Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
  • [02] ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  • [03] ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [04] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Αποδεκτή έκανε την παραίτηση του Αρχηγού της Αστυνομίας Ιάκωβου Παπακώστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που έφεραν τον Αρχηγό της Αστυνομίας να είχε υποβάλει σήμερα το πρωί την παραίτησή του.

    «Είναι αλήθεια ότι με επισκέφθηκε το πρωί ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο οποίος όταν άρχισαν οι ανακρίσεις για την υπόθεση Κίτα με επισκέφθηκε και μου υπέβαλε την παραίτηση του, την οποία δεν είχα αποδεχθεί τότε. Θεώρησε και ο ίδιος ότι θα έπρεπε να παραμείνει στη θέση του μέχρι την ολοκλήρωση των ανακρίσεων», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Οι ανακρίσεις έχουν ολοκληρωθεί, πρόσθεσε «και έκρινε ότι θέλει να επιμείνει στην παραίτησή του και την έχω αποδεχθεί».

    Ερωτηθείς εάν γνώριζε για την πρόθεση του Αρχηγού της Αστυνομίας να παραιτηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «όχι δεν γνώριζα τίποτε. Σήμερα με επισκέφθηκε, υπέβαλε την παραίτησή του» είπε και σημείωσε πως οι σκέψεις για διαδοχή θα γίνουν στο μέλλον.

    [02] ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κ. Παπακώστας αναφέρει πως η παραίτησή του, που είναι οριστική, σκοπό έχει ``να διευκολύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση στον παρά πέρα χειρισμό`` της υπόθεσης του δραπέτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα.

    «Σήμερα, συνειδητά και με επίγνωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη θέση μου ως Αρχηγός της Αστυνομίας, υπέβαλα την παραίτησή μου στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

    «Η παραίτηση μου είχε τεθεί στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας αμέσως από την ανεπιτυχή επιχείρηση της Αστυνομίας να συλλάβει το δραπέτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα. Παρά ταύτα όμως, σεβόμενος το έργο των ποινικών ανακριτών παρέμεινα στη θέση του Αρχηγού της Αστυνομίας, με σκοπό να παράσχω κάθε δυνατή διευκόλυνση για πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης μέχρι και την ολοκλήρωση του πορίσματος», προσθέτει.

    ``Ενόψει του γεγονότος ότι η ποινική έρευνα ολοκληρώθηκε και ο Γενικός Εισαγγελέας αναμένεται αύριο να ανακοινώσει την απόφασή του, υπέβαλα εκ νέου την παραίτησή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεχίζει.

    «Η απόφασή μου είναι οριστική και σκοπό έχει να διευκολύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση στον παρά πέρα χειρισμό του θέματος», καταλήγει ο κ. Παπακώστας.

    [03] ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Αρχίζει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπό την Τσεχική Προεδρία. Την Κύπρο θα αντιπροσωπεύσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος αναχωρεί την Πέμπτη το πρωί για τις Βρυξέλλες.

    Στις εργασίες της Συνόδου, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων θα ασχοληθούν με την οικονομική, χρηματοοικονομική και κοινωνική κατάσταση των χωρών της Ενωσης.

    Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Ενωσης θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί έως τώρα με στόχο την προώθηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Μετά την υποβολή της έκθεσης της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου και των προτάσεων της Επιτροπής, αναμένεται να ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις για την ενίσχυση της ρύθμισης και παρακολούθησης του χρηματοοικονομικού τομέα και να συμφωνηθεί το πρόγραμμα εργασιών για την ταχεία έγκριση ορισμένων συναφών νομοθετικών προτάσεων.

    Επιπλέον, θα αξιολογηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης. Η Σύνοδος αναμένεται επίσης να χαιρετίσει σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής για την απασχόληση ενώ θα αξιολογήσει και την πρόοδο των εργασιών συνολικά, ιδίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της G20 του Λονδίνου.

    [04] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ

    Θα είναι μια πολύ καλή στιγμή αυτή τη χρονιά να υπάρξει διευθέτηση του κυπριακού, είπε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων μελών της υποεπιτροπής Ευρώπης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

    «Αναφέρατε ότι (το κυπριακό) αποτελεί εμπόδιο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και συμφωνούμε μ αυτό. Η διευθέτηση του κυπριακού θα αποτελούσε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός ανοίγοντας την πόρτα της Ε.Ε. στην Τουρκία. Κι αυτός είναι ακόμη λόγος που την υποστηρίζουμε, γι αυτό η ελληνική κυβέρνηση την υποστηρίζει. Θα είναι καλό για την Τουρκία, καλό για την Κύπρο, καλό για την Ε.Ε.», είπε.

    Ο κ. Γκόρντον υπογράμμισε ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ενδιαφέρεται πολύ για το κυπριακό.

    «Εχει καθυστερήσει πολύ, δεν πρέπει να περιμένει περισσότερο. Αυτή τη χρονιά θα είναι μία καλή στιγμή να βρεθεί διευθέτηση του κυπριακού». Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφερόμενος στην επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία και τις επαφές της κ. Κλίντον, είπε πως «κατέστησαν ξεκάθαρο ότι βλέπουν πραγματικές ευκαιρίες στο κυπριακό αυτή τη χρονιά, με τα μέρη να συνομιλούν μεταξύ τους απευθείας κι αποτελεί ένα ισχυρό συμφέρον των ΗΠΑ να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν».

    Ο Αμερικανός επίσημος εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, του οποίου το ρόλο χαρακτήρισε «υποβοηθητικό».

    «Αν τελικά ένας περισσότερο άμεσος ρόλος μας θα ήταν υποβοηθητικός, είμαστε έτοιμοι να το σκεφτούμε. Και έχουμε άμεσα εμπλακεί και με τις δύο πλευρές συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής κυβέρνησης, καθιστώντας καθαρή την άποψή μας, όπως την περιγράψατε. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία και το έχουμε κάνει καθαρό στους Τούρκους ομολόγους μας σταθερά, όταν συνομιλούμε για το θέμα αυτό», πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 18 June 2009 - 9:29:12 UTC