Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΡΩΣΙΑ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
  • [03] ΕΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
  • [04] ΑΘΗΝΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Ευχή και προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια είναι η συμφωνία με την τουρκοκυπριακή πλευρά, για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, όπως ο ίδιος δήλωσε.

    Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου περί καλλιέργειας κλίματος στα κατεχόμενα, που θέλει στην επόμενη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να συμφωνείται η διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, ο κ. Χριστόφιας είπε: «Είναι ευχή και προσπάθεια. Από δικής μου πλευράς τουλάχιστον κατά εκατό τοις εκατό. Αλλά να αναμένουμε στο ακουστικό».

    Σε δηλώσεις του, πριν από την έναρξη της τελετής των εγκαινίων του Ραδιοσταθμού «Αστρα», ο Πρόεδρος Χριστόφιας κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, λέγοντας ότι η συνάντηση τους ήταν μια από τις πολλές συναντήσεις με τον κ. Ντάουνερ.

    "Ηταν ανταλλαγή απόψεων πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις μη εξαιρουμένου και του θέματος της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη», σημείωσε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ντάουνερ είπε πως στα χέρια των ηγετών των δύο κοινοτήτων βρίσκεται το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη. ``Ας αφήσουμε το θέμα αυτό στους ηγέτες. Προφανώς είναι ένα συνεχιζόμενο θέμα και πιστεύω έχει καταστεί για πολύ κόσμο ένα σημαντικό θέμα και υπάρχουν συνεχιζόμενες συζητήσεις``, είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. ``Σαφώς είναι ένα θέμα που βρίσκεται στο μυαλό των ηγετών και το μυαλό των εκπροσώπων τους και όσον αφορά εμάς, ως Ηνωμένα Εθνη, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό``, είπε, προσθέτοντας επαφίεται στους ηγέτες να το ξεκαθαρίσουν και όχι στα ΗΕ.

    Σε ερώτηση κατά πόσο το θέμα βρίσκεται στις λεπτομέρειες, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ``πάντοτε ήταν θέμα λεπτομερειών, αλλά υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και διεξάγονται συζητήσεις για αυτό και αυτό έχει σημασία``. Σε παρατήρηση ότι το ζήτημα υποσκάπτει το μομέντουμ, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε πως το θέμα τυγχάνει χειρισμού ``και αυτό είναι το σημαντικό``.

    Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος με το ρυθμό των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε ότι χρειάζεται οι συνομιλίες να διατηρήσουν το μομέντουμ. ``Υπάρχει σίγουρα ένα μομέντουμ``, είπε και επεσήμανε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ξεκίνησαν στην τελευταία τους συνάντηση τις συζητήσεις για το εδαφικό. ``Ετσι (οι συνομιλίες) προχωρούν από κεφάλαιο σε κεφάλαιο και αυτό είναι το σημαντικό``, συμπλήρωσε.

    Για το θέμα των τουρκικών αιτιάσεων για τις έρευνες της κυπριακής Κυβέρνησης για εξεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αν και ο ίδιος γνωρίζει για το θέμα μέσω του Τύπου, το θέμα αυτό δεν ηγέρθηκε ούτε στις συναντήσεις του με την ε/κ πλευρά ούτε στις συναντήσεις του με την τ/κ πλευρά.

    ``(Το θέμα) δεν έχει εγερθεί σε μένα, σίγουρα όχι από τους Ε/κ, όχι σήμερα, αλλά αυτό δεν έχει εγερθεί από τους Τ/κ στις συναντήσεις μου μαζί τους κατά τις τελευταίες εβδομάδες``, είπε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αυστραλός διπλωμάτης είπε πως το όλο θέμα ``δεν είχε μέχρι καμία επίδραση (στις διαπραγματεύσεις) και ελπίζω τίποτα να μην επηρεάσει τις συνομιλίες. Ελπίζω οι συνομιλίες να συνεχίσουν να προχωρούν μπροστά.

