις με βάση ποιους στόχους έχεις και πώς πρέπει να τους εξυπηρετήσεις», σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη απόφαση «μετράει πάρα πολύ για την αξιοπιστία της θέσης μας αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος».

    Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο ρόλος της Τουρκίας σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα και οι σχέσεις που έχει με την ΕΕ, είναι ένα άλλο θέμα το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει αλλά και να συζητηθεί από την πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

    Κληθείς να σχολιάσει τη διαφωνία των υπολοίπων κομμάτων στο συγκεκριμένο θέμα, συμπεριλαμβανομένων και των κομμάτων της συμπολίτευσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το κάθε κόμμα έχει τις δικές του απόψεις και θέσεις.

    «Το ζήτημα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη δεν ήταν ζήτημα το οποίο τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση είχαν θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν συζητήσαμε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν οι λόγοι της απόφαση για μη συμμετοχή είναι ιδεολογικοί, όπως θέτει το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε αν είναι ιδεολογικό το ζήτημα εάν ο συνεταιρισμός για την Ειρήνη είναι παρακλάδι του ΝΑΤΟ.

    «Να θυμίσω», είπε, «ότι όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη κάποιοι έλεγαν ότι όχι μόνο δεν είναι οργανισμός του ΝΑΤΟ, αλλά λίγο ή πολύ ότι είναι οργανισμός της ΕΕ, και διαψεύδονται από τα γεγονότα αλλά και από την ίδια την απάντηση που ο κ. Κασουλίδης είχε δώσει στον Πρόδρομο Προδρόμου, ότι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη δημιουργήθηκε το 1994 με απόφαση του ΝΑΤΟ και που σκοπό είχε ασφαλώς, να προετοιμάσει τις διάφορες χώρες για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

    Τέλος, ανέφερε πως και αυτοί που υποστήριζαν ότι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη δεν είναι στρατιωτικός οργανισμός, διαψεύδονται από τα προγράμματα που αναπτύσσει ο οργανισμός.

    [03] ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Γενικός Κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας Anand Satyanand χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών το Σεπτέμβριο του 2008 για επίλυση του Κυπριακού και υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει υποβοηθώντας τη διαδικασία.

    Τόνισε, επίσης, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Νέας Ζηλανδίας με τη συμμετοχή αποσπάσματος στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    Ο κ. Satyanand μιλούσε κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του νέου Υπάτου Αρμοστή της Κύπρου στη Νέα Ζηλανδία, με έδρα την Καμπέρα, Γιάννη Ιακώβου, στις 17 Φεβρουαρίου.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και θέματα που αφορούν τις κλιματικές αλλαγές, ενόψει και της συνόδου την Παρασκευή στη Λεμεσό της ειδικής ομάδας εργασίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, συζήτησαν οι Βρετανοί βουλευτές Τζον Πρέσκοτ και Αλαν Μιλ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Πρέσκοτ είπε ότι συζήτησαν με τον Πρόεδρο Χριστόφια το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών ενόψει και της συνόδου της ειδικής ομάδας εργασίας της Συνέλευσης, που θα εξετάσει το ρόλο των χωρών της Μεσογείου στις διαπραγματεύσεις για τις κλιματικές αλλαγές τον ερχόμενο Δεκέμβριο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 19 February 2009 - 18:29:12 UTC