Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΡΩΣΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΡΙΠΗ Α
  • [04] ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΡΩΣΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού με τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της άτυπης Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα. Ο κ. Κυπριανού, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αφού επεσήμανε ότι η Ρωσία είναι από τους πιο βασικούς υποστηρικτές της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε ότι είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Λαβρόφ για το Κυπριακό.

    «Τον ενημέρωσα και για την απόφαση που λήφθηκε για το Λιμνίτη και συζητήσαμε και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας», είπε ο κ. Κυπριανού και απαντώντας σε ερώτηση τόνισε πως η Κύπρος υποστηρίζει ότι η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ. Κληθείς να σχολιάσει εκτιμήσεις δημοσιογράφων, ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό και θα είναι έτοιμες οι δύο πλευρές να πάνε σε δημοψηφίσματα, ο κ. Κυπριανού, είπε ότι είναι πρόωρο να πει κανείς κάτι τέτοιο.

    «Αν κρίνει κανείς με την πρόοδο μέχρι σήμερα, αποκλείεται μέχρι το Γενάρη», εκτίμησε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας πως «αυτό όμως οφείλεται στο ότι η άλλη πλευρά, αντί να φέρει προτάσεις που να συνάδουν με τη μορφή λύσης που επιδιώκεται, δηλαδή τη διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, φέρνει προτάσεις που στην ουσία έχουν συνομοσπονδιακό χαρακτήρα, δηλαδή συνύπαρξης δύο ανεξαρτήτων κρατών».

    Ο κ. Κυπριανού παρατήρησε πως «αυτό προκαλεί όλη την καθυστέρηση και ακόμα και το πιο απλό πράγμα θέλει περισσότερη συζήτηση». Εκτίμησε πάντως πως «εάν γίνει πιο εποικοδομητική η άλλη πλευρά, μπορεί να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα, αλλά αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν μπορούμε να κρίνουμε».

    «Εκείνο που λέμε εμείς είναι ότι αυτό που συμφωνήθηκε πέρυσι, είναι ότι δεν θα υπάρχουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα και ότι δεν θα υπάρξει επιδιαιτησία στο τέλος», είπε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε πως «αν η τουρκική πλευρά αντιμετωπίζει κάποιες δικές της προθεσμίες, αυτό εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί σε χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις και να έχουμε πάλι αρνητική κατάληξη όπως το 2004».

    Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ, ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε επίσης με τους ομόλογους του της Κροατίας Gordan Jandrokovic και του Καναδά Lawrence Cannon, με τους οποίους συζήτησε διμερή θέματα. Με τον Κροάτη ομόλογό του συζήτησε και την ενταξιακή πορεία της χώρας του.

    Σε παρέμβασή του στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Συνάντηση της Κέρκυρας αποτελεί μια καλή ευκαιρία έναρξης ενός ανοικτού και εποικοδομητικού διαλόγου με όλους τους εταίρους του ΟΑΣΕ για το θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη.

    Ως μικρό κράτος, συνέχισε, του οποίου η ασφάλεια έχει παραβιασθεί, και το οποίο βασίζει την ίδιά του την επιβίωση στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΑΣΕ και της ΕΕ, η Κύπρος υποστηρίζει την αναθεώρηση και βελτίωση των δομών ασφαλείας της Ευρώπης. ``Θα χαιρετίζαμε το να έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα το αποτέλεσμα του διαλόγου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια``, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ έκανε συγκεκριμένες εισηγήσεις, όπως δημιουργία ομάδων εργασίας στον ΟΑΣΕ και διμερείς συναντήσεις της ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ με τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη, με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία των αποφάσεων που θα πρέπει να υιοθετηθούν κατά την Υπουργική Διάσκεψη της Αθήνας τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη σημασία του διαλόγου και με τους μεσογειακούς μας εταίρους.

    [02] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και το πρόβλημα της παράνομης λαθρομετανάστευσης, απασχόλησαν τη συνάντηση, που είχαν στο περιθώριο της Ατυπης Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ντόρα Μπακογιάννη και Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Ηταν η πρώτη συνάντηση που είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ήταν άτυπη και όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές ήταν εποικοδομητική και έγινε σε θετικό κλίμα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις τις για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και για τις θρησκευτικές ελευθερίες, ενώ έθεσε και το θέμα των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω απο το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν ότι υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κύπρο και ενθαρρύνουν τη συνέχισή τους.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΓΡΙΠΗ Α

    Πέντε νέα κρούσματα του ιού της Γρίπης Α (Η1Ν1) επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα στα 25. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, τα νέα κρούσματα αφορούν Κύπριους.

    Μέχρι σήμερα έχουν διερευνηθεί εργαστηριακά συνολικά 59 άτομα, τα οποία είχαν παρουσιαστεί στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής.

    Σε 25 από αυτά επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η διάγνωση της Γρίπης Α (Η1Ν1).

