Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [03] ΥΠΕΣ - ΑΣΥΛΟ - ΕΕ
  • [04] ΥΠΟΙΚ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Μια πρώτη ανάγνωση, εντός του θέματος της διακυβέρνησης, του θέματος της υπηκοότητας, της μετανάστευσης και των αλλοδαπών, θα αρχίσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κατά τη διάρκεια της επόμενης συνάντησής τους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά από την 37η συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Οπως είπε, «είχαμε συνάντηση για το θέμα της ασφάλειας. Εγιναν τοποθετήσεις εκατέρωθεν για τις πρώτες τοποθετήσεις των δύο πλευρών. Εγινε συζήτηση».

    Την ερχόμενη βδομάδα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, θα συνεχιστεί η συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα στο επίπεδο του ιδίου και του κ. Ταλάτ, στην παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας Γιώργου Ιακώβου και του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Οζντίλ Ναμί «και θα αρχίσουμε στα πλαίσια της πρώτης ανάγνωσης, εντός του θέματος της διακυβέρνησης, τη συζήτηση του θέματος της υπηκοότητας, του θέματος της μετανάστευσης και των αλλοδαπών».

    Ερωτηθείς αν αυτό θα συζητηθεί παράλληλα με την ασφάλεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι «την ασφάλεια μάλλον θα την τελειώσουμε και θα ξεκινήσει μετά η διαδικασία η οποία λέω και αυτό μέσα στα πλαίσια της λεγόμενης πρώτης ανάγνωσης. Θα συζητηθεί, δηλαδή, εντός των πλαισίων της διακυβέρνησης, και αυτό το θέμα, το οποίο για μας είναι πολύ σημαντικό».

    Σε ερώτηση κατά πόσον αυτά είναι θέματα στα οποία υπήρξαν διαφορές και επιστρέφουν πίσω, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε «όχι, πρώτη φορά θα το συζητήσουμε».

    Σε παρατήρηση ότι από τη στιγμή που γίνεται λόγος ότι το θέμα των τουρκικών εγγυήσεων είναι αδιαπραγμάτευτο αν θα έλεγε και ο ίδιος ότι το θέμα του τερματισμού τους είναι αδιαπραγμάτευτο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην αποψινή ομιλία του στην εκδήλωση για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Αν σας τα δηλώσω τώρα, σκοτώνω μέρος της ομιλίας μου απόψε. Και τα περί αδιαπραγμάτευτων, εγώ είπα ότι δεν συμφωνώ καμία πλευρά, για λόγους τάξης, εφόσον γίνονται συνομιλίες, να μιλά για κόκκινες γραμμές. Και την περασμένη φορά παρεξηγήθηκε από ορισμένους. Εννοώ ότι η τουρκική πλευρά δεν νομιμοποιείται να μιλά για αδιαπραγμάτευτα. Κατά συνέπεια, αφήστε το θέμα ως εδώ, να μιλήσουμε απόψε και οι συνομιλίες συνεχίζονται», είπε.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ταλάτ διατύπωσε την άποψη ότι οι Τ/κ δεν μπορούν χωρίς τις εγγυήσεις και αν αποχωρήσει ο τουρκικός κατοχικός στρατός θα υπάρξει αιματοχυσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν θέλω να επαναφέρω εδώ δημόσια αυτά που λέμε εντός. Αυτά τα απαντώ στη διάρκεια των συναντήσεων, και των κατ ιδίων συναντήσεων και των συναντήσεων όταν είμαστε σε ομάδες. Και θέλω να ξέρετε ότι δίνω πολύ συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια Κύπρο πραγματικά ανεξάρτητη, ενωμένη, με διασφαλισμένη την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της και με το λαό της να χαίρεται όλες τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή Κύπρο» και ξεκαθάρισε ότι «αυτό, όπως έχω τονίσει πάρα πολλές φορές, δεν αποκλείει καθόλου την αποκατάσταση και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για ολόκληρο τον λαό μας, Ε/κ και Τ/κ».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο για κυβερνητικό διάταγμα που εξουσιοδοτεί την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, στην ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι δεν είναι δουλειά του να απαντά στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

    Κλαδί ελιάς στους δύο ηγέτες -------------------

    Φθάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδειξε στους δημοσιογράφους ένα μπουκέτο από κλαδιά ελιάς στο οποίο αναγραφόταν στην ελληνική, τουρκική και αγγλική η λέξη «Ειρήνη», το οποίο του έδωσε ο κ. Ταλάτ.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, ερχόμενος ο κ. Ταλάτ στις συνομιλίες, είχε αναχαιτισθεί από ομάδα ανεξάρτητων Τ/κ νέων , όπως ονομάζουν τον εαυτό τους, είπε ο Πρόεδρος, οι οποίοι του έδωσαν δύο μπουκέτα ελιάς και τον κάλεσαν να του δώσει το ένα.

