Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΤΑΛΑΤ - ΑΝΑΒΟΛΗ
  • [02] ΕΕ - ΟΛΙ ΡΕΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΥΠΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ - ΤΑΛΑΤ - ΑΝΑΒΟΛΗ

    Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ το πρωί της Πέμπτης, αναβλήθηκε λόγω του θανάτου του πατέρα της Ελσης Χριστόφια.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η αναβολή αποφασίστηκε κατόπιν συνεννόησης του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Ταλάτ.

    Η συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί.

    [02] ΕΕ - ΟΛΙ ΡΕΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των αρχηγών και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να επιτύχουν την πλήρη επίλυση του Κυπριακού και είναι έτοιμη να συμβάλει σ αυτή τη διαδικασία με την εμπειρογνωμοσύνη της σε θέματα της αρμοδιότητάς, όταν αυτό της συζητηθεί από τις ενδιαφερόμενες πλευρές, υπογραμμίζει ο Επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, σε γραπτή απάντησή του στον Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Παναγιώτη Δημητρίου. Στην απάντησή του ο Φινλανδός Επίτροπος, αφού επισημαίνει ότι η Κομισιόν επιθυμεί ιδιαίτερα την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, προσθέτει ότι υποστηρίζει πλήρως (η Επιτροπή) τις προσπάθειες των αρχηγών και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στην προσπάθειά τους να επιτύχουν την πλήρη επίλυση του προβλήματος αυτού, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Οι δύο πλευρές είναι απαραίτητο να επιτύχουν μια κοινώς αποδεκτή λύση, αναφέρει, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συμβάλει σ αυτή τη διαδικασία, με την εμπειρογνωμοσύνη της σε θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, όταν αυτό της ζητηθεί από τα διαπραγματευόμενα μέρη και τον ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προτίθεται να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τη συμβολή και την παροχή βοήθειας από μέρους της Επιτροπής στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητήσει, όπως αναφέρει, από τον ίδιο (τον κ. Ρεν) να τον βοηθήσει άμεσα στο συντονισμό των δραστηριοτήτων της Επιτροπής, καθώς και να έρθει σε επαφή με άλλα μέλη της Επιτροπής, δεδομένου ότι αυτό είναι αναγκαίο για θέματα σχετικά με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο Πρόεδρος και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος συναντούν όπως πρέπει τους δύο αρχηγούς και τον αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τονίζει στην απάντηση. Δεδομένου ότι η διαδικασία επίλυσης του προβλήματος βρίσκεται υπό εξέλιξη, θα αποφασίσουν με ποια μέσα θα συμβάλουν στη διαδικασία αυτή, καταλήγει ο κ. Ρεν.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ Λουκ Βαν Ντεν Μπράντε και η Συνέλευση Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων της Επιτροπής φθάνουν το βράδυ της Πέμπτης στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη. Ο κ. Βαν Ντεν Μπράντε θα γίνει την Παρασκευή το πρωί στις 08:00 δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Στις 10:30 ολόκληρη η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη Δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, η οποία θα συνοδεύσει στις 11:00 τα μέλη της αντιπροσωπείας σε επίσκεψη στην οδό Λήδρας και τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Στις 12:00 θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη και στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί τελετουργική συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την οποία θα απονεμηθεί στον κ. Βαν Ντεν Μπράντε το Μετάλλιο της Πόλης της Λευκωσίας.

    Στις 16:30 η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί έργα που υλοποιήθηκαν με τη συγχρηματοδότηση των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ και μέσα στα πλαίσια του δικοινοτικού σχεδίου για τη Λευκωσία. Στις 17:30 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του δικοινοτικού σχεδίου για τη Λευκωσία και του αποχετευτικού έργου της πόλης από τις δικοινοτικές ομάδες επαγγελματικών. Το βράδυ θα παρατεθεί επίσημο δείπνο προς τιμή του κ. Βαν Ντεν Μπράντε. Τα μέλη της αποστολής θα αναχωρήσουν από την Κύπρο το Σάββατο.

    [04] ΥΠΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Το ποσό των 48 εκ. ευρώ στοχεύει να αντλήσει η Κυβέρνηση από τα Ταμεία Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών για την επόμενη πενταετία. Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη τα τέσσερα ευρωπαϊκά Ταμεία, Αλληλεγγύης στο πλαίσιο του προγράμματος πλαισίου «Αλληλεγγύη και Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών», σημειώνοντας τη σημασία τους για την Κύπρο, όταν τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση της νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης, τόσο στην Κύπρο όσο και ολόκληρη την ΕΕ.

    Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι το ποσό των 48 εκ. ευρώ είναι ένα σημαντικό κονδύλι για την Κύπρο, ωστόσο σημείωσε ότι η Κύπρος έθεσε στην ΕΕ αίτημα παραχώρησης μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που δέχεται στο έδαφός της. Εξήγησε ότι η Κύπρος είναι ο πρώτος σταθμός σε μια περιοχή που θεωρείται πολιτικά η πιο ασταθής στον πλανήτη και δεν μπορεί όλο αυτό το ρεύμα να το διαχειριστεί, λόγω του πολιτικού της προβλήματος, της γεωγραφικής της θέσης και του μικρού της μεγέθους. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ζητά από την ΕΕ έναν πιο ισομερή καταμερισμό του προβλήματος με το δικαίωμα επανεγκατάστασης των προσφύγων από ένα κράτος-μέλος σε άλλο. Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση γιατί θέση που τέθηκε στο έγγραφο μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ προς την Επιτροπή για δημιουργία ευρωπαϊκού γραφείου στήριξης για το άσυλο, έχει ήδη προχωρήσει και πρόσθεσε ότι είναι δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Κύπρος και η Μάλτα είναι οι χώρες οι οποίες θα στηριχθούν κατά προτεραιότητα.

    Παρουσιάζοντας τα Ταμεία, ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι στρατηγικές επιδιώξεις της ΕΕ για τη μετανάστευση είναι η αναβάθμιση της ασφάλειας των συνόρων, ο σχεδιασμός εθνικών πολιτικών για ένταξη των ήδη εγκατεστημένων και νόμιμων μεταναστών αλλά και των νεοεισερχομένων με νόμιμους όρους και η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής που θα παρέχει τη δυνατότητα εξειδίκευσης των μεταναστευτικών μέτρων σε επίπεδο κάθε κράτους- μέλους. Τα τέσσερα Ταμεία Αλληλεγγύης είναι το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, το Ταμείο Επιστροφής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενταξης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 19 February 2009 - 14:29:12 UTC