Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΑΡΟΖΟ - ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΟΠΕΚ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ - ΕΙΣΔΟΧΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

  • [01] ΜΠΑΡΟΖΟ - ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Στην Κύπρο βρίσκεται από το πρωί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για μονοήμερη επίσκεψη, κατά την οποία θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Μπαρόζο θα γίνει δεκτός στις 9 στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, συνοδευόμενος από την Επίτροπο Ανδρούλα Βασιλείου.

    Αργότερα θα συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και μετά με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.

    Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο κ. Μπαρόζο στον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ.

    Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στο Σπίτι της ΕΕ.

    Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν και θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, συνοδευόμενος από την κ. Βασιλείου.

    Ο κ. Μπαρόζο θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο Σπίτι της ΕΕ και θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον κ. Μπαρόζο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Μπαρόζο θα αναχωρήσει από την Κύπρο το βράδυ της ίδιας ημέρας.

    [02] ΟΠΕΚ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Δεν υπάρχει θέμα για βέτο της κυπριακής Κυβέρνησης στην αξιολόγηση της Τουρκίας από την ΕΕ το Δεκέμβριο, όπως κάποιοι θέλουν να το εννοούν, αλλά θα υπάρχουν επιπτώσεις για τη μη συμμόρφωσή της, τόνισε χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού σε συζήτηση που οργάνωσε στη Λεμεσό ο Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), με θέμα «Το Κυπριακό πρόβλημα σήμερα - προκλήσεις, ευθύνες, προοπτικές».

    Ο κ. Κυπριανού, στην ομιλία του, επεσήμανε πως «η Κυβέρνηση έχει στρατηγική, έχει πλαίσιο δράσης αλλά δεν το διαφημίζει και δεν το διατυμπανίζει» και πρόσθεσε πως καθώς πλησιάζει η αξιολόγηση της Τουρκίας, «έχουμε ετοιμάσει σενάρια, τα οποία όταν έρθει η ώρα, θα τεθούνε προς απόφαση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εμπλέξει και το Εθνικό Συμβούλιο».

    «Η ιδιαιτερότητα που αποδίδεται στο Δεκέμβριο του 2009 από εμάς αποδίδεται, αλλά επίσημα κάτω δεν είναι καταγραμμένη ως κάποια ιδιαίτερη, γιατί κάθε χρόνο στην ΕΕ λαμβάνονται αποφάσεις», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι επιλογές που υπάρχουν καθώς η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί καθόλου με τις υποχρεώσεις της είναι «είτε να ληφθεί μια απόφαση από τους 27 για κάποιες κυρώσεις, είτε να μην ανοίξουν κάποια κεφάλαια, είτε να ανασταλούν ή να αναβληθούν οι διαπραγματεύσεις».

    Το μεγάλο δίλλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέχισε, είναι - εφόσον βρισκόμαστε σε μια ενδιάμεση κατάσταση στις διαπραγματεύσεις όπου δεν υπάρχει ούτε ιδιαίτερη πρόοδος αλλά ούτε κατάρρευση - κατά πόσο «κρατάς ανοικτή τη διαδικασία για να είναι κίνητρο για την Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχουν επιπτώσεις, γιατί αν δεν νιώσει το κόστος, τότε πώς θα συμμορφωθεί αργότερα».

    «Ακούμε να λένε να ασκήσουμε βέτο. Δεν έχουμε βέτο, δεν υπάρχει βέτο με την έννοια που υπήρχε το 2004 ή το 2005», είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «για μας η λύση του Κυπριακού είναι όρος για ένταξη της Τουρκίας αλλά όχι η ένταξη της Τουρκίας να είναι όρος για λύση».

    [03] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Πραγματοποιείται την Παρασκευή το πρωί η 34η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Στην προηγούμενη συνάντησή τους στις 15 Ιουνίου, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος του Λιμνίτη και το εδαφικό.

    Οπως είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στο μεσοδιάστημα, οι σύμβουλοι των δύο ηγετών Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί επρόκειτο να συναντηθούν για να συζητήσουν το θέμα του Λιμνίτη και το εδαφικό, στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών.

    [04] ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ - ΕΙΣΔΟΧΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

    Φοιτητές με διεθνείς εξετάσεις σε ποσοστό 3% θα δεχθεί από φέτος το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος.

    Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, αποφάσισε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για περαιτέρω αναστολή της περσινής απόφασης και σεβόμενο τα συμφωνηθέντα, όπως αναφέρει, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα εφαρμόσει την απόφαση όπως συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο Παιδείας και κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή σε ποσοστό 3%.

    Η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας (ΥΣΦΜ) του Πανεπιστήμιου θα δέχεται μάλιστα αιτήσεις για εισδοχή φοιτητών με διεθνείς εξετάσεις από τις 29 Ιουνίου, ενώ ως τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους υποψηφίους φοιτητές έχει καθοριστεί, βάσει της απόφασης της Συγκλήτου, η 17η Ιουλίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 25 June 2009 - 9:29:19 UTC