    Απαντώντας σε παρατήρηση ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία, ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε πως υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις και ότι το Κυπριακό θα χρειαστεί καιρό να επιλυθεί. ``Αλλά έχετε δύο ηγέτες που έχουν τη βούληση να λύσουν το πρόβλημα και εργάζονται πολύ σκληρά για αυτό και κάνουν καλή δουλειά``, είπε.

    Σε ερώτηση αν οι συνομιλίες θα διακοπούν για το καλοκαίρι, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι ηγέτες δεν έχουν πάρει ακόμη κάποια απόφαση ιδιαίτερα για το θέμα του Αυγούστου.

    Εξάλλου, ερωτηθείς για τις επαφές του στη Μόσχα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι είχε ``πολύ παραγωγικές συναντήσεις`` με τον Ρώσο Υφυπουργό Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τιτόφ και άλλους αξιωματούχους της ρωσικής Κυβέρνησης.

    ``Ενδιαφέρονται πολύ για την Κύπρο. Αυτό που οι Ρώσοι θέλουν να δουν είναι οι διαπραγματεύσεις να πετύχουν. Ετσι, είναι πολύ υποστηρικτικοί στην διαπραγματευτική διαδικασία``, είπε ο κ. Ντάουνερ και πρόσθεσε ότι τα ΗΕ θα διατηρήσουν επαφή με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΡΩΣΙΑ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

    Η Κύπρος παραμένει ένας από τους οικονομικούς εταίρους κλειδιά για τη Ρωσία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ρωσίας Γκεόργκι Πετρόφ, ο οποίος άνοιξε τις εργασίες του σεμιναρίου για τις παρεχόμενες στην Κύπρο επιχειρηματικές υπηρεσίες. «Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Κύπρος πέτυχε στη λήψη μέτρων για να ξεπεραστούν τα αρνητικά φαινόμενα και η κυπριακή οικονομία είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές, που συνεχίζουν να αναπτύσσονται», είπε ο κ. Πετρόφ στο πολυπληθές ακροατήριο του Επιμελητηρίου.

    Σημείωσε, δε, ότι όλο και περισσότερες ρωσικές περιφέρειες εμπλέκονται σε οικονομικές και επενδυτικές συνεργασίες με κυπριακές εταιρείες, γι αυτό και παρόμοια επιχειρηματικά σεμινάρια θα λάβουν χώρα στο Σότσι στο Αικατερινμπούργκ. Τις εργασίες του σεμιναρίου χαιρέτισε εκ μέρους της κυβέρνησης της Μόσχας ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων και πρώην πρεσβευτής στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράντοφ, ο οποίος εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς την κυπριακή πλευρά, για το γεγονός ότι με συνέπεια υλοποιείται το πρόγραμμα ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ των Προέδρων Δημήτρη Χριστόφια και Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

    Η παραδοσιακή φιλία και συνεργασία σε διάφορους τομείς ενώνουν τη Ρωσία και την Κύπρο, σημείωσε ο Πρεσβευτής της Δημοκρατίας Πέτρος Κέστορας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες ευκαιρίες ανάπτυξης και παρέδωσε το λόγο σε έξι εξειδικευμένους ομιλητές, που εξέθεσαν τις δυνατότητες των παρεχόμενων επιχειρηματικών υπηρεσιών στην Κύπρο και απάντησαν στις ερωτήσεις των ενδιαφερόμενων εν δυνάμει συνεργατών.

