Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΡΑΪΖΑ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΛΙΜΝΙΤΗΣ
  • [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΜΠΡΑΪΖΑ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι ΗΠΑ δεν έχουν οποιονδήποτε ρόλο να παίξουν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού πέραν του ότι ενδιαφέρονται να υπάρξει μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση που θα βοηθήσει στην επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, δήλωσε στη Λευκωσία ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, προσθέτοντας πως η χώρα του προσβλέπει και προσδοκεί να υπάρξει μια συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή του με τον Προεδρικό Επίτροπο Γιώργο Ιακώβου, ο κ. Μπράιζα εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το οδόφραγμα του Λιμνίτη, σημειώνοντας πως αποτελεί το πιο χειροπιαστό και εποικοδομητικό βήμα προς τα εμπρός εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα.

    Ο κ. Μπράιζα είπε πως είχε μια σε βάθος και εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Ιακώβου και πως βρίσκεται στο νησί για να ακούσει.

    Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία εκτός του ότι ενδιαφέρονται να υπάρξει μια διευθέτηση που να είναι δίκαιη, διαρκής και να βοηθήσει στην επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    Ανέφερε πως είναι πολύτιμο για αυτόν να έχει μια βαθύτερη κατανόηση των συνεχιζόμενων δυσκολιών καθώς επίσης και της προόδου που έχει επιτευχθεί ως τώρα στις συνομιλίες και να ακούσει τις σκέψεις του κ. Ιακώβου για το πώς θα προχωρήσουν μπροστά.

    Ερωτηθείς εάν μεταφέρει οποιοδήποτε μήνυμα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Μπράιζα ανέφερε: «Μόνο αυτό που έθεσα μόλις τώρα. Οτι η πολιτική μας παραμένει αυτή που είπα μόλις τώρα. Ότι επιδιώκουμε να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να βοηθήσουμε τις πλευρές να φθάσουν σε μια συμφωνία που να είναι δική τους, που θα δημιουργήσουν τα ίδια τα μέρη στην Κύπρο, που να επανενώνει το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Αλλά δεν έχουμε οποιοδήποτε σχέδιο δικό μας, δεν έχουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, δεν προβλέπουμε να παίξουμε οποιονδήποτε νέο ρόλο εκτός εάν τα μέρη τα ίδια, ξεκινώντας από εδώ στη Λευκωσία, πουν παρακαλούμε κάντε κάτι».

    Κληθείς να πει εάν είναι αισιόδοξος από όσα άκουσε, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως είναι ρεαλιστής, προσθέτοντας πως και ο κ. Ιακώβου είναι ρεαλιστής και έχει μεγάλη εμπειρία.

    Ανέφερε ακόμη πως έχει ακούσει το τι έχει πει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ και πρόσθεσε: Προσπαθούμε να σχεδιάσουμε για την επιτυχία, που σημαίνει ότι θέλουμε να προσβλέπουμε και να προσδοκούμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους``.

    «Αλλά χωρίς να είμαστε μέρος της διαδικασίας, είτε πω ότι είμαι αισιόδοξος είτε απαισιόδοξος δεν θα έχει νόημα», ανέφερε.

    Κληθείς να σχολιάσει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ για το οδόφραγμα του Λιμνίτη, ο κ. Μπράιζα είπε πως «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από αυτό. Είναι το πιο χειροπιαστό, εποικοδομητικό βήμα προς τα εμπρός που μπορούμε όλοι να δούμε εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα».

    Συνεχάρη τον κ. Ιακώβου για όλη τη δουλειά που έχει κάνει για αυτό και πρόσθεσε πως προσβλέπουν στην εφαρμογή της συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.

    Ανέφερε πως πρόκειται για ένα βήμα που θα βοηθήσει τον κόσμο κατά ένα απτό τρόπο, και είπε πως συζήτησαν για το πώς τον τελευταίο καιρό κάποια άτομα πέθαναν επειδή δεν υπήρχε τρόπος να μεταβούν σύντομα στο νοσοκομείο, λόγω του ότι το οδόφραγμα παρέμενε κλειστό.