    [04] ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ

    Τον Τούρκο Γιακούπ Κιλίτς, πρώτο νικητή στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008 και 3ο παγκόσμιο πρωταθλητή της περσινής χρονιάς, θα αντιμετωπίσει το απόγευμα της Δευτέρας ο Κύπριος πυγμάχος Γιώργος Δανατσίδης (κατηγορία 60 κιλών) στους 16ους Μεσογειακούς Αγώνες, που διεξάγονται στην Πεσκάρα, της Ιταλίας. Σύμφωνα με τους απεσταλμένους της ΕΑΚ, στην κατηγορία των 69 κιλών στην πυγμαχία, ο Κυριάκος Γιάγκου ηττήθηκε χθες βράδυ με 5 - 0 στα σημεία από το 2ο νικητή των πρόσφατων Παναφρικανικών Αγώνων, Μαροκινό Χαλσί Μεχτί.

    Στην ελεύθερη πάλη, θα αγωνιστούν την Δευτέρα ο Ανδρέας Πιερή (86 κιλά) και ο Ανδρέας Σιτανάρης (96 κιλά), ενώ στη μάχη της διάκρισης ρίχνονται σήμερα και οι αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής, τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Αυξημένες ελπίδες διάκρισης έχει ο νεαρότερος της ομάδας Δημήτρης Κρασιάς. Ο 17χρονος αθλητής στοχεύει στον τελικό στο σύνθετο ατομικό, ενώ για το καλύτερο θα αγωνισθούν οι Γιώργος Γεωργίου και Παναγιώτης Αριστοτέλους, που πλαισιώνουν την κυπριακή ομάδα της ενόργανης γυμναστικής.

    Για πρόκριση στους τελικούς της ενόργανης την Πέμπτη, θα αγωνισθεί την Δευτέρα και η Νικολέττα Δημητρίου, που παίρνει μέρος σε δίζυγο και δοκό. Μεγάλες πιθανότητες πρόκρισης στον τελικό των 100 μέτρων ελεύθερο στην κολύμβηση, που διεξάγεται επίσης την Δευτέρα, έχει η Κύπρια πρωταθλήτριά Αννα Στυλιανού. Σήμερα θα αγωνιστεί επίσης στα 100μ ελεύθερο Ανδρών και ο Κύπριος αθλητής Αλεξάντερ Μπαχτιάροφ. Εξάλλου, στον τελικό των 100 μέτρων πεταλούδα, που έγινε χθες το απόγευμα, η Αννα Σιοκόλεβα τερμάτισε στην 6η θέση που θεωρείται ιδιαίτερα τιμητική, με βάση το ψηλό επίπεδο των συμμετοχών. Την Δευτέρα, επίσης, ξεκινούν τους αγώνες τους η κυπριακή ομάδα στο μπιτς βόλεϊ των ανδρών, Γιώργος Πλατρίτης και Πάρις Χριστοφή, με αντιπάλους τους Μαροκινούς Μπουσντούκ / Ουζά (14.00).

    Την προσπάθεια της στην προκριματική φάση της διοργάνωσης συνεχίζει σήμερα η νεοσύστατη ομάδα στο μπιτς βόλεϊ Γυναικών με τις Μαριότα Αγγελοπούλου και Μανολίνα Κωνσταντίνου που θα τεθούν αντιμέτωπες με τις Ερίκα και Σιμόνα Φαπτζιάν, που αποτελούν το δίδυμο της Σλοβενίας.

    Εξάλλου, σήμερα είναι προγραμματισμένος ο αγώνας στα 10μ αεροβόλο τουφέκι γυναικών με την 25χρονη Μαριλένα Κωνσταντίνου να έχει να συναγωνιστεί 23 αθλήτριες για μια θέση στον τελικό.

    Ο Λεόντιος Λεοντίου βρίσκεται στην 11η θέση με 68 επιτυχίες στους 75 δίσκους και ο Φειδίας Σαββίδης στην 19η θέση με 64/75, ενώ η πρωταθλήτριά μας στο αγώνισμα, Γεωργία Κωνσταντινίδου αποκλείστηκε από τον τελικό αφού ήταν 11η (σε 13 συμμετοχές).

    Στην πρώτη μέρα της ιστιοπλοΐας στους 16ους Μεσογειακούς Αγώνες, ο Κύπριος πρωταθλητής στα Λέιζερ, Παύλος Κοντίδης, δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία εφήβων, ήταν 2ος στην πρώτη κούρσα πίσω από τον πρωταθλητή Ελλάδας Ευάγγελο Χειμώνα και μπροστά από τον Κροάτη Τόντσι Στιπάνοβιτς, ενώ η 17χρονη Νατάσα Χριστοδούλου τερμάτισε στην 6η θέση στην πρώτη κούρσα.

    Τα αγωνίσματα του στίβου, στα οποία η Κύπρος συμμετέχει με 20 αθλητές και αθλήτριες, θα αρχίσουν αύριο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 29 June 2009 - 9:29:13 UTC