Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΑΡΟΖΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΟΥΗΔΙΑ - ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] H1N1 - ΔΥΟ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΑΡΟΖΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αυτή είναι η ώρα για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά από συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και την υπογραφή στο βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Μπαρόζο κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να συνεχίσει τις προσπάθειες του για επίλυση του Κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή και ο ίδιος προσωπικά θα σταθούν στο πλευρό των δύο ηγετών, με όποιο τρόπο μπορούν.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι δύο είχαν μια «πολύ φιλική συνάντηση», σημειώνοντας ότι ο κ. Μπαρόζο από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε θερμά για την Κύπρο, για την υπόθεσή της, αλλά και την ίδια ώρα για τη δημιουργική συμμετοχή της Κύπρου στα ευρωπαϊκά πράγματα

    Υποσχέθηκε προσωπικά ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, μαζί με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για την επανένωση της Κύπρου και για να απαλλαγεί η Κύπρος από αυτή την τραγωδία, όπως επίσης, και για να απαλλαγεί η ΕΕ από το πρόβλημα της Κύπρου.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Μπαρόζο είπε εξέφρασε χαρά που βρίσκεται πάλι στην Κύπρο και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για την υποστήριξη που του παρείχε για επανέκλογή του στην Προεδρία της Επιτροπής. Ανέφερε ότι είναι τιμή του να ηγείται της Επιτροπής, η οποία είναι σημείο αναφοράς και ένωσης για όλα τα 27 κράτη μέλη τα οποία ενστερνίζονται την ιδέα της αλληλεγγύης.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο κ. Μπαρόζο την χαρακτήρισε «εξαίρετη», προσθέτοντας ότι εντυπωσιάστηκε από την ειλικρινή δέσμευση και αποφασιστικότητα του Προέδρου Χριστόφια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μαζί με τον κ. Ταλάτ.

    «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τερματισμό αυτής της διένεξης μια για πάντα. Γι αυτό, κ. Πρόεδρε, συνεχίστε τις προσπάθειές σας. Τώρα είναι η ώρα. Μην επιτρέψετε να υπάρξει μια κατάσταση όπου η νεότερη γενιά απλά θα αποδεχθεί το στάτους κβο», σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.

    Διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή και ο ίδιος προσωπικά υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες των δύο ηγετών με όποιον τρόπο μπορούν, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τη συμφωνία. Αυτό θα πρέπει να το κατανοήσει ο κόσμος. Μπορούμε να βοηθήσουμε στην εξεύρεση της λύσης, αλλά εναπόκειται στους Κύπριους να βρουν μια λύση», υπέδειξε.

    Ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η επανένωση θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους Κυπρίους να επωφεληθούν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρω σήμερα. Στην Κύπρο, στην Ελλάδα, και σίγουρα θα το μεταφέρω στον Τ/κ ηγέτη, στη Βουλή, ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στο μέλλον αυτής της χώρας» είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «προσωπικά του υποσχέθηκα ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατό, μαζί με τον κ. Ταλάτ, για την επανένωση της πατρίδας μας, για να απαλλαγεί η Κύπρος από αυτή την τραγωδία και βεβαίως να απαλλαγεί η ΕΕ από το πρόβλημα της Κύπρου. Και αυτό προσπαθώ να κάνω, αυτή τη διαβεβαίωση την έχω επαναλάβει κατά τη διάρκεια της πολύ εγκάρδιας συνομιλίας που είχαμε αυτή τη στιγμή, και ως αντιπροσωπείες και ως κατ ιδίαν».

    «Γι αυτούς όλους τους λόγους έχω υποστηρίξει και την υποψηφιότητα του κ. Μπαρόζο για επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου της Κομισιόν. Και αυτό το έκαμα συνειδητά», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο κ. Μπαρόζο είναι καλοδεχούμενος στην Κύπρο και ως Πρόεδρος της Κομισιόν αλλά και ως άνθρωπος και τον προέτρεψε να έρθει στην Κύπρο μαζί με την οικογένεια του να ξεκουραστεί και να γνωρίσει τον τόπο ακόμα καλύτερα.

    Τον κ. Μπαρόζο συνόδευαν η Επίτροπος Υγείας Ανδρούλα Βασιλείου, η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ανδρούλα Καμιναρά καθώς και κοινοτικοί αξιωματούχοι.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου Λεωνίδας Παντελίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις δύο πλευρές.

    [02] ΣΟΥΗΔΙΑ - ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρεί ότι η Ενωση έχει σημαντικό στρατηγικό συμφέρον από τη λύση του κυπριακού προβλήματος, όπως ανέφερε ο Σουηδός Πρωθυπουργός Fredrik Reinfeldt, παρουσιάζοντας την Τρίτη στη Στοκχόλμη τις προτεραιότητες καθώς και το πρόγραμμα εργασίας της σουηδικής προεδρίας.

    Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές στο πρόγραμμα εργασίας, στόχοι της σουηδικής προεδρίας είναι η συνεχής πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ενώ θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ολοκλήρωση τους.

    Αναφέρεται επίσης ότι ο ρόλος της ΕΕ θα ενισχυθεί από την πρόοδο στη διαδικασία της διεύρυνσης και ότι έχει σημαντικό στρατηγικό συμφέρον από τη λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση.

    [03] H1N1 - ΔΥΟ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

    Ακόμα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα της Γρίπης Α (Η1Ν1) στην Κύπρο, ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.

    Τα νέα κρούσματα της Γρίπης Α, αφορούν 24χρονο Κύπριο νοσηλευτή και 19χρονη Αγγλίδα τουρίστρια, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης της Γρίπης Α, Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Χατζηαναστασίου «επιβεβαιώθηκαν σήμερα εργαστηριακά, δύο νέα κρούσματα της Γρίπης Α (Η1Ν1), τα οποία αφορούν Κύπριο νοσηλευτή, ηλικίας 24 ετών, και Αγγλίδα τουρίστρια, ηλικίας 19 ετών».

    Οπως σημείωσε η κ. Χατζηαναστασίου «μέχρι σήμερα έχουν διερευνηθεί εργαστηριακά συνολικά 25 άτομα, τα οποία είχαν παρουσιαστεί στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 25 June 2009 - 11:29:12 UTC