Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
  • [02] ΥΠΟΙΚ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Οι προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης αποσκοπούν στο να διαδραματίσει η ΕΕ το ρόλο που πρέπει, ώστε να υλοποιήσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στην πορεία ένταξής της στην ΕΕ και για να συνεργαστεί για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά συμμετέχει στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό με την κατάθεση θέσεων που εναρμονίζονται τη βάση που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, σημειώνοντας ότι εάν οι θέσεις που καταθέτει η τουρκική πλευρά είναι εναρμονισμένες ή εξυπηρετούν αυτή τη βάση είναι άλλο ζήτημα.

    Στη δήλωση του Εθνικού Συμβούλιου αναφέρεται ότι ``στη σημερινή συνεδρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, στη βάση συγκεκριμένου εγγράφου που κατατέθηκε στο σώμα``.

    ``Ενημέρωσε, επίσης, για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο κεφάλαιο των περιουσιών``, προσθέτει.

    Αναφέρει, επίσης, ότι ``τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν τις θέσεις τους στην επόμενη συνεδρία του σώματος, που θα γίνει στις 10 Μαρτίου στις 10 το πρωί``.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``δεν υπήρξε τοποθέτηση`` από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

    ``Υπήρξαν ερωτήσεις. Ζητήθηκαν διευκρινίσεις για διάφορα πράγματα και επιφυλάχτηκαν τα μέλη του σώματος να καταθέσουν τις απόψεις τους στην επόμενη συνεδρία``, εξήγησε.

    Ερωτηθείς ποια θα είναι η ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``τα κόμματα θα καταθέσουν τις απόψεις τους επί του εγγράφου που κατατέθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων``.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``το θέμα της διαχείρισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας δεν είναι κάτι που τώρα υπάρχει``.

    ``Θα έλεγα ότι αυτό το ζήτημα βρίσκεται και στην ουσία της πολιτικής που ακολουθούμε ως Κυβέρνηση και ως ε/κ πλευρά, δηλαδή πώς αξιοποιείται το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται, ως μέλος της ΕΕ, στην Ενωση και η Τουρκία είναι σε μιαν ενταξιακή πορεία``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``είναι φανερό, και προς αυτήν την κατεύθυνση στρέφονται οι προσπάθειές μας, έτσι ώστε η ΕΕ να διαδραματίσει εκείνο το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει για να υλοποιήσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στην ενταξιακή της πορεία αλλά και για να συνεργαστεί για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση``.

    Ερωτηθείς εάν το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι ``αυτό το πράγμα η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος, το κάνουν και δεν είναι ένα θέμα που σήμερα εγείρεται``.

    ``Είναι ένα ζήτημα που υπάρχει στην πολιτική που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναπτύσσει γύρω από το Κυπριακό``, σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι, ``επειδή όμως τίθεται το ζήτημα και συζητιέται ωσάν να μην γίνεται κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι ένα θέμα που τώρα προκύπτει, είναι ένα θέμα το οποίο ευθύς εξ αρχής ήταν μπροστά μας και έχουν γίνει ήδη συγκεκριμένες ενέργειες``.

    ``Να θυμίσω απλά και μόνο ότι, έπειτα από την πρώτη συνάντηση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Μπαρόζο τον περασμένο Μάρτιο, είχε εγείρει το θέμα για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και πιστεύω ότι αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που αμέσως μετά ο κ. Μπαρόζο, όταν μετέβη στην Τουρκία, ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης είχε εγείρει ακριβώς αυτά τα ζητήματα``, σημείωσε.

    Ερωτηθείς εάν θεωρεί άσκοπες τις υποδείξεις περί συζήτησης ``σχεδίου β`` στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``τα ζητήματα β ή α έχουν συζητηθεί ενδελεχώς``.

    ``Θα ήθελα να υπενθυμίσω και μια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που την θεωρώ πολύ εύστοχη, ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης το καλύτερο σχέδιο είναι να πας στις διαπραγματεύσεις με θέσεις που να εναρμονίζονται πλήρως με τα όσα έχουμε συμφωνήσει, σε ό,τι αφορά τη βάση της διαπραγμάτευσης και το στόχο της λύσης, να καταθέτεις την ειλικρινή σου διάθεση και την καλή σου θέληση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, με στόχο να ανοίξεις την προοπτική της λύσης``, είπε.