    «Πρώτα απ όλα θέλω να ευχαριστήσω τους νέους αυτούς, οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους αγωνιστές για την ειρήνη στην Κύπρο, για την επανένωση της Κύπρου, και να τους συγχαρώ», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ανέφερε ότι είπε στον κ. Ταλάτ, «ελπίζω να αισθανόμαστε και οι δύο το ίδιο, ότι είμαστε συναγωνιστές με αυτά τα παιδιά. Θα ήθελα να συγχαρώ τους Τ/κ νέους και τους Ε/κ νέους που αγωνίζονται για την επανένωση της πατρίδας μας στη βάση αρχών».

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Η Ευρωπαϊκή Eνωση είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την προκαταρκτική μελέτη για την κατασκευή ολόκληρου του τμήματος του δρόμου του Λιμνίτη, εντός και εκτός της νεκρής ζώνης, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες παρακάθισαν το πρωί σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο πλευρών, στην παρουσία και των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες διήρκεσαν δυόμιση ώρες, με κυρίαρχο θέμα συζήτησης το θέμα της ασφάλειας. Ανέφερε, ωστόσο, ότι οι ηγέτες είχαν μια σύντομη κατ ιδίαν συνάντηση που διήρκεσε 5-10 λεπτά.

    Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες θα συνεχίσουν τη συζήτηση τους για το θέμα της ασφάλειας κατά την επόμενη συνάντηση τους, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στις 23 Ιουλίου, ενώ θα συζητήσουν επίσης, σε πρώτη ανάγνωση, όπως είπε, το θέμα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας.

    [03] ΥΠΕΣ - ΑΣΥΛΟ - ΕΕ

    Αναλυτική επιστολή που θα στηρίζει το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Στήριξης για το άσυλο, προτίθεται να αποστείλει σύντομα ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, καταγράφοντας τα δεδομένα που αφορούν τη δυνατότητα της Κύπρου να φιλοξενήσει μια τέτοια υπηρεσία.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, από τη Στοκχόλμη, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο κ. Συλικιώτης είπε ακόμα ότι μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη οι χώρες που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν το γραφείο αυτό θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

    Οπως εξήγησε ο Υπουργός Εσωτερικών, το Ατυπο Συμβούλιο ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα διαμόρφωσης του Προγράμματος της Στοκχόλμης, που θα αντικαταστήσει το Πρόγραμμα της Χάγης, στη βάση του οποίου η ΕΕ θα διαμορφώσει την πολιτική της από το 2010 μέχρι το 2014.

    [04] ΥΠΟΙΚ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

    Είκοσι προτάσεις, οι οποίες καλύπτουν και τα Τμήματα Φόρου Εισοδήματος και ΦΠΑ, για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής παρέδωσε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, εκφράζοντας παράλληλα τη πεποίθηση ότι αν αυτές οι προτάσεις ``εφαρμοστούν και ψηφιστούν από τη Βουλή θα έχουν καθοριστικό ρόλο στη δραστική μείωση της φοροδιαφυγής``.

    Σε δηλώσεις, μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Υπουργείο Οικονομικών με τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ με θέμα την φοροδιαφυγή, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανέλαβαν να μελετήσουν με προσοχή αυτές τις 20 προτάσεις, να προσθέσουν πιθανόν στον κατάλογο αυτό και δικές τους ιδέες και να επανέλθουμε σε λίγες εβδομάδες, ώστε να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης με συγκεκριμένες πλέον εισηγήσεις οι οποίες θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και ακολούθως στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση``.

    ``Για πρώτη φορά, νοιώθω αισιόδοξος ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια γίνεται πλέον μια καθοριστική προσπάθεια μείωσης της φοροδιαφυγής με νομοθετικά μέτρα και πλέον θα πρέπει το κάθε κόμμα να πάρει μια ξεκάθαρη θέση και να ψηφίσει ή όχι τα μέτρα που θα προτείνουμε``, είπε ο κ. Σταυράκης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να δώσει λεπτομέρειες σε σχέση με τα μέτρα.

    Αναφέρθηκε, ωστόσο, στην ανάγκη έκδοσης αποδείξεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικροεπιχειρήσεις και σημείωσε ότι ``θα είναι πλέον ποινικό αδίκημα εάν κάποιος μικροεπαγγελματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας ή οποιαδήποτε μικρή επιχείρηση δεν εκδίδει επίσημη απόδειξη για οποιαδήποτε πώληση κάνει``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 17 July 2009 - 13:29:12 UTC