    [03] ΕΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στις χώρες του κοινοτικού νότου, η ανανέωση της θητείας του Προέδρου της Κομισιόν, οι εγγυήσεις στην Ιρλανδία για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η λήψη μέτρων υπέρ της απασχόλησης και της πανευρωπαϊκης εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, είναι τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Αναφορικά με τη λαθρομετανάστευση, οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών του κοινοτικού νότου (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα), αναμένεται να ζητήσουν όπως στα συμπεράσματα της Συνόδου υπάρξει σαφής δέσμευση της ΕΕ ότι θα ασκήσει πιέσεις σε τρίτες χώρες (Τουρκία, Λιβύη), προκειμένου να παραλαμβάνουν τους λαθρομετανάστες που εισέρχονται στην Κοινότητα από την επικράτειά τους, και κυρίως να συνεργάζονται με τις αρχές των γειτονικών κρατών μελών. Επίσης ζητούν την υπογραφή και ευρωπαϊκής συμφωνίας επανεισδοχής με τις τρίτες χώρες, πέραν των διμερών συμφωνιών που υπάρχουν.

    Οι χώρες του νότου επιθυμούν επίσης δέσμευση για ισομερή καταμερισμό των οικονομικών βαρών μεταξύ των χωρών μελών, τόσο σε επίπεδο περιπολιών, μέσω ενίσχυσης της παρουσίας του Οργανισμού για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων (Frontex) στις περιοχές εισόδου των λαθρομεταναστών, καθώς και άλλα κράτη μέλη να πάρουν από τις χώρες του κοινοτικού νότου, άτομα στα οποία έχει δοθεί καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα. Ζητείται, τέλος η οικονομική συνεισφορά της Κοινότητας για την υλοποίηση κέντρων υποδομής (καταυλισμοί, σχολεία κλπ).

    Στο δεύτερο μεγάλο θέμα της Συνόδου, οι «27» αναμένεται να εκφράσουν την υποστήριξη τους στον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για ανανέωση της θητείας του, αλλά η επίσημη απόφαση θα ληφθεί το επόμενο διάστημα, αφού προηγουμένως υπάρξουν διαβουλεύσεις με το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα κάνει μια προφορική παρουσίαση στους Ευρωπαίους ηγέτες αύριο το βράδυ στη διάρκεια του δείπνου, σχετικά με τις προτεραιότητες και το πρόγραμμα που θα υλοποιήσει σε περίπτωση που τελικά ανανεωθεί η θητεία του.

    [04] ΑΘΗΝΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γρηγόρης Δελαβέκουρας ξεκαθάρισε, με αφορμή το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ότι όσο δεν υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, δεν νοείται το άνοιγμα του κεφαλαίου 24, που αφορά στην ενταξιακή της πορεία. Απαντώντας σε ερώτηση τι περιμένει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε ότι η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε το θέμα στο πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ενώ με συντονισμένη πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου είχε συζητηθεί και τις προηγούμενες εβδομάδες.

    «Πετύχαμε να συμπεριληφθεί στην ατζέντα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο κ. Δελαβέκουρας, τονίζοντας ότι «αυτό αποτελεί από μόνο του μια επιτυχία, καθώς δεν συμμερίζονται όλοι οι εταίροι την ανησυχία μας». Πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναμένεται να ζητήσει την Παρασκευή τη συμπερίληψη συγκεκριμένων μέτρων και προτάσεων και αυτά θέλουμε να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Υπενθύμισε ότι ήδη η κ. Μπακογιάννη, από το Λουξεμβούργο, ζήτησε την έμπρακτη κοινοτική αλληλεγγύη σε ένα ζήτημα που είναι κυρίως ευρωπαϊκό και μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών - μελών για μια όσο το δυνατό πιο ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Επιδιώκουμε, είπε, να υπάρξουν συγκεκριμένες αναφορές στο ζήτημα της επανεισδοχής παρανόμων μεταναστών - δηλαδή σε συμφωνίες που θα κάνει η ΕΕ με χώρες προέλευσης ή διέλευσης των μεταναστών - ζητούμε αναβάθμιση του ρόλου της FRONTEX, με ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων και μεγαλύτερη συμμετοχή των εταίρων σε αυτές, τη δημιουργία εξειδικευμένων παραρτημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα, προκειμένου να βελτιωθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 17 June 2009 - 17:29:12 UTC