Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ - ΚΕΡΔΗ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ - ΚΕΡΔΗ

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν κέρδη για δεύτερη κατά συνέχεια χρονιά της τάξης των 1.7 εκ. ευρώ το 2008 μετά τη φορολογία σε σύγκριση με κέρδη 1.2 εκ. ευρώ το 2007, δήλωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας Κίκης Λαζαρίδης. Καλωσορίζοντας τους μετόχους στην 62η ετήσια γενική συνέλευση των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι αναμφίβολα η συγκομιδή κερδών θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν η εταιρεία δεν επιβαρυνόταν με επιπλέον κόστος ύψους 28.7 εκ. ευρώ στον τομέα των καυσίμων, σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο.

    Επεσήμανε ότι γίνεται αντιληπτό ο δρόμος που ο εθνικός αερομεταφορέας έχει να διανύσει είναι πολύ δύσκολος, αλλά έχει προετοιμαστεί για τα δύσκολα και διαθέτει την απαραίτητη αποφασιστικότητα. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για εργατική ειρήνη, σημειώνοντας ότι είναι προϋπόθεση για την επιβίωση των Κυπριακών Αερογραμμών και όλοι πρέπει να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Στην ομιλία του, ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, όπως η περσινή και σε συνέχεια της τετράχρονης καταγραφής ζημιών της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ, που οδήγησαν την εταιρεία στο χείλος της ολοκληρωτικής σχεδόν κατάρρευσης, αναμφίβολα η κερδοφορία για δύο συνεχή έτη, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές βρίσκουν επιτέλους τα πόδια τους. Το 2008, πρόσθεσε ο κ. Λαζαρίδης, σημαδεύτηκε από την πρωτοφανή στα διεθνή οικονομικά χρονικά πετρελαϊκή κρίση, η οποία προκάλεσε δονήσεις και κλυδωνισμούς σε πολλούς κλάδους, με τον τομέα των αερομεταφορών να δέχεται σοβαρότατο πλήγμα. Περισσότερες από 40 αεροπορικές εταιρείες, είπε ο Πρόεδρος των ΚΑ, κατέρρευσαν και πολλές άλλες βρέθηκαν μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ

    Στα 18 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, θα ανέλθει το κέρδος για τον Κύπριο πολίτη από την εξόφληση υφιστάμενου δημόσιου χρέους, με το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που εξασφάλισε η Κυβέρνηση, με ευνοϊκό επιτόκιο 3,84%, μέσω της διάθεσης σε ξένους επενδυτές κρατικών χρεογράφων, τετραετούς διάρκειας, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί ``για εξόφληση παλιού υφιστάμενου χρέους, το οποίο έχουμε κληρονομήσει και λήγει το επόμενο διάστημα με πολύ υψηλότερο επιτόκιο, της τάξης του 5,1%``. ``Εχουμε δανειστεί με σταθερό επιτόκιο 3,84%, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να εξοφλήσει δημόσιο χρέος με κόστος 5,1%``, είπε ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι ``υπάρχει μια ευνοϊκή διαφορά επιτοκίου για τον Κύπριο φορολογούμενο της τάξης του 1,2%, το οποίο στο 1,5 δισ. ευρώ δίνει κέρδος για τον Κύπριο πολίτη 18 εκ. ευρώ, ετησίως``.

    Οσον αφορά τη δημοπρασία που διεξήχθη χθες για κατάθεση του ποσού στις εμπορικές τράπεζες, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``επειδή δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε ένα σεντ τόκους από αυτή την έκδοση, έχουν τοποθετηθεί αυτά τα λεφτά σε τράπεζες μέσω μιας διάφανης γραπτής μυστικής διαδικασίας προσφορών για βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα μέχρις ότου έρθει η στιγμή που θα αποπληρωθούν σταδιακά τα παλιά ακριβά δάνεια``. Ο κ. Σταυράκης είπε ότι το ποσό κατατέθηκε σε πέντε μεγάλες εμπορικές τράπεζες και συγκεκριμένα στις Τράπεζα Κύπρου, Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 4 June 2009 - 17:29:13 UTC