Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Εληξε τα μεσάνυκτα της Πέμπτης η προεκλογική περίοδος και το Σάββατο στις 06:00 θα ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή των έξι μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναλογούν στην Κύπρο.

    Συνολικά 526.060 εγγεγραμμένοι εκλογείς έχουν δικαίωμα ψήφου, περιλαμβανομένων και 6.458 κοινοτικών που θα ψηφίσουν στην Κύπρο, επιπλέον 9.628 ατόμων που θα ψηφίσουν στο εξωτερικό. Για τους σκοπούς της ψηφοφορίας, θα λειτουργήσουν συνολικά 1.126 εκλογικά κέντρα, από τα οποία τα 34 στο εξωτερικό.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τις Ευρωεκλογές, ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης είπε ότι ``η παρούσα εκλογική διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού σε αυτήν έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό εκλογέων που είχαμε ποτέ σε εκλογική διαδικασία και, σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, ο αριθμός των Τ/κ και των Κοινοτικών εκλογέων έχει υπερδιπλασιαστεί και υπερτριπλασιαστεί, αντίστοιχα``.

    Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στις εκλογές του Σαββάτου ``οι ψηφοφόροι μας θα προσέλθουν με τάξη και ηρεμία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα`` και πρόσθεσε ότι ``δεν έχουμε πληροφόρηση αν σε αυτές τις εκλογές θα έχουμε παρατηρητές από διεθνείς οργανισμούς, όμως από πλευράς μας είναι ευπρόσδεκτοι, αφού τυχόν παρουσία τους θα επιβεβαιώσει την ορθότητα και αμεροληψία της δουλειάς μας``.

    Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε σε ορισμένες οργανωτικές λεπτομέρειες, λέγοντας ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και γενικά οι κομματικές δραστηριότητες λήγουν απόψε τα μεσάνυκτα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Είπε, επίσης, ότι οι παραβάσεις θα καταγγέλλονται στη Γενική Εισαγγελία και εξέφρασε την άποψη ότι η νομοθεσία ``θα πρέπει να αλλάξει``, διότι οι διατάξεις είναι ``απηρχαιωμένες και αυστηρότατες``.

    Ανέφερε, επίσης, ότι κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει χωρίς να προσκομίσει το εκλογικό του βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά στους Κυπρίους εκλογείς, ή το έγγραφο με το οποίο έχουν εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, σε ό,τι αφορά στους κοινοτικούς εκλογείς, έστω και αν είναι γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο. Τα Γραφεία των Επαρχων θα δέχονται αιτήσεις για αντικατάσταση εκλογικών βιβλιαρίων και ταυτοτήτων, λόγω απώλειας, μέχρι αύριο στις 13:00.

    Οσον αφορά το εκλογικό κέντρο στο οποίο ο κάθε εκλογέας θα ψηφίσει, ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στον παγκύπριο αριθμό ενημέρωσης, ο οποίος είναι 77772212.

    Πρόσθεσε ότι απαγορεύεται, τόσο στους εκλογείς όσο και στους εκπροσώπους των υποψηφίων, να κάνουν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου εντός των εκλογικών κέντρων.

    Ο κ. Σαββίδης είπε ότι ``ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις μεθαυριανές εκλογές ανέρχεται στους 526.060, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος που είχαμε ποτέ σε εκλογική διαδικασία και είναι κατά 9% μεγαλύτερος σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2004``.

    Οσον αφορά τα εκλογικά κέντρα, είπε ότι έχουν ήδη οργανωθεί και θα λειτουργήσουν συνολικά, σε ολόκληρη την Κύπρο και το εξωτερικό, 1.126 εκλογικά κέντρα.

    Αναλυτικά, στη Λευκωσία θα λειτουργήσουν 410 εκλογικά κέντρα συν δύο ειδικά εκλογικά κέντρα, ένα για τους εγκλωβισμένους στην Εγκωμη και ένα για τους φυλακισμένους στις Κεντρικές Φυλακές, στη Λεμεσό 320, στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου 50, στη Λάρνακα 179, στην Πάφο 131 και στο εξωτερικό 34.

    Οι Τ/κ εκλογείς που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και οι κοινοτικοί εκλογείς, έχουν κατανεμηθεί σε εκλογικά κέντρα με βάση τη διαμονή τους.

    Οσον αφορά την εκλογική διαδικασία στο εξωτερικό, το σύνολο του προσωπικού ανέρχεται σε 166 στελέχη, από τα οποία τα 121 έχουν εκπαιδευτεί στην Κύπρο και είτε βρίσκονται ήδη στις χώρες προορισμού ή θα φθάσουν εκεί μέχρι απόψε. Τα υπόλοιπα 45 άτομα αποτελούν προσωπικό πρεσβειών.

    Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργαστούν γύρω στους 10.000 υπάλληλους και αστυνομικούς, που θα καλύψουν όλες τις φάσεις των εκλογών.