    «Ετσι δόξα τω Θεώ αυτό θα αλλάξει προς το καλύτερο», ανέφερε.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανοίγματος και άλλου οδοφράγματος, ο κ. Μπράιζα είπε πως αυτό εναπόκειται στα μέρη. Ανέφερε πως δεν συζήτησαν για κάτι τέτοιο, προσθέτοντας πως η άποψη των ΗΠΑ για αυτό δεν έχει σημασία, αφού δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων.

    «Αλλά εάν τα μέρη μπορούν να καταλήξουν σε μια τέτοια συμφωνία αυτό θα ήταν πολύ θετικό», κατέληξε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Η διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη θα εξαρτηθεί από το πότε θα υλοποιηθούν κάποια έργα, που χρειάζεται να γίνουν στην περιοχή, δήλωσε τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος είπε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι αυτό να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

    Σε δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση θέλει να ελαχιστοποιήσει όσο είναι δυνατόν αυτό το χρόνο. «Εν πάση περιπτώσει», είπε, «το σημαντικό -τούτη την ώρα- που πρέπει να εκτιμήσουμε είναι η απόφαση συμφωνία που τελικά επετεύχθη, αναφορικά με τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη».

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση η απόφαση αυτή να μην πραγματοποιηθεί τελικά, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η συμφωνία είναι συμφωνία». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι «είδαμε πολλές φορές συμφωνίες να καταλήγουν μόνο συμφωνίες στα χαρτιά», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Εμείς πάντοτε σε ό,τι συμφωνούμε το υλοποιούμε και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Δεν θέλω να γίνω και σε αυτό το θέμα μάντης κακών».

    [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Απόψεις πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αντάλλαξαν σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος του Σώματος Μάριος Καρογιάν και ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, με τον κ. Καρογιάν να τονίζει στον Αμερικανό αξιωματούχο την ανάγκη άσκησης πίεσης στην Τουρκία για επίτευξη λύσης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Καρογιάν είπε πως ενημέρωσε τον κ. Μπράιζα για τις τρέχουσες εξελίξεις σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δίδοντας παράλληλα το «στίγμα», όπως είπε, σε σχέση με αυτή την πορεία.

    «Υπογράμμισα το σημαντικότατο ρόλο που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να ασκήσουν αποτελεσματικά πίεση προς την Τουρκία έτσι που να εγκαταλείψει αυτή την αδιάλλακτη πολιτική που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με το Κυπριακό, τόνισα το γεγονός ότι στην Τουρκία βρίσκεται το κλειδί για τη σωστή επίλυση του κυπριακού προβλήματος γιατί είναι η Τουρκία που συνεχίζει να κατέχει ένα μεγάλο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η Τουρκία που έχει όλα αυτά τα χρόνια στείλει περίπου 180 χιλιάδες εποίκους, και είναι η Τουρκία η οποία περιφρονεί το διεθνές δίκαιο, καταστρατηγεί κάθε αρχή της διεθνούς νομιμότητας παραβιάζοντας τις αρχές και της αξίες της ΕΕ», είπε.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

    Διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νέος Αρχηγός και Υπαρχηγός της Αστυνομίας.

    Σε δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το σύνταγμα, διόρισε τον Μιχάλη Παπαγεωργίου στη θέση του Αρχηγού της Αστυνομίας, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντα αρχηγού της Αστυνομίας Ιάκωβου Παπακώστα.

    Παράλληλα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το σύνταγμα, διόρισε στη θέση του Υπαρχηγού της Αστυνομίας τον Ανδρέα Νικολαΐδη, ο οποίος ήταν Βοηθός Αρχηγός Διοίκησης της Αστυνομίας, σε αντικατάσταση του Μιχάλη Παπαγεωργίου.

    Πρόσθεσε ότι «έγνοια της Κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι και σε συνεργασία με τη νέα ηγεσία της Αστυνομίας να αντιμετωπίσουν τα όποια αρνητικά φαινόμενα υπάρχουν και να μπορεί η Αστυνομία αναβαθμισμένα, ενισχυμένα να εκπληρώνει την αποστολή την οποία έχει μπροστά της, που είναι πολύ σημαντική».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 29 June 2009 - 13:29:16 UTC