    Σε ερώτηση αναφορικά με δηλώσεις αρχηγών κομμάτων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``ανεξάρτητα από το τί θέσεις καταθέτει η ε/κ πλευρά, η βάση διαπραγμάτευσης είναι ξεκαθαρισμένη και είναι και επιβεβαιωμένη``.

    ``Οταν πάμε στις διαπραγματεύσεις, οι θέσεις που καταθέτουμε εναρμονίζονται πλήρως με αυτή τη βάση. Τώρα, εάν οι θέσεις που καταθέτει η τουρκική πλευρά είναι εναρμονισμένες ή εξυπηρετούν αυτή τη βάση είναι άλλο ζήτημα. Ομως, επαναλαμβάνω ότι το σε ποια λύση θα πάμε δεν εξαρτάται από το ποιες θέσεις καταθέτει η τουρκική πλευρά. Εχει να κάνει και με τις θέσεις που εμείς θέτουμε και τη βάση η οποία έχει διευκρινιστεί``, κατέληξε.

    [02] ΥΠΟΙΚ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης επέδωσε τις πρώτες 30 εγκρίσεις δανείων, συνολικού ποσού 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, σε νεαρά ζευγάρια που απευθύνθηκαν για στεγαστικό δάνειο στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, στο πλαίσιο του σχεδίου της Κυβέρνησης για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Σταυράκης κάλεσε ``και άλλα νεαρά ζευγάρια με σχετικά χαμηλά εισοδήματα, να επωφεληθούν από τη γενναιόδωρη στεγαστική πολιτική για να μπορέσουν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία``.

    Σε δηλώσεις, μετά την επίδοση των εγκρίσεων των δανείων, η οποία έγινε στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τον Οργανισμό νίκησε την γραφειοκρατία και σήμερα, 15 μέρες μετά από την πρώτη εξαγγελία του σχεδίου, έχουν ήδη εγκριθεί 30 αιτήσεις για δάνεια, κυρίως σε νεαρά ζευγάρια``, προσθέτοντας ότι ``το συνολικό ποσό των εγκρίσεων ανήλθε πέρα των 4 εκατομμυρίων ευρώ``, από τα συνολικά 200 εκ. ευρώ του σχεδίου.

    Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής έχει καταρτίσει αυτό το στεγαστικό σχέδιο, με περίοδο αποπληρωμής μέχρι 30 χρόνια, το οποίο έχει μηδενικό επιτόκιο τα πρώτα δύο χρόνια και ``ίσως το πιο ανταγωνιστικό επιτόκιο της αγοράς`` για τα υπόλοιπα 28 χρόνια.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

    Στο 4,3% του ενεργού πληθυσμού, κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Ιανουάριο, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το Δεκέμβριο (4,2%). Πρόκειται για την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την Ολλανδία και την Αυστρία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 8,2% (από 8,1% το Νοέμβριο), και στο σύνολο της Κοινότητας στο 7,6% (από 7,5%).

    Οι καλύτερες επιδόσεις καταγράφηκαν στην Ολλανδία (2,8%), στην Αυστρία (4,0%), στη Δανία και στην Κύπρο (4,3). Αντίθετα, τα ψηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Ισπανία (14,8), στη Λετονία (12,3%) και στη Σλοβακία (9,8%.Στην Ελλάδα, όπου τα κοινοτικά στοιχεία αφορούν το τρίτο τρίμηνο του 2008 το ποσοστό ανεργίας ήταν 7,5%.

    Στην Κύπρο η ανεργία στις γυναίκες ήταν 4,8% (4,7% το Δεκέμβριο), στους άνδρες 4,0% (3,8% το Δεκέμβριο), ενώ στους νέους κάτω των 25 ετών 10,6% (στοιχεία Δεκεμβρίου). Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην ευρωζώνη ήταν 8,6% στις γυναίκες, 7,9% στους άνδρες και 16,9% στους νέους κάτω των 25 ετών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 27 February 2009 - 14:29:10 UTC