    Οι ώρες ψηφοφορίας για την παρούσα εκλογή είναι από τις 06:00 μέχρι τις 20:00, με διάλειμμα μίας ώρας μεταξύ 12:00 και 13:00. Οι ώρες ψηφοφορίας για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν διαμορφωθεί ώστε να κλείσουν οι κάλπες την ίδια ώρα με την Κύπρο. Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

    Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι, ``δεδομένου ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες δυσκολίες και προβλήματα, τότε αναμένεται μέχρι τις 23:00 να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά στα ποσοστά ψήφων κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου και τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβουν, το οποίο όμως δεν μπορεί να ανακοινωθεί επίσημα πριν το κλείσιμο των καλπών σε όλα τα κράτη μέλη, δηλαδή στις 23:00 της Κυριακής``.

    Είπε, επίσης, ότι οι υποψήφιοι που θα καταλάβουν τις έξι έδρες, που αναλογούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα ενημερωθούν επίσημα από το Γραφείο του, ώστε να βρεθούν στο χώρο της Διεθνούς Εκθεσης για την ανακήρυξή τους ως εκλεγέντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι υπολογίζεται η ανακήρυξη να γίνει κατά τις 23:30 της Κυριακής.

    Πρόσθεσε ότι δεν φοβάται για τη διαρροή των επίσημων αποτελεσμάτων πριν το κλείσιμο της τελευταίας κάλπης στην ΕΕ.

    Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι ο ορθόδοξος τρόπος με τον οποίο πρέπει να ψηφίσει κάποιος είναι να τοποθετήσει ένα ``+`` ή ``χ`` ή ``&#8730;`` μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής του, ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, αν επιλέξει να ψηφίσει ανεξάρτητο υποψήφιο.

    Επιπρόσθετα, ο εκλογέας μπορεί να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένους υποψήφιους του συνδυασμού της εκλογής του, σημειώνοντας σταυρό προτίμησης μέσα στο μικρό τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομά τους. Ο εκλογέας μπορεί να θέσει σταυρό προτίμησης σε μέχρι και δύο υποψήφιους του συνδυασμού της εκλογής του, ανεξάρτητα από τον αριθμό των υποψηφίων που έχει ο συνδυασμός.

    Η σημείωση σταυρών προτίμησης δεν είναι υποχρεωτική, ούτε και είναι υποχρεωμένος ο εκλογέας να τοποθετήσει όλους τους σταυρούς προτίμησης, που επιτρέπονται από το Νόμο. Η τυχόν τοποθέτηση περισσότερων σταυρών προτίμησης από τον αριθμό που προβλέπει ο Νόμος, καθιστά τους σταυρούς προτίμησης άκυρους, αλλά η ψήφος που δόθηκε στον συνδυασμό θεωρείται έγκυρος.

    Ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι, ``με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα λευκά ψηφοδέλτια είναι άκυρα, αλλά θα καταμετρούνται χωριστά και θα δημοσιοποιηθούν, ταυτόχρονα, με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, για στατιστικούς σκοπούς``.

    Οσον αφορά την καταμέτρηση και εξαγωγή αποτελεσμάτων, είπε ότι ``η εκλογική νομοθεσία απαγορεύει οποιανδήποτε επαφή των εκπροσώπων των συνδυασμών ή υποψηφίων με τα ψηφοδέλτια`` και ``απαγορεύεται, επίσης, να φέρουν πέννες ή άλλα είδη γραφικής ύλης, ή να παίρνουν οποιεσδήποτε σημειώσεις κατά τη διαλογή των ψήφων``.

    ``Κατά τη διάρκεια της διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων απαγορεύεται η είσοδος οποιουδήποτε μη εξουσιοδοτημένου προσώπου στο εκλογικό κέντρο. Ασφαλώς όλοι οι υποψήφιοι θα είναι ελεύθεροι να παρευρίσκονται. Θα απαγορευθεί, επίσης, στους εκπροσώπους των ΜΜΕ να παρευρίσκονται στα εκλογικά κέντρα κατά τη διαδικασία της διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, εκτός από τη λήψη πλάνων κατά την έναρξη της διαδικασίας``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Σαββίδης είπε, επίσης, ότι περισσότεροι από 375 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επόμενη πενταετή του θητεία, προσθέτοντας ότι θα εκλεγούν 736 ευρωβουλευτές από τα 27 κράτη μέλη.

    Εξάλλου, όπως ανέφερε στη δημοσιογραφική διάσκεψη ο Βοηθός Γενικός Εφορος Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου, ο προϋπολογισμός ήταν για 4,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός είχε υπολογιστεί πριν ληφθεί η απόφαση για τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό και ως εκ τούτου αναμένεται το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 εκ. ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 June 2009 - 9:29:15 UTC